Αναβίωσε το έθιμο των “Αράπηδων” στον Προφήτη Θεσσαλονίκης (ΒΙΝΤΕΟ)

Αναβίωσε το αρχαίο έθιμο των Αράπηδων στον Προφήτη Θεσσαλονίκης.  Πρόκειται για έθιμο που έχει παγανιστική προέλευση και οι ρίζες του εντοπίζονται στους αρχαίους χρόνους.
Υπό τους εκκωφαντικούς ήχους κουδουνιών που έχουν στην μέση τους, οι Αράπηδες με τις τραγόμορφες στολές, εκτελούν βηματισμούς με σκοπό να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα, στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Στα χρόνια της σκλαβιάς οι κάτοικοι του χωριού υπέφεραν από τις επιδρομές των άγριων Γιουρούκων, που άρπαζαν τα κοπάδια τους, έπαιρναν τις σοδειές τους και έκλεβαν τις κοπέλες. Για να σωθούν απ’ αυτό το μαρτύριο, μεταμφιέζονταν με δέρματα τράγου, πραγματοποιούσαν επίθεση εναντίον των επιδρομέων και τους αφάνιζαν. Από τότε, όπως λέγεται, σταμάτησαν οι ληστρικές επιδρομές. Κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανίων, 6 Ιανουαρίου στο χωριό Προφήτης του Δήμου Βόλβης, αναβιώνει το έθιμο των Αράπηδων ή Αραπλούκι.

Η αναβίωση του εθίμου γίνεται την ημέρα των Θεοφανίων. Μετά τον αγιασμό των υδάτων, παρέες μεταμφιεσμένων νέων επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού και καταλήγουν στην κεντρική πλατεία όπου στήνεται γλέντι.

Η φορεσιά των Κουδουνοφόρων είναι εντυπωσιακή. Το παντελόνι (κουζιούφι) κατασκευάζεται από τομάρι μαύρου τράγου και το σακάκι από την προβιά του. Πάνω από αυτά φορούν χρωματιστή πλεκτή εσάρπα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φορεσιάς είναι η προσωπίδα με το ψηλό πολύχρωμο κεφαλοστόλισμα (καλπάκι) και τα κουδούνια.

»Η προσωπίδα έχει έντονη διακόσμηση από πολύχρωμα, γεωμετρικά σχέδια σε συνδυασμό με χάντρες. Σαν συνέχεια της προσωπίδας έρχεται το πανύψηλο εντυπωσιακό καλπάκι που καλύπτει το κεφάλι, είναι στολισμένο με πολύχρωμες κορδέλες και μια ουρά αλεπούς. Για μουστάκι χρησιμοποιούν λευκές ή μαύρες τρίχες από ουρά αλόγου.

loading...

1 thought on “Αναβίωσε το έθιμο των “Αράπηδων” στον Προφήτη Θεσσαλονίκης (ΒΙΝΤΕΟ)

  1. ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΑΡΑΠΗΔΩΝ? ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΕΙΔΗΣΗ Ο Κος ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΥΝΗΣΗ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ! ΑΚΟΥ ΑΡΑΠΗΔΕΣ!!!!ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑΑΑΑΑ ΕΥΘΥΜΗΣΑΜΕΝ ΠΑΛΙ!!

Comments are closed.