DW: Μηδαμινές οι επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα

Η διαμάχη μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για το προσφυγικό κόντεψε να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση συνασπισμού το περασμένο καλοκαίρι.
Ο Ζεεχόφερ ζητούσε μετ΄επιτάσεως την επαναπροώθηση των προσφύγων, που θα εντοπίζονταν στα σύνορα με την Αυστρία, κατ΄ευθείαν στη χώρα της ΕΕ όπου είχαν ζητήσει άσυλο. Η Μέρκελ αντίθετα ήθελε μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, την οποία βρήκε σε διμερείς συμφωνίες με χώρες που δέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές βάσει του άρθρου 36 του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Μόνο 7 πρόσφυγες προς την Ελλάδα

Στις 17 Αυγούστου υπεγράφη η διμερής συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να πάρει πίσω 1500 πρόσφυγες, που έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα. Αντ΄ αυτού η γερμανική πλευρά υποσχέθηκε ότι στο πλαίσιο της επανένωσης των οικογενειών θα δέχονταν από την Ελλάδα 2.900 πρόσφυγες. Όπως συμβαίνει πολύ συχνά, η πραγματικότητα μιλά διαφορετική γλώσσα. Από το διάστημα Ιουλίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου η Ελλάδα δέχτηκε μόνο 4 πρόσφυγες σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών. Μέσα στο Δεκέμβριο προστέθηκαν άλλοι 3 από το Ιράκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι προς την Ισπανία δεν επαναπροωθήθηκε ούτε ένας πρόσφυγας με βάση τη διμερή συμφωνία της Γερμανίας με την ισπανική κυβέρνηση.

Η πρώτη επαναπρόωθηση προς την Ελλάδα έγινε τέλος Αυγούστου.

loading...