Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάλι έκλεισαν την πρεσβεία τους στο Κίεβο και απομακρύνουν τους υπηκόους τους – Γιατί;

 Aνησυχία προκαλεί η εντολή αποχώρησης των στελεχών της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μήνες. 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι πόρτες της πρεσβείας είναι ερμητικά κλειστές και κανείς δεν φαίνεται στο ίδιο το κτίριο.

Προηγήθηκε η οδηγία των Ηνωμένων Πολιτειών στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, όπως έκαναν ήδη στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, που ήδη θεωρείται από πολλούς ως δείκτης της έντασης των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, έσπευσε για άλλη μια φορά να κλείσει τις πόρτες της και να απομακρύνει τους διπλωμάτες της από την πρωτεύουσα της χώρας.

Υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία ότι με την ολοκλήρωση της πτώσης του Ντονμπάς, η Ρωσία θα εξαπολύσει μαζική επίθεση στα «κέντρα λήψης αποφάσεων».

Δηλαδή πλέον δεν θα κτυπηθούν μόνο στρατιωτικοί, αλλά και πολιτικοί στόχοι του καθεστώτος του Κιέβου και των δυτικών συμμάχων του.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου την περασμένη εβδομάδα επιθεώρησε τις ομάδες του Κέντρου και του Νότου και είπε ότι είναι απαραίτητο να «ενταθούν οι ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις» προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα για το Κίεβο να εξαπολύσει πλήγματα στο Ντονμπάς.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Ουκρανίας, Mykola Malomuzh, είπε ότι η Μόσχα είχε όντως εκδώσει ένα «τελεσίγραφο» στο Κίεβο:

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ειδικό Βλάντισλαβ Σούρυγκιν, οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν μια «σκληρή ανάγκη» να επιτεθούν στην Οδησσό και τη Ζαπορόζιε, αλλά οι Αμερικανοί φαίνεται να γνωρίζουν αρκετά.

«Φυσικά, η αμερικανική πρεσβεία αντιδρά σε κάτι. Σίγουρα οι Αμερικανοί έχουν δυνατότητες πληροφοριών. Φυσικά, παρακολουθούν συνεχώς κάθε είδους πηγές που δεν έχουν μόνο στη διάθεσή τους. Επομένως, θα μπορούσαν κάλλιστα να πάρουν μέρος της ενεργοποίησής μας για κάποιου είδους γενική επίθεση, αν και δεν είναι καθόλου γεγονός ότι είναι κάτι τέτοιο.

Απλώς εντείνουμε τις προσπάθειές μας καθώς αναπτύσσεται το στρατιωτικό-βιομηχανικό μας συγκρότημα. Δεν καταλαβαίνω καλά τι θα μπορούσε να συμβεί που δεν υπήρχε πριν… Επομένως, οι αμερικανικές φοβίες μου προκαλούν κάποιο σκεπτικισμό.»

«Στήνεται μια προβοκάτσια στον μετα-ουκρανικό χώρο»

‘Αποψη των Ρώσων είναι ότι «Η έκκληση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο προς τους πολίτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία μπορεί να συνδέεται με την προετοιμασία μιας επικίνδυνης πρόκλησης μεγάλης κλίμακας με τη χρήση ραδιενεργών, χημικών ή βιολογικών όπλων».

loading...