Πρωταγωνίστρια της Ευρώπης η Ελλάδα στο 5G
Στην τελευταία έκθεση DESI της ΕΕ, που βαθμολογεί την ψηφιακή ωριμότητα της οικονομίας και κοινωνίας στα κράτη-μέλη, η Ελλάδα δεν είχε διαπρέψει το 2020. Είχε τερματίσει μόλις 27η σε 28 χώρες. Υπήρχε όμως ειδικά ένας δείκτης που η Ελλάδα δεν ήταν απλώς μετεξεταστέα, αλλά η Κομισιόν την είχε αξιολογήσει με ένα …μεγαλοπρεπές «0». Ήταν η βαθμολογία της χώρας στον δείκτη ετοιμότητας για το 5G.

Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία, στην Ελλάδα είχε εκχωρηθεί το 32% του συνολικού εναρμονισμένου σε επίπεδο Ε.Ε. ραδιοφάσματος για ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα. «Η αντιμετώπιση των σημαντικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις διαδικασίες χορήγησης άδειας για εγκατάσταση κεραίας βάσει του νέου νόμου και η προώθηση της ανάπτυξης της τεχνολογίας 5G θα βελτιώσουν την ψηφιακή κατάσταση της χώρας» σημείωνε τότε η Επιτροπή.

Σήμερα, η Ελλάδα από μαθητής του τελευταίου θρανίου, όχι μόνο έχει φορτσάρει, αλλά εξελίσσεται στον πιο καλό τον μαθητή της τάξης. Βρίσκεται να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά στην πρόοδο στη διάθεση εναρμονισμένου φάσματος για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5G.Η χώρα χάνει την πρωτιά μόνο από τη Φινλανδία στη μέχρι σήμερα πρόοδο, που έχει κάνει για την απόδοση των συχνοτήτων για τα δίκτυα 5G. Η Ελλάδα σύμφωνα με την εταιρεία iDATE, με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, έχει εναρμονίσει και αποδώσει το 83% των συχνοτήτων, που διατίθενται για τα δίκτυα 5ης γενιάς, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 35,7%.

Την Ελλάδα ακολουθούν, στην τρίτη θέση, η Γερμανία, η Κύπρος, η Τσεχία και Σλοβακία, με ποσοστό 67% έκαστη. Στο τέλος της κατάταξης, εκεί όπου πέρσι βρισκόταν η χώρα μας τώρα είναι η Εσθονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Πολωνία, οι οποίες συγκεντρώνουν «0» εις το πηλίκον της απόδοσης του φάσματος για το 5G.


Δεν υπάρχουν σχόλια :