Γιατί λανσάρεται η απομάκρυνση του CO2 από την ατμόσφαιρα; Ακόμα κι ο Έλον Μασκ κάνει διαγωνισμό (vid)

 

Το διοξείδιο του άνθρακα αντί να απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα διαλύεται σε νερό, το οποίο στη συνέχεια διοχετεύεται σε γεωτρήσεις.

Η ιδέα της κατακράτησης άνθρακα εφαρμόζεται σήμερα στην πράξη μόνο από πετρελαϊκές εταιρείες και μεγάλες βιομηχανίες

Οι εταιρίες αυτές χρησιμοποιούν ειδικά φίλτρα για να κατακρατούν τις εκπομπές C02 από γεωτρήσεις, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και μεγάλα εργοστάσια, και να τις διοχετεύουν στο υπέδαφος για μόνιμη αποθήκευση.

Πολλοί όμως πιστεύουν ότι συστήματα που αφαιρούν το διοξείδιο του άνθρακα απευθείας από την ατμόσφαιρα είναι απαραίτητα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού, σύμφωνα με τον οποίο η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του αιώνα πρέπει να συγκρατηθεί κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ακόμα και ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 100 εκατομμύρια δολάρια στους νικητές διαγωνισμού για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα απευθείας από τον αέρα.

Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ο Έλον Μασκ: «Οικονομία αρνητικού άνθρακα, όχι ουδετερότητα άνθρακα».

Ο πρώτος νικητής θα λάβει 50 εκατομμύρια δολάρια, ο δεύτερος 20 εκατομμύρια και ο τρίτος δέκα.

Ενάμισι χρόνο από την έναρξη του διαγωνισμού, οι 15 πλέον υποσχόμενοι υποψήφιοι θα λάβουν χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων έκαστος.

Οι υποψήφιοι του νέου διαγωνισμού καλούνται να παρουσιάσουν μέθοδο που απορροφά τουλάχιστον έναν τόνο CO2 ανά ημέρα και μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα για την απομάκρυνση έως και ενός δισεκατομμυρίων τόνων CO2 ανά έτος.

Η εταιρεία που μετατρέπει το CO2 σε πέτρα

Μια νέα τεχνολογία που τελειοποιείται από νεοσύστατη εταιρεία στην Ισλανδία μετατρέπει το κυριότερο αέριο του θερμοκηπίου σε πέτρωμα για να το αποθηκεύσει μόνιμα στο υπέδαφος.

Η Carbfix, με έδρα το Ρέικιαβικ, έχει αναπτύξει ένα πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο που κατακρατά τις εκπομπές σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή του Χέλισχαϊντι.

Το διοξείδιο του άνθρακα που κανονικά θα απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα διαλύεται σε νερό, το οποίο στη συνέχεια διοχετεύεται σε γεωτρήσεις.
Εκεί, το όξινο ανθρακούχο νερό αντιδρά με το βασαλτικό πέτρωμα και μετατρέπεται σε στερεά ανθρακικά άλατα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών.
Εκτός από την τεχνική της «κατακράτησης άνθρακα», η Carbfix πειραματίζεται και τη μέθοδο της «αφαίρεσης άνθρακα» απευθείας από τον αέρα.
Μια πειραματική εγκατάσταση κατασκευάζεται στην ίδια περιοχή σε συνεργασία με την ελβετική εταιρεία Climework, πελάτης της οποίας είναι ο Μπιλ Γκέιτς.
Η κατακράτηση άνθρακα είναι η φθηνότερη λύση με κόστος γύρω στα 21 ευρώ ανά τόνο CO2, ποσό σημαντικά χαμηλότερο από την τρέχουσα τιμή των 40 ευρώ ανά τόνο στην ευρωπαϊκή αγορά δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα. Η αφαίρεση CO2 από τον αέρα παραμένει προς το παρόν πολύ ακριβότερη, με τιμές γύρω στα 500 ευρώ ανά τόνο.

loading...