9η Μάη. Ήμερα Νίκης κατά του Φασισμού. Τέλος 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.

Η 9η Μαΐου είναι η Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Πρόκειται για την ημέρα που η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων (1945) και τελείωσε οριστικά, στην Ευρώπη, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι τελευταίοι υψηλόβαθμοι ναζί του Βερολίνου υπό τον Στρατάρχης Βίλχελμ Κάιτελ παραδίδονται στις Σοβιετικές Δυνάμεις του Στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ που μπήκε θριαμβευτικά στο Βερολινο. Είναι η πρώτη ημέρα ειρήνης μετά την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου το 1939. 

     Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν πόλεμος που διήρκεσε επίσημα από το 1939 έως το 1945. Σε αυτόν ενεπλάκησαν τα περισσότερα κράτη του τότε κόσμου δημιουργώντας ουσιαστικά δύο αντίπαλες στρατιωτικές συμμαχίες: τους Συμμάχους (ΕΣΣΔ, ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία) και τις δυνάμεις του Άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία).

    Ο πόλεμος αυτός στοίχισε εκατόμβες νεκρούς και τραυματίες. Κατέστρεψε χώρες και οικονομίες. Συνέβησαν απάνθρωπα ολοκαυτώματα και αφανισμός πληθυσμών. Από τα χειρότερα ολοκαυτώματα ήταν εκείνα των Εβραίων, των Σλάβων (Ρώσων, Γιουγκοσλάβων, Πολωνών, Τσεχοσλοβάκων Σλοβένων κ.α.) και των Ρομά. 

    Όμως και η Ελλάδα θρηνεί πάνω από το ένα δέκατο των παιδιών της με χιλιάδες Έλληνες νεκρούς. Η Ελλάδα με πληθυσμό 7,22 εκατ. πριν μπει στον πόλεμο είχε απώλειες 35.100 ψυχών στα πεδία των μαχών, 171,800 από άμαχους που σχετίζονται με πολεμικές δράσεις (π.χ. εκκαθαρίσεις πληθυσμών,εκτελέσεις, αντίποινα) ενώ οι απώλειες από τις συνθήκες ασιτίας και κακουχίας εκτιμώνται εως και 600.000. Η πατρίδα μας ήταν από τις πρώτες χώρες που δημιούργησε αντίσταση και ανταρτικές ομάδες κατά της τριπλής κατοχής, Γερμανίας, Ιταλίας και Βουλγαρίας, αμέσως μόλις μπήκαν οι κατακτητές. Γράφτηκαν σελίδες ηρωισμού και δόξας στον αγώνα αυτόν της Εθνικής Αντίστασης.

    Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Κόκκινου Στρατού στην έκβαση του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Σε μέτωπο μήκους 6.200 χιλιόμετρων, ο Κόκκινος Στρατός έδωσε μάχες ασταμάτητα για 1418 ημερες. Κάθε λεπτό του πολέμου, η Σοβιετική Ένωση θρηνούσε κατά μέσο όρο 9 νεκρούς. Κάθε ώρα 507 νεκρούς. Κάθε μέρα 1.400 νεκρούς. Σύνολο το τρομακτικό νούμερο πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπων. Πάνω από 10 εκατομμύρια οι ανάπηροι και οι τραυματίες. Πάνω από 1.700 πόλεις, πάνω από 70.000 χωριά, πάνω από 30.000 βιομηχανικές επιχειρήσεις, πάνω από 100.000 συνεταιριστικές μονάδες, αμέτρητες χιλιάδες νοσοκομεία, σχολεία, βιβλιοθήκες έγιναν στάχτη στο έδαφος της ΕΣΣΔ από τους ναζί.

    Σημαντικές απώλειες είχαν και οι υπόλοιποι Σύμμαχοι άλλα και κράτη του Άξονα με χιλιάδες νεκρούς όπως οι ΗΠΑ με 418 χιλιάδες. Η Αγγλία και η Ιταλία με 450 χιλιάδες. Η Γαλλία με 560 χιλιάδες. Η Ιαπωνία με 3,1 εκατ. Η Πολωνία με 5,6 εκατ. Η Γερμανία με 8,8 εκατ. και η Κίνα με περίπου 20 εκατ.

   Οι νεκροί στον Β΄ΠΠ υπολογίζονται σε σύνολο 80 εκατομμύρια!

Η 9η Μαΐου είναι ένα ιστορικό ορόσημο που δείχνει στους λαούς πως πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε να μην επιτρέψουν την αναβίωση του φασισμού, να προστατεύσουν την ειρήνη και όσα κατέκτησαν στη διάρκειά της, τις δημοκρατικές τους ελευθερίες και τα δικαιώματα.

loading...