Ζero hedge : Αυτή τη φορά, το ΝΑΤΟ Καλύτερα να λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις του Πούτιν για την Ουκρανία

 

ΑΠΌ ΤΟΝ TYLER DURDEN

Συγγραφέας του Ted Galken Casrpenter μέσω του AntiWar.com,

Σε μια από τις μεγάλες γκάφες εξωτερικής πολιτικής της σύγχρονης εποχής, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης αγνόησαν επανειλημμένα τις προειδοποιήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία δεν θα ανεχόταν ποτέ να γίνει η Ουκρανία στρατιωτικό πλεονέκτημα του ΝΑΤΟ. Λόγω της αντίστασης από τις γαλλικές και γερμανικές κυβερνήσεις (που είχαν να κάνουν τόσο με τη χρόνια διαφθορά της Ουκρανίας όσο και με τις ανησυχίες για την αντίδραση της Ρωσίας), η Συμμαχία καθυστέρησε να προσφέρει στο Κίεβο ένα Σχέδιο Δράσης Ένταξης – ένα ουσιαστικό βήμα προς την ένταξη. Ωστόσο, στη σύνοδο κορυφής του 2008 στο Βουκουρέστι, τα υπάρχοντα μέλη του ΝΑΤΟ  επέμειναν επιδεικτικά ότι «κάποτε» η Ουκρανία  θα ενταχθεί στη Συμμαχία, και επανέλαβαν αυτή τη δέσμευση σε πολλές περιπτώσεις στη συνέχεια.

Ακόμη χειρότερα, οι δυτικοί αξιωματούχοι επέμειναν χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία δεν θα είχε τίποτα να πει για το θέμα. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ήταν ιδιαίτερα ωμός και αλαζόνας σε αυτό το σημείο. Απέρριψε συνοπτικά τις απαιτήσεις της Μόσχας στα τέλη του 2021 να παράσχει το ΝΑΤΟ δεσμευτικές εγγυήσεις ασφάλειας στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης ότι η Ουκρανία δεν θα λάβει ποτέ πρόταση για ένταξη και ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν θα αναπτυχθούν σε αυτή τη χώρα.

Η απάντηση του Στόλτενμπεργκ  δεν θα μπορούσε να είναι πιο αδιάλλακτη . “Το ΝΑΤΟ έχει μια πολιτική ανοιχτών θυρών. Αυτό κατοχυρώνεται στην ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ… Το μήνυμα σήμερα στη Ρωσία είναι ότι η Ουκρανία ως κυρίαρχο έθνος πρέπει να αποφασίσει το δικό της δρόμο. Και οι 30 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να αποφασίσουν πότε η Ουκρανία είναι έτοιμη να γίνει μέλος».

Δυτικοί αξιωματούχοι υπέθεσαν εμμέσως ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εκφοβιστεί και τελικά να υποχρεωθεί να δεχτεί την Ουκρανία ως μέρος του ΝΑΤΟ. Απέρριψαν τις ολοένα και πιο έντονες προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου ότι οι προσπάθειες να γίνει το Κίεβο πλεονέκτημα της Συμμαχίας θα περνούσαν την  κόκκινη γραμμή  που παραβίαζε την ασφάλεια της Ρωσίας. Η υπόθεσή τους ότι η Μόσχα θα δεχόταν μια παρουσία του ΝΑΤΟ εντός της βασικής ζώνης ασφαλείας της Ρωσίας αποδείχθηκε θεαματικά λανθασμένη και η Ουκρανία πληρώνει τώρα πολύ ακριβό τίμημα σε θησαυρό και αίμα για τον λάθος υπολογισμό τους.

Θα μπορούσε κανείς να ελπίζει ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα είχαν πάρει ένα σημαντικό μάθημα από ένα τόσο δαπανηρό λάθος. Ωστόσο, αγνοούν πεισματικά μια νέα σειρά δυσοίωνων προειδοποιήσεων από τη Μόσχα, και αυτή τη φορά, το τίμημα μιας τέτοιας αλαζονείας θα μπορούσε να είναι εντελώς καταστροφικό. Πράγματι, δημιουργεί τον κίνδυνο μιας πυρηνικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Στην πρώτη του ομιλία που ανακοίνωσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν  προειδοποίησε  όλα τα εξωτερικά μέρη (εννοώντας σαφώς τα μέλη του ΝΑΤΟ) να μην επέμβουν. «Όποιος προσπαθεί να ανακατευτεί μαζί μας… πρέπει να γνωρίζει ότι η απάντηση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα σας οδηγήσει σε  τέτοιες συνέπειες που δεν έχετε ξαναζήσει στην ιστορία σας ».

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν και άλλες κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ καυχιούνται για το πόσο πολύ η Συμμαχία υποστηρίζει τη στρατιωτική αντίσταση της Ουκρανίας στη ρωσική εισβολή. Το επίκεντρο της προσπάθειας σε αυτό το σημείο ήταν η αύξηση των αποστολών όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης σε  βαρύτερα και ισχυρότερα συστήματα . Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δεσμεύεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα  «κινήσουν τον Ουρανό και τη Γη»  για να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία. Ο αρθρογράφος των New York Times  Πολ Κρούγκμαν λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ξανά το  «οπλοστάσιο της δημοκρατίας»,  όπως ήταν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πολιτική συνιστά ένα εξαιρετικά επικίνδυνο εγχείρημα που θα μπορούσε να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες εμπόλεμες σε έναν επικίνδυνο πόλεμο. Η Μόσχα έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι νηοπομπές που μεταφέρουν όπλα από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι  νόμιμοι στόχοι πολέμου . Ο Πούτιν θα μπορούσε εύκολα να ερμηνεύσει τον καταρράκτη όπλων του ΝΑΤΟ που ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ για να υποστηρίξει τη στρατιωτική αντίσταση της Ουκρανίας ως απαράδεκτη παρέμβαση. Το ίδιο ισχύει και για ένα άλλο μέτρο της κυβέρνησης Μπάιντεν –  την ανταλλαγή δεδομένων πληροφοριών  με το Κίεβο, ακόμη και την παροχή στις ουκρανικές δυνάμεις με  πληροφορίες στόχευσης σε πραγματικό χρόνο . Σε μια περίπτωση, αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών έδωσε προφανώς τη δυνατότητα στην Ουκρανία να καταρρίψει ένα ρωσικό αεροπλάνο  με αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες .

Όπως έκαναν κατά την προπολεμική περίοδο, οι χώρες του ΝΑΤΟ  αγνοούν τις προειδοποιήσεις  που έρχονται από τη Μόσχα. Υιοθετώντας μια προκλητική στάση, ενισχύουν τη στρατιωτική τους βοήθεια και δημιουργούν έναν πλήρη πόλεμο αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας. Οι προειδοποιήσεις του Κρεμλίνου γίνονται πιο έντονες. Ο ίδιος ο Πούτιν κάλεσε πρόσφατα τα μέλη του ΝΑΤΟ  να μην δοκιμάσουν την υπομονή της Ρωσίας  συνεχίζοντας να κλιμακώνουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. Η Margarita Simonyan, η αρχισυντάκτρια τόσο του  RT όσο  και  του Sputnik  και στενή συνεργάτιδα του Ρώσου προέδρου, δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να έχει  ελάχιστη επιλογή εκτός από τη χρήση πυρηνικών όπλων  εάν η δυτική πολιτική συνεχίσει την τρέχουσα πορεία της.

Για άλλη μια φορά, όμως, τα γεράκια στο κύμα της εξωτερικής πολιτικής είναι  εξαιρετικά πεπεισμένα  ότι η συνεχιζόμενη εμπόλεμη συμπεριφορά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θα αποτρέψει το Κρεμλίνο. Ο Μάικλ Μακ Φόλ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία,  υποστηρίζει  ευθαρσώς ότι οι προειδοποιήσεις από τον Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων ως απάντηση στην αυξανόμενη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης στο Κίεβο θα πρέπει να αγνοηθούν. «Η απειλή της κλιμάκωσης είναι φτηνή συζήτηση», δηλώνει με σιγουριά ο ΜακΦόλ. «Ο Πούτιν μπλοφάρει».

Σε ένα άρθρο της Wall Street Journa l στις 27 Απριλίου  , ο πρώην αναπληρωτής υφυπουργός του Ναυτικού Σεθ Κρόπσεϊ τόνισε μάλιστα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι έτοιμες να  αποδείξουν ότι θα «κερδίσουν»  έναν πυρηνικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Άλλα γεράκια πιέζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν  να μην ενδώσει στον  «πυρηνικό εκβιασμό» της Ρωσίας. Φαίνονται ειρηνικά να αγνοούν τις πιθανές συνέπειες εάν κάνουν λάθος. Δύο αναλυτές περιφρόνησαν ακόμη και τη διοίκηση επειδή φοβόταν υπερβολικά μια  άμεση «αψιμαχία»  με τη Ρωσία, λες και μια σύγκρουση με μια μεγάλη πυρηνική δύναμη θα ισοδυναμούσε με μια σκόνη σε μια παιδική χαρά γυμνασίου.Δυστυχώς, οι πολιτικές που ακολουθεί η Ουάσιγκτον ρίχνοντας όπλα στην Ουκρανία και δημιουργώντας έναν πόλεμο αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας υποδηλώνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να είναι σχεδόν τόσο ανίδεοι όσο τα υπερ-γεράκια εκτός κυβέρνησης για τους κινδύνους.

Δυτικοί αξιωματούχοι και μέλη των θεσμών εξωτερικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη μιλούν ανοιχτά ότι βοήθησαν την Ουκρανία να  κερδίσει τον πόλεμο της  και να επιφέρει μια  ταπεινωτική ήττα στη Ρωσία. Αυτό που δεν φαίνεται να κατανοούν τέτοια άτομα είναι ότι η Ουκρανία αποτελεί ζωτικό συμφέρον της Ρωσίας για την ασφάλεια και το Κρεμλίνο θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο –πιθανώς ακόμη και τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων– για να αποτρέψει μια ήττα. Η αποτυχία να κατανοήσουν πόσο σημαντική είναι η Ουκρανία για τη Ρωσία έκανε τους δυτικούς ηγέτες να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις της Μόσχας για περισσότερο από μια δεκαετία κατά του να γίνει το Κίεβο στρατιωτικό σύμμαχο. Για τον ίδιο λόγο, φαίνεται να κάνουν μια ακόμη πιο επικίνδυνη γκάφα αγνοώντας την τελευταία προειδοποίηση του Πούτιν ότι η Ουκρανία θα γίνει πιόνι σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας. Είναι επιτακτική ανάγκη να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη τις νέες προειδοποιήσεις και να απομακρυνθείτε από έναν επικείμενο πόλεμο με δυνητικά φρικτές συνέπειες.

zerohedge.com

loading...