Δεν φτάνει που μας εποικίζουν. Καίνε και τον τόπο

 Ελένη Παπαδοπούλου *  

Είναι απορίας άξιον πώς έκατσε η στραβή στην βάρδια του Μητσοτάκη και του έχουν καεί περιοχές και παρθένα δάση που τόσες δεκαετίες δεν καίγονταν. Η φωτιά μέσα σε περιοχές natura, αλλά και το πλήθος των πυρκαγιών και η έκταση τους, τόσο πέρσι όσο και φέτος, έχουν μία εξήγηση. Δεν λέγεται κλιματική αλλαγή. Λέγεται νομοσχέδιο Χατζηδάκη και Σκρέκα που ως υπουργοί Περιβάλλοντος καταργούν “την προστασία των περιοχών Natura 2000 και των περιορισμών δόμησης ή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε δασικές και άλλες εκτάσεις”.

Με τον νόμο Χατζηδάκη, εν μέσω κορονοϊού, καταργήθηκαν οι φορείς προστασίας των δρυμών και μπήκαν σε εφαρμογή ενα σωρό διατάξεις εκμετάλλευσης των δασών μας δωράκι σε συμφέροντα.

Ο Σκρέκας έρχεται να ολοκληρώσει το έργο. Ακόμη και η φιλοκυβερνητική Καθημερινή γράφει για το νέο νομοθέτημα “Το προτεινόμενο νομοθέτημα επιτρέπει τη διάνοιξη δρόμων και την κατασκευή δικτύων μεταφοράς ενέργειας ακόμα και στους πυρήνες των περιοχών Natura, σημαντικές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις εντός ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Επίσης επιτρέπει τουριστικές εγκαταστάσεις και διευκολύνει τη χωροθέτηση ΑΠΕ στις ζώνες προστασίας της φύσης (το κομμάτι γύρω από τον πυρήνα μιας περιοχής Natura), ακόμα και υπόγειες εξορυκτικές δραστηριότητες. Στη δε ζώνη διατήρησης οικοτόπων, ουσιαστικά καταργεί το μεγαλύτερο μέρος των υφιστάμενων περιορισμών, ως αυτές να μην αποτελούν σημαντικό κομμάτι ενός οικοσυστήματος.”

Τυχαίες οι πυρκαγιές σε Πάρνηθα, Εύβοια, Δαδιά, Γρεβενά, Πεντέλη κτλ;

Δεν νομίζω. Αν ψάχνετε εμπρηστή, διαβάστε τα νομοσχέδια τους για το περιβάλλον.

Δεν φτάνει που μας εποικίζουν. Καίνε και τον τόπο. Κυριολεκτικά αυτός “θα παραδώσει καμμένη γη”.

https://tourkikanea.gr/

loading...