ΕΥΔΡΟΜΟ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟ ΘΩΡΗΚΤΟ “Γ. ΑΒΕΡΩΦ” [Άγνωστα (σε πολλούς) στοιχεία]

– Το μοναδικό πλοίο στον κόσμο, που πήρε μέρος σε δύο Παγκόσμιες συρράξεις και σώζεται!

– Στους χώρους του πλοίου ζούσαν 670 ναύτες και οι πάνω από 20 Αξιωματικοί, ενώ όταν το πλοίο μετέφερε αγήματα, έφθανε τους 1200 ναύτες!

– Το ΑΒΕΡΩΦ έχει 12 Πυροβόλα, διάφορα βοηθητικά ταχυβόλα και αντιαεροπορικά και 3 τορπιλοσωλήνες.

– Κάτω από το κύριο κατάστρωμα, βρίσκονταν τεράστια σακιά με κάρβουνο, καθότι το πλοίο κινείτο με ατμό – και το νερό στους λέβητες θερμαινόταν με κάρβουνο. 

Είχε είκοσι δύο (22) θερμαστές και όταν έφθανε η ώρα να φορτώσει κάρβουνο, όλοι εκτός από τον Καπετάνιο και τον πρώτο Μηχανικό, το κουβαλούσαν στις ανθρακαποθήκες του.

– Το μηχανοστάσιο ήταν τεράστιο, ήταν ένας πολυώροφος λαβύρινθος γεμάτος έμβολα και σωληνώσεις. 

Είχε ιταλικές μηχανές 19.000 ίππων, 22 γαλλικούς λέβητες, γερμανικές γεννήτριες. Η μέγιστη ταχύτητα που ανέπτυσσε το Θωρηκτό ήταν 23 κόμβοι.

– Οι δύο από τις τέσσερις γέφυρες του ΑΒΕΡΩΦ ήταν θωρακισμένες, όπως θωρακισμένο ήταν ένα σημαντικό τμήμα του πλοίου, με ατσάλι που έφτανε σε πάχος τα 200 χιλιοστά (20 cm)!

– Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο το πλοίο δεν μπορούσε να κυβερνηθεί από τις γέφυρες, υπήρχαν τέσσερα τιμόνια, το ένα πίσω από το άλλο, κοντά στην πρύμη: αυτά συνδέονταν απευθείας με το πηδάλιο ανάγκης!

Ως «πλοίο εν ενεργεία», το Θωρηκτό “Γ. ΑΒΕΡΩΦ” στέκεται αγέρωχο, φωτεινό σύμβολο της Ελληνικής ναυτοσύνης και του πολεμικού Ηρωισμού.

loading...