«Παγίδα του Θουκυδίδη»! Αιτία κατάρρευσης της παγκόσμιας ειρήνης

«Συναγερμός» από την Κίνα…

«Η Κίνα πρέπει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες για να προετοιμαστεί για πόλεμο με κυρίαρχη δύναμη».

Αυτό δήλωσε, ο ανώτατος στρατηγός της χώρας, Xu Qiliang, εννοώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα συνιστά μία δύσκολη υπόθεση, καθώς αφενός υπάρχουν οι φωνές εκείνες που ζητούν από το Πεκίνο να αναλάβει ηγεμονικό ρόλο στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης, προσεγγίζοντας την Ουάσινγκτον του διεθνιστή Μπάιντεν, αφετέρου τράπεζες που χρηματοδοτούν συμφωνίες με την Ρωσία, επηρεάζουν προς την κατεύθυνση της πολεμικής προετοιμασίας για παν ενδεχόμενο.

Ο στρατηγός Xu Qiliang, όπως αναφέρει το South China Morning Post, είπε ότι οι δαπάνες είναι απαραίτητες για την προετοιμασία της χώρας για την «Παγίδα Θουκυδίδη».

Τον όρο «παγίδα του Θουκυδίδη» επινόησε ο Γκρέιαμ T. Άλλισον στο βιβλίο του «Προορισμένοι για πόλεμο: Μπορούν οι ΗΠΑ και η Κίνα να αποφύγουν την παγίδα του Θουκυδίδη;», προκειμένου να περιγράψει την ερμηνεία του Έλληνα ιστορικού για τα αίτια του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Με λίγα λόγια η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι όταν μια ισχυρή κυρίαρχη δύναμη αντιλαμβάνεται την άνοδο μιας άλλης που απειλεί να την επισκιάσει, μοιραία οδηγείται σε σύγκρουση μαζί της.

«Ο στρατός πρέπει να επιταχύνει την αύξηση των δυνατοτήτων του», δήλωσε ο Xu, ο οποίος είναι επίσης ένα από τα 25 μέλη του Politburo, του εσωτερικού κύκλου του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«[Πρέπει] να κάνουμε βελτιώσεις σε μεθόδους μάχης και να θέσουμε μια καλή βάση για στρατιωτικό εκσυγχρονισμό».

Οι εξελίξεις στην Κίνα αναμένονται με ενδιαφέρον…

loading...