Αυστρία: Μεγάλος νικητής ο Σεμπάστιαν Κουρτς – Πώς κατανέμονται οι έδρες
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων και μηνών, έδιναν την «πρωτιά» στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην κάλπη.
Όπως διαπιστώνεται τόσο από τις προβλέψεις των ινστιτούτων δημοσκόπησης που μεταδίδει η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 ώρα Ελλάδας, όσο και από τις πρώτες καταμετρήσεις των ψηφοδελτίων, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών στη χώρα.
Δεύτερο είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που μείωσε αρκετά το ποσοστό του σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, ενώ τεράστιες ήταν οι απώλειες για το τρίτο Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο βρισκόταν σε κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα μέχρι τον περασμένο Μάιο, όταν η κυβέρνησή τους διαλύθηκε εξαιτίας της «Υπόθεσης Ίμπιζα».
Ενισχυμένο το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς στην Αυστρία
Σύμφωνα με αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις, το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 5,7 μονάδες στο 37,2% έναντι του 31,5% στις τελευταίες εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες περιορίζονται σε ποσοστό 21,8 % (26,9% το 2017), ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων είχε μία πτώση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 16% έναντι του 26% το 2017 και βρίσκεται στην τρίτη θέση.
Στην τέταρτη θέση, οι Πράσινοι όχι μόνον εξασφαλίζουν την εκ νέου είσοδό τους στη Βουλή (που δεν είχαν πετύχει το 2017 καθώς είχαν βρεθεί κάτω του ορίου του 4%), αλλά αποσπούν ποσοστό 14,3%, αυξημένο κατά 10,5 μονάδες.
Βελτιωμένο κατά 2,1 μονάδες στο 7,5% είναι το ποσοστό για το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), ενώ εκτός Βουλής, με ποσοστό 1,9% φαίνεται να παραμένει το κόμμα «Τώρα» (πρώην «Λίτσα Πιλτς») που είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές και με ποσοστό τότε 4,4% εκπροσωπούνταν στην απερχόμενη Βουλή.
Εκτός Βουλής παραμένουν τα άλλα δύο υποψήφια κόμματα αριστερής απόκλισης, «Αριστερή Πλατφόρμα» που συγκεντρώνει ποσοστό 1% και «Αλλαγή» με ποσοστό 0,4%.
Πώς κατανέμονται οι έδρες στο νέο κοινοβούλιο της Αυστρίας
Σύμφωνα με την πρώτη πρόβλεψη και τις πρώτες καταμετρημένες ψήφους, το Λαϊκό Κόμμα πρόκειται να διαθέτει στην μελλοντική Βουλή 71 έδρες, μία αύξηση κατά εννέα έδρες σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα μειώνει τη δύναμη του κατά 11 έδρες σε 41 έδρες, οι Ελεύθεροι περιορίζονται πλέον σε 30 έδρες (μείον 21 έδρες), ενώ με 27 έδρες εισέρχονται στη Βουλή εκ νέου οι Πράσινοι και το ΝΕΟΣ με 14 έδρες κατά 4 περισσότερες.
Στις ιδιαίτερα κρίσιμες σημερινές εκλογές τόσο για τη χώρα αλλά και γενικότερα για την Ευρώπη, καθώς από αυτές θα μπορούσε να προκύψει εκ νέου μία ακροδεξιά συμμετοχή στη μελλοντική της κυβέρνηση, όπως συνέβαινε μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαίου 2019, (όπως επίσης για πρώτη φορά και στο διάστημα 2000-2006), 6.396.796 Αυστριακοί ψηφοφόροι καλούνταν στις κάλπες, για να εκλέξουν, από συνολικά οκτώ υποψήφια κόμματα, τα 183 μέλη της νέας τους Βουλής για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Πρόωρες εκλογές στην Αυστρία μετά το σκάνδαλο «Ίμπιζα»
Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα στην Αυστρία πριν καν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση της 15ης Οκτωβρίου 2017, εξαιτίας του πολύκροτου σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, γνωστού ως «Υπόθεση Ίμπιζα», που είχε οδηγήσει τέλη Μαίου στη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του πρώην καγκελάριου και εκ νέου υποψήφιου για το αξίωμα αυτό, Σεμπάστιαν Κουρτς και του δεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.
Το επίσημο προσωρινό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών στις 22.00 ώρα Ελλάδας, ενώ το οριστικό τελικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό αργά την Δευτέρα ή μόνον την Πέμπτη, εάν υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων που τη φορά αυτή έφτασαν τις 1.070.933, αριθμός-ρεκόρ.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία είχε αναλάβει στις αρχές Ιουνίου υπό την πρώτη γυναίκα καγκελάριο στην αυστριακή ιστορία, την έως τότε πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, πρόκειται να υποβάλει μεθαύριο Τρίτη τυπικά την παραίτησή της στον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, από τον οποίο θα της ζητηθεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης που θα είναι ένας συνασπισμός κομμάτων.