Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ




 Βασίλης Βιλιάρδος

Εκτός απροόπτου, η Κίνα θα εξέλθει πιο ισχυρή από την κρίση της κορώνα – σημειώνοντας πως όλες οι κρίσεις ευνοούν νομοτελειακά τις εκάστοτε ελίτ, καθώς επίσης τις ισχυρές χώρες. Η πορεία της λοιπόν προς την παγκόσμια ηγεμονία θα επιταχυνθεί – τεκμηριώνοντας την οικονομική δύναμη του κρατικού καπιταλισμού. 

Από την άλλη πλευρά η Γερμανία, ανέκαθεν οπαδός της άλλης μορφής του κρατικού καπιταλισμού, του εθνικοσοσιαλισμού, χρησιμοποιεί ήδη την κρίση της Κορώνα για την αλλαγή του οικονομικού της συστήματος – με τη μαζική επέμβαση του κράτους στις επιχειρήσεις, χωρίς να δίνει καμία σημασία στις απαγορεύσεις της Ευρώπης. Έχοντας τη δυνατότητα να διαθέσει τεράστια ποσά, τα οποία στην ουσία έχει απομυζήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους της με την ύπουλη πολιτική της, σχεδιάζει να αναδειχθεί στον τρίτο πόλο του πλανήτη, κυριαρχώντας στην Ευρώπη – όπου ιστορικά το αντίπαλο δέος ήταν η Ρωσία, την οποία προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αποδυναμώσει με κάθε τρόπο, χρησιμοποιώντας κατηγορίες εναντίον του προέδρου Putin. 

Σε σχέση με τον άλλο παραδοσιακό εχθρό της, με τη Μ. Βρετανία, έχουμε αναφέρει από το ξεκίνημα της ψηφοφορίας υπέρ του BREXIT πως θα προσπαθήσει να την καταστρέψει εντελώς – χρησιμοποιώντας την οικονομική δύναμη τόσο της ΕΕ, όσο και της ΕΚΤ, ως όπλο εναντίον της. Δυστυχώς δε για εμάς τους Έλληνες, χρειάζεται τη συμμαχία της Τουρκίας – η οποία, σε συνδυασμό με τη μετατροπή της χώρας μας σε γερμανική αποικία χρέους, της εξασφαλίζει την πρόσβαση στις ενεργειακές πηγές της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής. 

Μοναδική ελπίδα της Ευρώπης για να ξεφύγει από έναν νέο γερμανικό ζυγό είναι η Γαλλία, υπό την προϋπόθεση όμως πως θα στηριχθεί από τις Η.Π.Α. Η στάση της Ρωσίας εδώ που στηρίζει τόσο την Τουρκία, όσο και την Κίνα, αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό – αφού είναι αδύνατον να μη γνωρίζει πως δεν θα ωφεληθεί ούτε από την άνοδο της Κίνας, ούτε από την αντίστοιχη της Γερμανίας. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον από πολλές διαφορετικές πλευρές – επικίνδυνα ενδιαφέρον όμως για τις ισορροπίες και την ειρήνη στον πλανήτη.

loading...