Τζειμς Σταυρίδης: Πότε και πώς θα σταματήσει η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας

 Ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην ανώτατος διοικητής των συμμάχων του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, δήλωσε την Κυριακή ότι η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας πιθανότατα θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις έως έξι μήνες, με μια «παγωμένη σύγκρουση» να τελειώνει παρόμοια με τον πόλεμο της Κορέας.

Ο Σταυρίδης συζήτησε την κατάσταση του πολέμου κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης στο WABC 770 AM με τον επιχειρηματία της Νέας Υόρκης Τζον Κατσιματίδη, όπου παρατήρησε ότι ήταν «εξαιρετικά προφανές» ότι η σύγκρουση «έχει βαλτώσει και στις δύο πλευρές».

«Οι Ουκρανοί δίνουν έναν πολύ δυνατό αγώνα», είπε ο Σταυρίδης. «Τα πολεμικά σχέδια του [Βλαντίμιρ] Πούτιν έχουν αποδειχθεί ότι δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Έχει κερδίσει λίγο έδαφος από τότε που ξεκίνησε τη σύγκρουση».

Και συνέχισε: «Βλέπω ότι αυτό οδεύει προς έναν πόλεμο της Κορέας που τελειώνει, δηλαδή μια ανακωχή, μια στρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο πλευρών, μια συνεχιζόμενη εχθρότητα, ένα είδος παγωμένης σύγκρουσης. Καμία πλευρά δεν μπορεί να το διατηρήσει πολύ πέρα ​​από αυτό».

Ο πόλεμος της Κορέας διεξήχθη μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας μεταξύ 1950 και 1953, με την τότε Σοβιετική Ένωση να υποστηρίζει τη Βόρεια Κορέα, ενώ η Νότια Κορέα υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών σταμάτησε με ανακωχή τον Ιούλιο του 1953, η οποία δημιούργησε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Ωστόσο, επειδή δεν υπογράφηκε επίσημη συνθήκη ειρήνης τα επόμενα χρόνια, οι δύο χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται τεχνικά σε πόλεμο.

loading...