Τι ζήτησαν Βαρθολομαίος και Τσίπρας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Ιδιαίτερος ο συμβολισμός  της επίσκεψης στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης αλλά στο δια ταύτα;! Ένα χρόνιο αίτημα της ελληνικής διπλωματίας που συνάντησε κι αυτή τη φορά ένα ΟΧΙ από τον
τούρκο πρόεδρο που ζήτησε ανταλλάγματα με τις μουφτίες της θράκης για να λειτουργήσει ξανά η ιστορική Σχολή της Χάλκης.
Με επισκέψεις με πολύ μεγάλο συμβολισμό ξεκίνησε η δεύτερη ημέρας της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.
Λίγο μετά τις 11 έφτασε στη Χάλκη κάτω από δρακόντεια μέτρα προστασία καθώς υπάρχει στρατός παντού ενώ υπάρχει πολύ μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον καθώς υπάρχουν πολλά τουρκικά και διεθνή κανάλια που καλύπτουν την ιστορική επίσκεψη.

Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας εν ενεργεία πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Θεολογική Σχολή της Χάλκης μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

«Σας υποδεχόμαστε με χαρά και αγαλλίαση στον ιστορικό αυτό χώρο και σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στην εόρτια αυτή σύναξη», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή Χάλκης.

«Οι καιροί αλλάζουν, όμως η αποστολή της Εκκλησίας του Χριστού παραμένει αμετακίνητος και αναλλοίωτος ούσα οικοδομημένη επί την πέτρα», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παραχώρηση αυτοκεφαλίας προς τον «χειμαζόμενο θρησκευτικώς» ουκρανικό λαό. Διευκρίνισε δε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν «κάνει επίδειξη ισχύος».

Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την άρση της αδικίας εις βάρος της Σχολής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να ευχηθεί να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει πάλι τις πύλες της.

Ευχήθηκε να έρθει η στιγμή που θα «ζήσουμε το ποθεινόν ήμαρ της επαναλειτουργίας της Σχολής» προσθέτοντας ότι η Ορθοδοξία εδώ και 48 έτη «στερείται των ευφήμων καρπών του πνευματικού αυτού φυτωρίου», ενώ χαρακτήρισε «διμερές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το συγκεκριμένο θέμα. Ο Παναγιώτατος χάρισε στον Αλε. Τσίπρα ένα αναμνηστικό με τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του «ότι την επόμενη φορά που θα διαβώ αυτό το κατώφλι, θα το διαβώ με τον πρόεδρο Ερντογάν για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

«Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής δεν πρόκειται να αποτελέσει μήνυμα διχόνοιας, αλλά φιλίας, αλληλοκατόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς», εκτίμησε μεταξύ άλλων ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας άρχισε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας πρώτα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο «για την ξενάγηση στον ιστορικό αυτό τόπου που από μικρός ήρθε για να σπουδάσει σε μια σχολή στην οποία φοίτησαν σπουδαίοι άνθρωποι, λόγιοι, ορθόδοξοι ιερείς».

Χαρακτήρισε δε τη βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής κιβωτό σοφίας και γνώσης. «Με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ είχα την χαρά να ανακαλύψω ότι η παρούσια όλων ημών εδώ στη Χάλκη δεν υπήρξε αντικείμενο διχόνοιας αλλά ελπίδας, χαράς, θετικής ανταπόκρισης από τους απλούς Τούρκους πολίτες του ιστορικού αυτού τόπου για να μας χαιρετήσουν και να μας εκφράσουν την αγάπη τους που είναι ειλικρίνης και η μαγιά της ελληνοτουρκικής φιλίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε», πρόσθεσε.

«Η σημερινή μέρα δίνει τα σωστά μηνύματα και θέλω να πω ότι υπάρχουν ζητήματα διαφωνίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις και τις δύο χώρες που μόνο με τον διάλογο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε», τόνισε και πρόσθεσε: «Η τουρκική κυβέρνηση έκανε βήματα τα προηγούμενα χρόνια ιδιαίτερα στο ζήτημα της περιουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και είμαστε κοντά στη μέρα που θα βήματα θα γίνουν ακόμα σημαντικότερα».

Ακόμη, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Θέλω να πιστεύω ότι η δική σας παρουσία και συνεισφορά θα είναι καταλυτική προκειμένου να κάνουμε πράξη ότι οι θρησκείες είναι αυτές που ενώνουν και που δεν χωρίζουν τους ανθρώπους».

«Πιστεύω ότι η πίστη στις διαφορετικές θρησκείες μας πρέπει να αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στους λαούς μας και όχι πεδίο διαμάχης» πρόσθεσε.

«Δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς συμφωνίας και ανταλλαγής αλλά αυτόβουλη υποχρέωση τω ν κυβερνήσεων μας να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Είναι απόδειξη ότι είμαστε κράτη που σεβόμαστε την ελευθερία των πολιτών μας», πρόσθεσε με νόημα.

https://www.vimaorthodoxias.gr/

loading...