Κοιτάζοντας κρυφά προς το μέλλον της τηλεόρασης #Δε φιούτερ

photo source: www.thedrum.com

Παρόλο το τρέξιμο της καθημερινότητας και των αυξανόμενων (και νέων) υποχρεώσεων μου..κατάφερα να κάνω ένα γρήγορο ταξίδι στο μέλλον. Κατέγραψα στη μνήμη μου τη τηλεόραση του μέλλοντος και σας τα μεταφέρω σε αυτό το αφιέρωμα…. 😊

Πως κατάφερα και έκανα το χωροχρονικό ταξίδι προς το μέλλον; Είναι απλό… αλλά για να σας το εξηγήσω θα πρέπει να προετοιμάσω το υποσυνείδητο σας να δεχθεί αυτό το “απλό”.

‘Ολες οι τεχνολογικές εξελίξεις που έχουμε ζήσει, ήταν κάποτε ιδέες κάποιων “αναρχικών μυαλών” (επιστημόνων και μη) και αρκετές φορές θεωρήθηκαν “χαζές”, “ακραίες”, “παράλογες” κτλ.

Το 2000 ποιος θα φανταζόταν ότι θα κουβαλάμε ένα “πολυεργαλείο/υπολογιστή/τηλέφωνο/κάμερα/βιντεοκάμερα/wallkman” μαζί μας και θα έχουμε δώσει τα προσωπικά μας στοιχεία, προσωπικές στιγμές sites (facebook/insta) στα οποία θα είμαστε “χωμένοι” κάθε μέρα κτλ; Νομίζω κανείς, ΕΚΤΟΣ απο κάποιον-ους αντισυμβατικούς… που είτε συνέδεσαν το παζλ και προέβλεψαν το μέλλον είτε μας έκαναν τη σκέψη τους δική μας ανάγκη.

Ερχόμενοι στο σήμερα, μελετώντας διάφορες γνώμες που προβλέπουν με τον δικό τους τρόπο (businessinsider.com, globallogic.com, youtube videos) έχω συνθέσει το παζλ της τηλεόρασης του μέλλοντος, προσθέτοντας σε αυτό και τη δική μου προσωπική μελέτη.

Στο θέμα…
Γεγονός: η παραδοσιακή τηλεόραση δεν υπάρχει για το νεανικό κοινό, η μεσαία ηλικιακά τάξη την αγνοεί, ενώ για τους μεγαλύτερους ηλικιακά (65+) υπάρχει μόνο για τα ειδησεογραφικά δελτία.
Οι πρώτοι και οι δεύτεροι, προτιμούν την ελευθερία, την άνεση και τη ποικιλία των streaming υπηρεσιών. Η δυνατότητα που έχει κάποιος να παρακολουθεί αυτό που του αρέσει, όποτε και όπου το επιθυμεί, ανοίγει τις πύλες για τεράστιες δυνατότητες των streaming υπηρεσιών και των εταιρειών marketing, παράλληλα όμως “κλείνει το κουμπί” της παραδοσιακής τηλεόρασης για πάντα.
Σκεφτείτε μόνο, ότι το σημερινό νεανικό κοινό, είναι το μελλοντικό και σύντομα ενεργό κοινωνικό σύνολο. Αυτοί θα είναι οι ενεργοί πολίτες του αύριο.
Οι εταιρείες παραγωγών και οι ιδιοκτήτες καναλιών γνωρίζουν πολύ καλά τι έρχεται σύντομα ,γι ‘αυτό και πλέον παρέχουν τις εκπομπές τους on demand διαθέσιμες στις ιστοσελίδες τους, σε πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης, δημιουργούν τα δικά τους streaming apps , ενσωματώνουν στις υποδομές τους νέες hybrid υπηρεσίες (πρόσφατα η ΕΡΤ) κτλ.
Για την Ελλάδα: Cosmote tv: hybrid, Vodafone tv: ip tv, Νοva: hybrid, EPT: hybrid, τα υπόλοιπα κανάλια παρέχουν το περιεχόμενο τους on demand στις ιστοσελίδες τους είναι επίσης διαθέσιμα προς προβολή και στις συνδρομητικές πλατφόρμες.

Στο δρόμο που χάραξε το Netflix

Η Google ενσωματώνει τα δικά της κανάλια streaming στο you tube, η Apple δημιούργησε το apple tv +, η Disney το Disney +, η Amazon το Prime Video κτλ όπου όλα αυτά μπορούμε πλέον να τα έχουμε διαθέσιμα ως apps στη τηλεόραση μας, στο tablet, στο pc/mac κτλ.

Θα μου πείτε οκ, όλα αυτά τα βλέπουμε ήδη και μπορούμε να το καταλάβουμε…
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, η έλευση των επίγειων ταχυτήτων fiber και του κυψελοειδούς δικτύου 5G πως θα διαμορφώσουν την streaming πλέον τηλεόραση σε συνδυασμό με το “second screen marketing” (ε; τι’ναι αυτό) ;


source: www.digitaltveurope.com
Second screen: καθώς οι καταναλωτές (σχεδόν όλων των ηλικιακών ομάδων) περνούν το χρόνο τους σε περισσότερες απο μία συσκευές ταυτόχρονα, η τηλεόραση αλλάζει για πάντα. Οι millenials προσδιορίζουν τη δική τους τηλεόραση, σαν κάτι που μπορείς να το παρακολουθήσεις σε διαφορετικές συσκευές και on the go. O όρος second screen ξεπήδησε μέσα απο αυτή τη νέα κατάσταση. Όταν δηλαδή έχουμε ανοιχτή τη τηλεόραση για να παρακολουθήσουμε κάτι και ταυτόχρονα παρακολουθούμε κάτι μέσω tablet, smartphone ή και laptop/pc/mac. Εδώ λοιπόν έρχεται η επιστήμη του marketing και μας λέει, ότι μπορεί να μας προσφέρει εξατομικευμένο διαφημιστικό περιεχόμενο τόσο του περιεχομένου που παρακολουθούμε εκείνη τη στιγμή, όσο και νέων υπηρεσιών αλλά και πληροφορίες σχετικά με τις διαφημίσεις που παίζει η τηλεόραση εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα: βλέπω μια ταινία στη τηλεόραση, ξεκινούν οι διαφημίσεις και εγώ αρχίζω να χαζεύω στο smartphone ή το tablet μου ακούγοντας παράλληλα τις διαφημίσεις που παίζουν.
Ξαφνικά βλέπω μια ειδοποίηση στη συσκευή που κρατάω στα χέρια μου, σχετική με τη διαφήμιση που παίζει στη τηλεόραση π.χ. air condition, που με ενημερώνει ότι αν παραγγείλω το συγκεκριμένο κλιματιστικό μέσα στα επόμενα 5 λεπτά των διαφημίσεων θα έχω δωρεάν εγκατάσταση+μεταφορικά.

Άλλο παράδειγμα είναι κατα τη διάρκεια των διαφημίσεων, να εμφανιστούν περισσότερες πληροφορίες για τη ταινία που παρακολουθώ (backstage, συνεντεύξεις ηθοποιών κτλ.)

Ανέφερα μόλις 2 παραδείγματα των υπηρεσιών που μπορεί να μας προσφέρει το second screen marketing σε συνδυασμό με τις υψηλές ταχύτητες internet + ip tv.

Ήδη έχουν ιδρυθεί start ups που εξειδικεύονται στο second screen marketing: (https://www.thedrum.com/opinion/2015/06/08/six-startups-help-boost-your-second-screen-efforts )


Οι δυνατότητες όμως της μελλοντικής τηλεόρασης δεν περιορίζονται στο second screen. Οι τηλεοράσεις μας ήδη είναι smart, δηλαδή μικρογραφία των υπολογιστών. Έχουν browser, applications για μουσική-παιχνίδια-streaming υπηρεσιών και πολλά άλλα. Όσο πλησιάζουμε προς το μέλλον τόσο θα εμπλουτίζεται το λογισμικό των τηλεοράσεων με νέα χαρακτηριστικά προσεγγίζοντας περισσότερο ακόμη τη δομή και λειτουργία ενός υπολογιστή. Τα τηλεχειριστήρια θα αρχίζουν να μοιάζουν περισσότερο σε ποντίκι touch παρά σε παραδοσιακό τηλεχειριστήριο. Θα μπορούμε δηλαδή να διεκπεραιώνουμε τα πάντα μέσω της τηλεόρασης, με φωνητικές εντολές αλλα και με τη χρήση του τηλεχειριστηρίου-ποντίκι,δηλ. πληρωμές, παραγγελίες φαγητού online delivery, σερφάρισμα στο internet, ακρόαση μουσικής, βιντεοκλήσεις, υπενθυμίσεις ραντεβού κτλ και όλα αυτά δίχως να σηκωνόμαστε απο τον καναπέ μας.


source: www.firmidable.com

Η ip tv, η οποία θα είναι απλώς ενα application στη τηλεόραση μας (και όχι άλλον ένα box που συνδέεται με αυτή μέσω hdmi) θα μας προσφέρεις αντίστοιχο εξατομικευμένο περιεχόμενο και υπηρεσίες παρόμοιες με το second screen marketing. ‘Ηδη έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και όταν για παράδειγμα παρακολουθείς μια ταινία ή εναν ποδοσφαιρικό αγώνα, “πετάγεται” απο το κάτω μέρος της οθόνης διαφήμιση για πίτσα και μπύρες όπου επιλέγοντας το “ναι” δρομολογείται η παράδοση στο σπίτι σου για να απολαύσεις τον αγώνα ή τη ταινία σου.

Δεν θα αναφέρω περισσότερα, καθότι θα γίνει κουραστικό το άρθρο και ο σκοπός μου είναι απλά και μόνο “μια σύντομη ματιά προς το μέλλον”. Έχουμε αρκετό χρόνο να πούμε περισσότερα σε άλλα άρθρα μας αλλά και να σχολιάζουμε τις υπηρεσίες αυτές τη στιγμή που θα συμβαίνουν.