Πρωταγωνίστρια της Ευρώπης η Ελλάδα στο 5G

Στην τελευταία έκθεση DESI της ΕΕ, που βαθμολογεί την ψηφιακή ωριμότητα της οικονομίας και κοινωνίας στα κράτη-μέλη, η Ελλάδα δεν είχε διαπρέψει το 2020. Είχε τερματίσει μόλις 27η σε 28 χώρες. Υπήρχε όμως ειδικά ένας δείκτης που η Ελλάδα δεν ήταν απλώς μετεξεταστέα, αλλά η Κομισιόν την είχε αξιολογήσει με ένα …μεγαλοπρεπές «0». Ήταν η βαθμολογία της χώρας στον δείκτη ετοιμότητας για το 5G.

Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία, στην Ελλάδα είχε εκχωρηθεί το 32% του συνολικού εναρμονισμένου σε επίπεδο Ε.Ε. ραδιοφάσματος για ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα. «Η αντιμετώπιση των σημαντικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις διαδικασίες χορήγησης άδειας για εγκατάσταση κεραίας βάσει του νέου νόμου και η προώθηση της ανάπτυξης της τεχνολογίας 5G θα βελτιώσουν την ψηφιακή κατάσταση της χώρας» σημείωνε τότε η Επιτροπή.

Σήμερα, η Ελλάδα από μαθητής του τελευταίου θρανίου, όχι μόνο έχει φορτσάρει, αλλά εξελίσσεται στον πιο καλό τον μαθητή της τάξης. Βρίσκεται να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά στην πρόοδο στη διάθεση εναρμονισμένου φάσματος για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5G.

Η χώρα χάνει την πρωτιά μόνο από τη Φινλανδία στη μέχρι σήμερα πρόοδο, που έχει κάνει για την απόδοση των συχνοτήτων για τα δίκτυα 5G. Η Ελλάδα σύμφωνα με την εταιρεία iDATE, με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, έχει εναρμονίσει και αποδώσει το 83% των συχνοτήτων, που διατίθενται για τα δίκτυα 5ης γενιάς, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 35,7%.

Την Ελλάδα ακολουθούν, στην τρίτη θέση, η Γερμανία, η Κύπρος, η Τσεχία και Σλοβακία, με ποσοστό 67% έκαστη. Στο τέλος της κατάταξης, εκεί όπου πέρσι βρισκόταν η χώρα μας τώρα είναι η Εσθονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Πολωνία, οι οποίες συγκεντρώνουν «0» εις το πηλίκον της απόδοσης του φάσματος για το 5G.

loading...