Δάνεια-ανάσα µε διαδικασίες-εξπρές έως 25.000 € στους µικροεπιχειρηµατίες

Ανάσα ρευστότητας για τους µικροεπιχειρηµατίες µε διαδικασίες-εξπρές δίνει νοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµίας που κατατίθεται πιθανότατα την ερχόµενη εβδοµάδα στη Βουλή και προβλέπει τη δυνατότητα δανειοδότησής τους µε ποσά 20.000 – 25.000 ευρώ

Το νοµοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και την ερχόµενη Παρασκευή θα συζητηθεί στην αρµόδια επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ώστε ακολούθως να πάρει τον δρόµο της υποβολής.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά µε σύντοµες χρονικά διαδικασίες για την υποστήριξη των µικροµεσαίων επιχειρήσεων.

Το νοµοσχέδιο για τις µικροπιστώσεις προβλέπει, σύµφωνα µε πληροφορίες, τη χορήγηση δανείων έως και 25.000 ευρώ στις µικρές επιχειρήσεις, στους νέους επιχειρηµατίες και τους αυτοαπασχολούµενους, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε αδυναµία να δώσουν εγγυήσεις ή να δανειστούν από τις τράπεζες. Οι πληροφορίες επιµένουν ότι οι δανειολήπτες µικροεπιχειρηµατίες θα έχουν τη δυνατότητα αποπληρωµής σε βάθος δεκαετίας.

Επί της ουσίας θα δηµιουργηθεί ένα Ταµείο Μικροπιστώσεων, µε βάση το οποίο θα λειτουργήσει ένας νέος µηχανισµός δανειοδότησης από ιδρύµατα µικροχρηµατοδοτήσεων.

Ο αρµόδιος υφυπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης µιλώντας στο ΑΠΕ εξήγησε ότι εκτός από τις τράπεζες που θα µπουν στον κλάδο των µικροπιστώσεων, το υπό κατάθεση νοµοσχέδιο προβλέπει και έναν νέο κλάδο µη τραπεζικών ιδρυµάτων που θα παρέχουν µικροπιστώσεις σε µικρές επιχειρήσεις µε βάση τον σχεδιασµό που έχει εκπονήσει η Γενική Γραµµατεία ∆ηµοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ και κινείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής.

Νέος κλάδος
Ουσιαστικά θα δηµιουργηθεί ένας νέος εξωτραπεζικός κλάδος για να επιτελέσει ένα κρίσιµο έργο, ο οποίος ωστόσο θα πρέπει να καλύπτει ένα µίνιµουµ προϋποθέσεων για να είναι και αξιόπιστος παράγοντας µέσα στο νέο σύστηµα. Εποπτεύουσα αρχή των ιδρυµάτων για τις µικροπιστώσεις θα είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Ως τέτοια θα µπορούν να λειτουργούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, συνεταιρισµοί αλλά και µικρά σχήµατα µαζί µε τραπεζικά ιδρύµατα.

Οι πρώτες άδειες για αυτά τα ιδρύµατα πιθανολογείται ότι θα χορηγηθούν εντός του πρώτου εξαµήνου του 2019. Υπό συζήτηση βρίσκεται η δυνατότητα ορισµένα εκ των ιδρυµάτων να χορηγούν δάνεια και µε επιδοτούµενο επιτόκιο, εφόσον θα µπορούν να εξασφαλίζουν κεφάλαια από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.

Την κατάθεση του νοµοσχεδίου προανήγγειλε χθες το µέλος της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σκορίνης, ο οποίος («Στο κόκκινο») ανέφερε πως στο νέο πλαίσιο σχεδιάζεται να µην υπάρχει ούτε γραφειοκρατική διαδικασία ούτε οι αποτρεπτικοί όροι που ίσχυαν µέχρι σήµερα.

«Σε ένα πολύ πονεµένο κοµµάτι, αυτό των πολύ µικρών επιχειρήσεων, θα δοθεί µια πρώτη ανάσα και πλέον θα µπορούν να χρηµατοδοτούνται επιχειρήσεις µε ελάχιστες προϋποθέσεις, αφού δεν θα χρειάζονται ούτε εγγυήσεις ούτε η εικόνα που ζητείται για µεγαλύτερα δάνεια. Το σύστηµα θα είναι πολύ απλό» εξήγησε ο κ. Σκορίνης. Σύµφωνα µε στοιχεία του υπουργείου Οικονοµίας και Ανάπτυξης, µόλις το 28% όσων αιτούνται επιχειρηµατικά δάνεια λαµβάνουν το αιτούµενο ποσό, την ώρα που το 20% των αιτήσεων απορρίπτονται. Αντιθέτως, στην Ευρωπαϊκή Ενωση εγκρίνεται η χορήγηση του συνολικού αιτούµενου ποσού στο 70% και απορρίπτεται µόλις το 7% των αιτήσεων. Τα ίδια στοιχεία φανερώνουν πως 100.000 µικρές επιχειρήσεις στη χώρα µας δεν έχουν καµία πρόσβαση σε δανειοδότηση, κάτι που ισχύει και για 50.000 νέους επιχειρηµατίες

πηγη

loading...