Άνω κάτω οι Δυτικοί απο τις δηλώσεις Ερντογαν: Λάθος η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ


 Ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα ότι η Τουρκία δεν συμφωνεί με την πιθανή ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις σκανδιναβικές χώρες «ξενώνες τρομοκρατών», ενώ βρήκε ευκαιρία να στάξει φαρμάκι για την Ελλάδα.

«Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ‘ξενώνες’ για τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε:


«Δεν ξέρω τι να πω για τον Μπάιντεν. Αφού δούμε όλα τα δεδομένα και τις ακριβείς δηλώσεις του Μπάιντεν, τότε θα αποκαλύψουμε τη στάση μας. Πρώτα απ’ όλα, το YPG είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και είναι ίδιο με το PKK. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε αυτό το λάθος της Αμερικής. Η Αμερική έχει δώσει κάθε είδους οικονομική στήριξη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, κατά όλων των οργανώσεων στη βόρεια Συρία. Έστειλε εξοπλισμό και πυρομαχικά με φορτηγά. Τώρα ακούμε για τέτοια πράγματα. Ό,τι κάναμε στο βόρειο Ιράκ, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στη βόρεια Συρία, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το PKK ή το YPG. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε τα μάτια στους τρομοκράτες. Το λέμε αυτό σε χώρες που φαίνονται φιλικές. Κάνετε λάθος, κάντε τα βήματά σας σωστά. Θα τους τα αναλύσουμε στις μελλοντικές μας συναντήσεις» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η δήλωση του Ερντογάν προαναγγέλλει ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να ασκήσει βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη συμμαχία προκειμένου να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με τον Πούτιν. Ωστόσο, άλλοι εκτιμούν ότι πρόκειται για «πίεση» στις ΗΠΑ προκειμένου να εγκρίνει την πώληση των F-16…


Δεν υπάρχουν σχόλια :