Πολύ μεγάλη είδηση…ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ για να αποφευχθεί ο πόλεμος – Ραγδαίες εξελίξεις για το Αιγαίο

Τριμερής συνάντηση Γερμανίας – Ελλάδας – Τουρκίας έλαβε χώρα χθες στο Βερολίνο, προκειμένου να βρεθεί λύση και να μην οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα, κάτι που θα σημάνει ελληνοτουρκικό πόλεμο στο Αιγαίο με κίνδυνο ανάφλεξης.

Η συνάντηση έμεινε μυστική και αποκαλύπτεται σήμερα, ενώ έγινε λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να οφείλεται στο πρόσφατο ελληνικό τελεσίγραφο, μετά την τουρκική απόφαση για την Αγιά Σοφιά, πως θα υπάρξει απάντηση, αν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στην Ελληνική ΑΟΖ και συνιστά προσπάθεια της Γερμανίας, εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, να οικοδομήσει μία «διπλωματική γέφυρα» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για να πέσουν οι τόνοι στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Δύση, η οποία ελέγχεται, ως επί το πλείστον, από την διεθνιστική Αριστερά του ΟΗΕ δεν επιθυμεί τον πόλεμο.

Την συνάντηση επιβεβαιώνει η Αθήνα, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε αυτήν.

Σύμφωνα με πηγές του μεγάρου Μαξίμου, «τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η Τουρκία καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες».

Στην συνάντηση συμμετείχαν:

Από την πλευρά της Ελλάδας, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.
Από την πλευρά της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.
Από την πλευρά της Γερμανίας, ο Γιαν Χέκερ σύμβουλος Εξωτερικής πολιτικής της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Απάντηση Δένδια για την συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας στο Βερολίνο (ΒΙΝΤΕΟ)



Τι δήλωσε ο ΥΠΕΞ…

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ερωτηθείς για το θέμα της συνάντησης Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας στο Βερολίνο , ήταν σαφής και κατηγορηματικός:

«Είναι αυτονόητο ότι η γερμανική προεδρία έχει την δυνατότητα να ζητά διευκρινίσεις απ’ όλες τις πλευρές και ευκταίο να υπάρχουν επαφές. Από εκεί και πέρα, όμως, αν η Τουρκία θέλει να το εμφανίσει ως διάλογο για να αποτινάξει την πιθανότητα των κυρώσεων σε βάρος της, θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο».

Πέραν τούτου, ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως κατέθεσε αίτημα να συνταχθεί κατάλογος για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν η γειτονική χώρα συνεχίσει τις προκλήσεις της:

«Το συμβούλιο συμφώνησε με την ελληνική πρόταση. Επ αυτού η συζήτησή θα γίνει τον Αύγουστο και όχι το Σεπτέμβριο όπως επρόκειτο να γίνει αρχικά. Προειδοποίησα τους συναδέλφους μου ότι εάν υπάρξει ζήτημα θα ζητήσω έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ εάν συμβεί κάτι».

Επιπρόσθετα επιβεβαίωσε ότι ζήτησε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 42 της Συνθήκης της ΕΕ σε περίπτωση που υπάρχει ένοπλη εμπλοκή με την Τουρκία. «Το άρθρο προβλέπει την αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών της ΕΕ εάν κάποιο από αυτά δεχτεί επίθεση. Το ανάλογο του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ. Να είμαστε ξεκάθαροι, προειδοποίησα ότι η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ εάν δεχθεί επίθεση από τον οποιονδήποτε».

«Η τουρκική παραβατικότητα εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες είναι πολιτική κανονιοφόρων. Η Ελλάδα εάν υπάρξει παραβίαση των συνόρων, η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει. Είναι προφανές ότι το μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας, είναι ανύπαρκτο και αυτό που η Άγκυρα παρουσιάζει ως τεμάχια που ζητεί άδειες για έρευνες είναι κομμάτι της Ελληνική Υφαλοκρηπίδας. (…). Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη γι αυτό το ενδεχόμενο. Γι αυτό και ζητήσαμε να υπάρχει έτοιμος κατάλογος βαρύτατων κυρώσεων για να ξέρει η Τουρκία που πηγαίνει και να μην αμφιβάλει κάνεις για τις προθέσεις μας, της Ευρώπης δηλαδή», προσέθεσε

Αναφορικά με το τέμενος στην Αθήνα, είπε ότι θα προχωρήσει, όχι γιατί το ζητάει η Τουρκία αλλά γιατί είχε προαποφασιστεί και είναι θέμα εσωτερικής έννομης τάξης στην Ελλάδα.

Δείτε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να αναφέρεται στην συνάντηση:

loading...