Η Ελλάδα αναδύεται από τη διάσωση της ευρωζώνης μετά από χρόνια λιτότητας

Ορόσημο είναι απίθανο να γιορτάζεται από πολλά νοικοκυριά που αισθάνονται τα αποτελέσματα της απογοητευτικής αποπληρωμής του χρέους

Μετά από χρόνια σκληρών μέτρων λιτότητας, η Ελλάδα εμφανίστηκε τη Δευτέρα από το τρίτο και τελευταίο διάσωμά της, παρόλο που αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η χώρα έχει ακόμα “πολύ δρόμο”.

Η διάσωση της Ελλάδας τελείωσε τελικά – αλλά ήταν αποτυχία
Larry Elliott
Larry Elliott

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δανείζουν στην Ελλάδα συνολικά € 289δις (330 δισεκατομμύρια δολάρια) σε τρία προγράμματα, το 2010, το 2012 και το 2015.

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που οι πιστωτές ζήτησαν με αντάλλαγμα έφεραν τη χώρα στα γόνατά της, με το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) να εξατμίζεται σε οκτώ χρόνια και η ανεργία να φτάνει πάνω από 27%.

Μετά τη διάσωση της ευρωζώνης, η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, το μόλις τεράστιο δημόσιο έλλειμμα της μετατράπηκε σε πλεόνασμα του προϋπολογισμού και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κάτω από το 20%, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ανάγκες χρηματοδότησής της καλύπτονται πλέον μέχρι το τέλος του 2022, δημιουργώντας έτσι περιθώρια για να προγραμματιστεί η επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές.

Ο κ. Mario Centeno, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δήλωσε σε δήλωσή του: «Για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Αυτό ήταν δυνατό χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του ελληνικού λαού, την καλή συνεργασία με την σημερινή ελληνική κυβέρνηση και την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων μέσω δανείων και ελάφρυνσης του χρέους.

“Χρειάστηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά πιστεύω ότι είμαστε εκεί.”

Εντούτοις, τα ελληνικά νοικοκυριά εξακολουθούν να αισθάνονται τα αποτελέσματα της μη δημοφιλούς και τσιγκούνης λιτότητας. Ο Pierre Moscovici, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ, δήλωσε το Σαββατοκύριακο: “Η κατάσταση στην πράξη παραμένει δύσκολη. Ο χρόνος για λιτότητα έχει τελειώσει, αλλά το τέλος του προγράμματος δεν είναι το τέλος του δρόμου για τη μεταρρύθμιση. “

Η άποψη του Μοσκοβιτσιού μοιράζεται ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας. “Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο”, δήλωσε ο Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή την Κυριακή.

Προειδοποίησε ότι αν η Ελλάδα αποσυρθεί “από αυτό που έχουμε συμφωνήσει, τώρα ή στο μέλλον, οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν και δεν θα είμαστε σε θέση να αναχρηματοδοτήσουμε τα δάνεια που λήγουν με όρους βιώσιμου χρέους”.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι «εάν υπάρξουν ισχυρές διεθνείς αναταραχές, είτε στη γειτονική Ιταλία ή την Τουρκία είτε στην παγκόσμια οικονομία, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες στην εκμετάλλευση των αγορών».

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να χαιρετήσει το τέλος των διασώσεων με τηλεοπτική διεύθυνση την Τρίτη, δήλωσε τον Ιούνιο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αρχίσει να εστιάζει σε ένα «κοινωνικό κράτος». “Τώρα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε με στοχοθετημένες ανακουφιστικές ενέργειες, να προχωρήσουμε στη μείωση των φόρων το 2019 και να υποστηρίξουμε το κοινωνικό κράτος και την ευημερία”, δήλωσε.

Η χώρα ενδέχεται να έχει επιτύχει δημοσιονομικά πλεονάσματα – εξαιρουμένων των αποπληρωμών του χρέους – περίπου 4% το 2016 και το 2017, αλλά τα χέρια της παραμένουν συνδεδεμένα με τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας. Η Ελλάδα έχει ήδη νομοθετήσει για νέες μεταρρυθμίσεις για τα έτη 2019 και 2020 και θα παραμείνει υπό επίβλεψη για αρκετά χρόνια.

Οι βελτιωτικοί οικονομικοί δείκτες δεν μεταφράζονται ακόμη σε απτές βελτιώσεις στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων. “Η διάσωση έχει τελειώσει, αλλά τα αγκύλια και η ασφυξία συνεχίζονται”, έγραψε την Κυριακή η φιλική προς την αντιπολίτευση εφημερίδα Το Βήμα.

Ο καθηγητής Οικονομικών Νίκος Βέττας πιστεύει ότι είναι “επιτακτική ανάγκη” να δημιουργήσει “πολύ ισχυρή ανάπτυξη” τα επόμενα χρόνια. Διαφορετικά, «τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε πολύ αδύναμη θέση λόγω 10 ετών σωρευτικής ύφεσης θα συνεχίσουν να υποφέρουν».

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει κερδίσει κάποια αξιοπιστία μεταξύ της διεθνούς κοινότητας. «Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα για το μέλλον είναι σαφείς. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα γίνουν σεβαστά, “δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μάγι στο Το Βήμα την Κυριακή, επιμένοντας ότι η αποχώρηση από τη διάσωση της χώρας ήταν« μεγάλη επιτυχία.

Παρασκευας Πουλος
International Hellenic Association, Sydney.

loading...

1 thought on “Η Ελλάδα αναδύεται από τη διάσωση της ευρωζώνης μετά από χρόνια λιτότητας

  1. Στο πιο πάνω αρθρο, γράφεται ότι, η Ελλάδα από το 2010 -2012-2015, έλαβε 289 δις Ευρώ δάνειο. μήπως υπάρχει κάποιος Αρμόδιος / Υπεύθυνος να μας πεί που ΠΗΓΑΝ αυτά τα δίς,
    Είναι 289 δις, είναι το αντίστοιχο ποσό του χρέους, Κύριοι Εισαγγελείς έχετε υποχρέωση να βρείτε που πήγαν αυτά τα δις, ;
    Δεν είναι κανένας ανώτερος του Νόμου, Να γίνει έλεγχος και στους πρωην Πρωθυπουργούς, όλοι αυτοί που κατάντησαν τη Χώρα σε αυτά τα χάλια να πάνε φυλακή, τους αξίζει,

Comments are closed.