ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ (Ε.Σ.Υ.)

Το Ε.Σ.Υ. καταρρέει από άκρη σε άκρη σε όλη της Ελλάδα. Χειρουργεία αναβάλλονται, κλινικές συγχωνεύονται ή κλίνουν, οι ΜΕΘ υπολειτουργούν, το προσωπικό του ΕΣΥ έχει αποδεκατιστεί. Αυξάνονται οι καταγγελίες ασθενών για την άθλια κατάσταση που επικρατεί πλέον στα νοσοκομεία της χώρας. Ασθενείς καταρρέουν ή και πεθαίνουν έξω από νοσοκομεία και το προσωπικό των νοσοκομείων εκλιπαρεί για ενίσχυση, προσλήψεις, άρση των αναστολών που υποβάθμισαν και διέλυσαν το ήδη υποστελεχωμένο σύστημα υγείας.

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα λόγω κακοδιαχείρισης της πανδημίας έχοντας τους περισσότερους νεκρούς στην Ε.Ε.

Την ίδια ώρα που ο Υπουργός Υγείας και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κόβουν κορδέλες σε νέες δομές υγείας που παρότι αναγκαίες δεν πρόκειται να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού ή αν ποτέ λειτουργήσουν αυτό θα γίνει με τη μετακίνηση προσωπικού από άλλες δομές με τη γνωστή πλέον μέθοδο κλεισίματος εξίσου αναγκαίων κλινικών. Ανοίγουμε δηλαδή μια δομή εις βάρος μιας άλλης και αυτό το βαφτίζουμε «αναβάθμιση».

Την ίδια ώρα που οι καταγγελίες προσωπικού και ασθενών για την υπολειτουργία των νοσοκομείων της χώρας αυξάνονται ο Υπουργός Υγείας και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εμμένουν στο εγκληματικό αφήγημα των αναστολών εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, αρνούμενοι την επιστροφή τους έστω και με διαγνωστικούς ελέγχους. Μια επιστροφή που θα έδινε ανάσα ζωής στο υποστελεχωμένο ΕΣΥ και ίσως να έβαζε φρένο στο ράλι θανάτων από κορωνοϊό και «ξαφνικίτιδες».

Νοσοκομεία από όλη την Ελλάδα στέλνουν επιστολές και διαβήματα στον Υπουργό Υγείας ενημερώνοντας για την άθλια κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία της χώρας και ζητώντας επιτέλους το Υπουργείο να πράξει τα αυτονόητα. Δυστυχώς όμως… μέχρι στιγμής το Υπουργείο κωφεύει φωτογραφιζόμενο σε περιοδείες να κόβει κορδέλες. Και όσο το Υπουργείο θα ασχολείται με περιοδείες και κορδέλες, τα νούμερα της υπερβάλλουσας θνησιμότητας θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Χαρακτηριστικά παρατίθενται αποσπάσματα επιστολών διαφόρων νοσοκομείων της χώρας προς το Υπουργείο Υγείας τα οποία περιγράφουν τη δραματική κατάσταση του ΕΣΥ

24/7/2022 – Νοσοκομείου Χανίων – Μοιράζουν εντέλλεσθε για πρώτη φορά στα χρονικά – Ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών

Σε νέες καταγγελίες για τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να κρατήσουν όρθιο το Νοσοκομείο Χανίων, προχωρούν γιατροί και εργαζόμενοι. Όπως καταγγέλλουν, «μοιράζουν εντέλλεσθε για πρώτη φορά στα χρονικά του Νοσοκομείου μας» ενώ σημειώνουν πως η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων είναι ενήμερη. Αναφέρουν: Μοιράζουν εντέλλεσθε για πρώτη φορά στα χρονικά του Νοσοκομείου μας. Ένα για τη Νευρολογική και ένα για την Covid πρώην Πνευμονολογική-κλινική. Δυο ολόκληρες κλινικές με τρεις εναπομείναντες γιατρούς η κάθε μια. Πλέον κανείς από εμάς ούτε μπορεί να αρρωστήσει ούτε μπορεί να πάρει λίγες μέρες άδεια να ξεκουραστεί.

Ένα εντέλλεσθε από τους ίδιους τους εντεταλμένους του Υπουργείου Υγείας να διαλύσουν ότι με τόσο κόπο κρατάμε όρθιο, ότι με τόσο κόπο αγαπάμε.

23/7/2022 – Αναστολή εργασίας και κορωνοϊός… «αποδεκατίζουν» το Νοσοκομείο Ξάνθης – Κλειστή η «ΜΕΘ», σε αναμονή τα χειρουργεία

Αυξάνονται καθημερινά τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού στους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Ξάνθης, την ίδια στιγμή που παραμένουν σε αναστολή 90 και πλέον συνάδελφοί τους. Στα χειρουργεία οι αναμονές βρίσκονται στον… «Θεό» και η υποστελέχωση του νοσοκομειακού ιδρύματός μας σε γιατρούς περισσότερο και σε νοσηλευτές λιγότερο, συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους εναπομείναντες, κουρασμένους, υγειονομικούς και τις κλινικές, κάποιες εκ των οποίων παρά το γεγονός ότι έχουν… συγχωνευτεί, φτάνουν να λειτουργούν ακόμη και σε καθημερινή βάση με «προσωπικό ασφαλείας». Το νοσοκομείο ήταν πάντα υποστελεχωμένο, πόσο μάλλον τώρα που έχουν βγει και αυτοί οι άνθρωποι που ήταν ενεργοί. Επίσης αυτοί που φεύγουν δεν αντικαθίστανται. Υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν περιθώριο να βγάλουν άδειες και οι πέντε μέρες λαμβάνονται «εις βάρος» των συναδέλφων που παραμένουν. Και τώρα με τα κρούσματα, δεν το συζητούμε ότι δεν βγαίνουν τα προγράμματα».

«ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ – ΑΝΑΣΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ» – «ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ…ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ» – «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΑΝ…ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ»

23/7/2022 – ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ COVID ΑΣΘΕΝΩΝ

Στις 20/7 κοινοποιήθηκε έγγραφο προτάσεων του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου σχετικά με τη νοσηλεία των Covid ασθενών όπου αναφέρει: «Στο όνομα της “εύρυθμης λειτουργίας” του νοσοκομείου προτείνεται να εισάγονται από ΤΕΠ μόνο οι θετικοί ασθενείς που έχουν ενδείξεις αναπνευστικής δυσχέρειας και θετική αξονική θώρακος. “Οι λοιποί ασθενείς θα επιστρέφουν στον τόπο διαμονής τους”. Εισαγωγή δηλαδή θα γίνονται μόνο όσοι ασθενείς έχουν ανάγκη χορήγησης οξυγόνου ενάντια σε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και τα ιατρικά πρωτόκολλα! Οδηγίες που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και έχουν σαν στόχο την εξοικονόμηση κλινών Covid χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες στην υγεία των ασθενών. Με βάση αυτή τη λογική ένας ανοσοκατεσταλμένος με covid θα βλέπει την πόρτα της εξόδου αν δεν έχει χαμηλό οξυγόνο, το ίδιο και ένας ασθενής με οξεία νεφρική ανεπάρκεια και covid, με ηλεκτρολυτικές διαταραχές και covid κτλ.

Οι Covid θετικοί ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω άλλων παθήσεων προτείνεται να νοσηλεύονται σε θαλάμους που θα δημιουργήσει κάθε κλινική. Δηλαδή προτείνεται η δημιουργία θαλάμων covid σε κάθε κλινική, προφανώς με το ίδιο νοσηλευτικό προσωπικό για covid και non covid ασθενείς και χωρίς κανένα επιπλέον χωροταξικό διαχωρισμό. Η αύξηση της ενδονοσοκομειακής διασποράς είναι σίγουρη, άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το αποτυχημένο αυτό μοντέλο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών αλλά και εργαζομένων. Ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας υποθέτουμε γνωρίζει πόσο επικίνδυνο είναι να κολλήσει covid ένας ασθενής με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ένας ασθενής με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένας πρόσφατα χειρουργημένος….

Οι προτάσεις αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον επικίνδυνες για την υγεία των ασθενών αλλά και των εργαζομένων του νοσοκομείου. Ολα τα παραπάνω γίνονται με στόχο “να εξοικονομηθεί νοσηλευτικό προσωπικό” για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Άλλη μια κυνική ομολογία ότι μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας δεν έχει γίνει καμία κίνηση ενίσχυσης των νοσοκομείων με όλο το απαραίτητο προσωπικό. Άλλη μια απόδειξη ότι χρειάζονται μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

20/7/ 2022- Α.Π. 79 – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΣΤΟ Ψ.Ν.Α . ΔΑΦΝΙ

Η κατάσταση στο ΨΝΑ το μεγαλύτερο ψυχιατρικό νοσοκομείο της Ελλάδος, δεν πάει άλλο. Τα ράντσα όχι μόνο δε μειώνονται, αλλά όσο περνάει ο καιρός συνεχώς αυξάνονται σε ένα επικίνδυνο επίπεδο.

Ενδεικτικά τα στοιχεία είναι:

Το ποσοστό κάλυψης στα 9 ΨΤΕ, ανέρχεται στο 147%.

Σε κλινικές με δύναμη 25 ανθρώπων, στην τελευταία εφημερία, εισήχθησαν 18 ασθενείς φτάνοντας τους συνολικά νεοεισερχόμενους ασθενείς στους 306. Που σημαίνει 81 ράντσα.

Το ψυχογηριατρικό τμήμα έχει ανεπτυγμένες κλίνες 35, ενώ η κλινική έχει δυνατότητα για 25.

Καλούμε το Υπουργείο να πάψει να κόβει κορδέλες και να ασχοληθεί με τα ζητήματα που προκύπτουν και όχι να φορτώνει στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο το 40% των εισαγωγών, όχι μόνο εντός της Αττικής, αλλά συνολικά στην Ελληνική Επικράτεια.

Ενημερώνουμε κάθε αρμόδια αρχή ( Υπουργείο, 2η ΥΠΕ, ΕΚΕΠΥ, Εισαγγελία ), πως για ότι συμβαίνει σήμερα στο ΨΝΑ-Δαφνί και για ότι προκύψει το επόμενο διάστημα, την ευθύνη μετά την ενημέρωση φέρουν οι ίδιοι και όχι το προσωπικό, καθώς οι συνθήκες νοσηλείας και η θεραπευτική προσέγγιση, λόγω των υποδομών στις κλινικές και της τραγικής υποστελέχωσης, είναι επικίνδυνες και απάνθρωπες.

18 /7/ 2022 – ΠΓΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το ΠΓΝ Ιωαννίνων βράζει…. έτοιμο να εκραγεί. 120+ συνταξιοδοτήσεις, 60 αναστολές εργασίας έμπειρων συναδέλφων, παραιτήσεις συμβασιούχων και αναρρωτικές άδειες του διαλυμένου πλέον προσωπικού… Η απόπειρα να λειτουργήσουνε πλέον όλα τα τμήματα με το ελάχιστο έστω δυνατό προσωπικό ….δεν βγαίνει… Τα προβλήματα υποστελέχωσης κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν γίνει εκρηκτικά… Πολλοί από τους συναδέλφους αρρωσταίνουν σωματικά και ψυχικά. Ο γιατρός εργασίας και οι τεχνικοί ασφαλείας, δεν έχουν κάνει εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου σε κανένα τμήμα του ΠΓΝΙ … διότι δεν τους ζητείται από τη διοίκηση… Η παρούσα διοίκηση της ΝΔ, είναι η 1η διοίκηση του ΠΓΝΙ που δεν εξέδωσε annual report, δηλ. απολογισμό πεπραγμένων με στατιστικά στοιχεία λειτουργίας του ΠΓΝΙ για το 2021. Τι έχει να κρύψει άραγε;…

16/7/2022 – Ανακοίνωση Συλλόγου Εργαζομένων Κρατικού Νίκαιας και Δυτ. Αττικής.
Αυταρχισμός και διώξεις σε Υγειονομικούς, το ανέχεσαι;

Για μια ακόμη φορά ο κυβερνητικός αυταρχισμός, εξάντλησε την αυστηρότητα φυλακίζοντας και διώκοντας τους ήρωες υγειονομικούς. Αφού τους άφησε, αναίτια, χωρίς εισόδημα για πάνω από εννέα μήνες, βάζοντας τους σε αναστολή εργασίας από εκδικητικό μένος, η αντίδραση του κυβερνητικού κατασταλτικού μηχανισμού στην διαμαρτυρία τους έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού, ήταν οι χειροπέδες και η ποινική τους δίωξη…

Μια κυβέρνηση που ανέστειλε όλα τα μέτρα προστασίας της πανδημίας για χάρη του τουρισμού και που αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τους τουρίστες από τον ντόπιο πληθυσμό, καταλύει κάθε δημοκρατικό θεσμό.

Απαιτούμε την άμεση επιστροφή των υγειονομικών στην εργασία τους.

15/7/2022 – ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝΑ ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων έχει κάνει επανειλημμένα παρεμβάσεις τόσο στην 1η ΥΠΕ όσο και στο Υπ. Υγείας για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΓΝ Παμμακάριστος. Τα θέσαμε κατ΄ ιδίαν στην Υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ κ. Οικονόμου και στην Αναπληρώτρια Υπουργό κ. Γκάγκα κατά την επίσκεψη της στο νοσοκομείο μας. Το ίδιο έχουν πράξει με έγγραφα τους οι ιατροί και το Επιστημονικό Συμβούλιο. Παρόλα αυτά δεν έχει δοθεί καμία ουσιαστική λύση από το Υπ. Υγείας και η απαξίωση του νοσοκομείου συνεχίζεται, με αρνητικές συνέπειες τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους εργαζόμενους που υφίστανται διαρκώς την εντατικοποίηση λόγω της υποστελέχωσης και των δυσμενών συνθηκών εργασίας…

Ενδεικτικά:

Εξακολουθεί να ισχύει-ενώ όλα έχουν πλήρως απελευθερωθεί- το αντιεπιστημονικό και αντεργατικό μέτρο της αναστολής εργασίας των συναδέλφων που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν. Οι συνάδελφοι είναι όλοι απαραίτητοι στη θέση τους, κανένας δεν περισσεύει. Είναι ανεπίτρεπτο να παραμένουν απλήρωτοι και να αντιμετωπίζονται τιμωρητικά από το Υπουργείο υγείας.

Ένα μόνο Τμήμα, το Παθολογικό, με 5 παθολόγους επί 9 οργανικών θέσεων έχει υπό την ευθύνη του 60 κλίνες ασθενών στους 3 ορόφους του νοσοκομείου (20 Covid και 2 ΜΑΦ Παθολογικού) και επιπλέον 6 κλίνες ΜΑΦ, χωρίς κανένα πνευμονολόγο και εντατικολόγο. Επιπλέον οι ίδιοι 5 παθολόγοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Παθολογικό και Covid, για τακτικό Παθολογικό ιατρείο και διπλό Διαβητολογικό ιατρείο. Επιπλέον το Παθολογικό με απόφαση της ΥΠΕ δέχεται σχεδόν καθημερινά ασθενείς για συνέχιση νοσηλείας από το ΓΝ Ευαγγελισμός.

Το Ακτινολογικό, βασικότατο τμήμα του νοσοκομείου, κινδυνεύει με αναστολή λειτουργίας, διότι απομένει με μία μόνιμη ακτινολόγο και έναν ιατρό επικουρικό με μετακίνηση από άλλο νοσοκομείο, μετά την παραίτηση της Διευθύντριας. Ήδη τις μισές ημέρες δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος. Λύση δεν αποτελεί η πρόσκληση σε ιδιώτες που έχει πραγματοποιήσει η 1η ΥΠΕ, αλλά η προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Επίσης είμαστε αντίθετοι στη μεταφορά των ασθενών σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπως προτάθηκε στις εφημερίες.

Το Χειρουργικό τμήμα, με 3 μόνιμους χειρουργούς και έναν επικουρικό, έχει εξαιρεθεί πλήρως από το πρόγραμμα εφημεριών της 1ης ΥΠΕ εδώ και ένα χρόνο. Δε νοείται νοσοκομείο να εφημερεύει χωρίς Χειρουργικό Τμήμα.

Το Αναισθησιολογικό λειτουργεί με 3 αναισθησιολόγους, καθώς μία ιατρός είναι σε αναστολή λόγω υποχρεωτικότητας. Επίσης δόθηκε προσωρινή μετακίνηση σε ιατρούς του Τμήματος.

Η Αιμοδοσία καλύπτεται όλες τις μέρες από 2 μόνο ιατρούς, ενώ επίκειται αναστολή εργασίας για μη ιατρό επιστήμονα του Τμήματος που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του.

Ελλείψεις υπάρχουν, πλην ιατρών, και στο λοιπό προσωπικό, νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς, διοικητικό, τεχνική υπηρεσία, εφόσον οι συμβασιούχοι είναι το 1/3 του συνόλου των εργαζομένων. Παραμένουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, παρότι είναι γνωστό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες…

Πηγή: https://www.zarpanews.gr/moirazoyn-entellesthe-gia-proti-fora-sta-chronika-toy-nosokomeioy-chanion-enimerothike-i-eisaggelia-protodikon/

Πηγή: https://www.thraki.com.gr/anastoli-ergasias-kai-koronoios-apodekatizoyn-to-nosokomeio-xanthis/

Πηγή: https://seknda.blogspot.com/2022/07/covid.html

Πηγή: http://sylogosdafni.blogspot.com/2022/07/blog-post_20.html?m=1

Πηγή: https://ioanninabars.gr/αγωνιστική-συσπείρωση-υγειονομικών/

Πηγή: https://seknda.blogspot.com/

Πηγή: https://syde.gr

loading...