Τι θα διδαχτεί η νεολαία των Σκοπίων φέτος
ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 6ης ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Σχεδόν 2 χρόνια έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, ας δούμε τι θα διδαχτούν για την αρχαία Μακεδονία οι μαθητές της 6ης δημοτικού για την νέα σχολική χρονιά.

Σε όλο το βιβλίο διακρίνεται μια έντονη προσπάθεια της Σκοπιανής προπαγάνδας να παρουσιαστούν οι αρχαίοι Μακεδόνες ως ένας διαφορετικός και "ξένος" λαός προς τους αρχαίους Έλληνες.

Ενδεικτικά, στην 1η φώτο βλέπουμε χάρτη της αρκετά... συρρικνωμένης απ' όλες τις πλευρές, αρχαίας Ελλάδος. Η Μακεδονία είναι κυριολεκτικά... άφαντη και η αρχαία Ελλάδα παρουσιάζεται να ξεκινάει βόρεια από την Θεσσαλία.

Παραθέτουμε και μια σειρά από άλλες εξοργιστικές αναφορές του βιβλίου:

Σελ 50: “Οι Ιλλυριοί αναφέρονται για πρώτη φορά σε πηγές τον πέμπτο αιώνα π.Χ και άρχισαν να έχουν σχέσεις με τους Έλληνες, τους Μακεδόνες και τους Θράκες..»

Σελ 58: “Η Μακεδονία βρισκόταν στο κεντρικό τμήμα της Βαλκανικής Χερσονήσου, βόρεια της Ελλάδας..»

Σελ 59: “..Απο την εποχή του Αρχέλαου, οι Μακεδόνες ίδρυσαν τους Μακεδονικούς ολυμπιακούς αγώνες...»

Σελ 62: “H καθοριστική μάχη μεταξύ των Μακεδόνων, με ηγέτη τον Φίλιππο, και τους Έλληνες, με ηγετικό ρόλο των Αθηναίων, έγινε το 338 π.Χ. στην Χαιρώνεια. Η μάχη τέλειωσε με νίκη του Μακεδονικού στρατού. Οι Έλληνες αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν το μεγαλείο και την πολιτική ηγεσία του Φιλίππου και την κυριαρχία του Μακεδονικού βασιλείου.»

Σελ 68: “Οι Μακεδόνες μιλούσαν μια ιδιαίτερη γλώσσα , οι οποίοι σχετιζόταν με τις γλώσσες των γειτονικών λαών - των Ελλήνων, των Ιλλυριών και των Θρακών. Χρησιμοποίησαν το ελληνικό αλφάβητο.”

Σελ 69: “ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ...• Ποιες είναι οι ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των Πολιτισμών της Μακεδονίας και της Ελλάδας;»

σελ 71 : “Με τις κατακτήσεις του Αλεξάνδρου Γ 'της Μακεδονίας, ο Μακεδονικός και ο ελληνικός πολιτισμός ήρθαν σε επαφή και συγχωνεύτηκαν με τους πολιτισμούς των ανατολικών λαών.”

Σελ 77: “..Μετά από μακρούς αγώνες, κατάφεραν να κατακτήσουν τους Μακεδόνες, Οι Ιλλυριοι, οι Ελληνες και οι αλλοι βαλκανικοι λαοι ακολούθησαν..”

Σελ 91: «Εκτός από τους Ιλλυριούς και τους Μακεδόνες, οι Ρωμαίοι κατάφεραν να κατακτήσουν τους άλλους Βαλκανικούς λαούς - τους Έλληνες και αργότερα τους Θράκες.»

Σελ 93: «Ο χριστιανισμός στα Βαλκάνια ξεκίνησε αρχικά να διαδίδεται στη Μακεδονία, και στη συνέχεια στην Ελλάδα και στην Ιλλυρία.»

Σελ 94: «Από τη Μακεδονία, ο απόστολος Παύλος έφυγε για την Ελλάδα, όπου συνέχισε να διαδίδει τον Χριστιανισμό.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :