Κοτζιάς: Οι Τούρκοι ήξεραν για τα 12 μίλια

«Παραμένω βουλευτής της πλειοψηφίας» ξεκαθάρισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών
OΝίκος Κοτζιάς παραχώρησε συνέντευξη στο κυπριακό κανάλι ΣΙΓΜΑ. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «οι Τούρκοι ήξεραν για τις αποφάσεις της Ελλάδας για την επέκταση στην αιγιαλίτιδα». Επίσης,
ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν αιφνιδιάστηκαν, το ξέρουν από καιρό ότι θα την επεκτείνουμε».

Όπως τόνισε, η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κ. Μαυροειδή ήταν προγραμματισμένη από καιρό. «Μπορεί οι Τούρκοι να έκαναν κάποιες ερωτήσεις, να είχαν κάποιες απορίες για την αιγιαλίτιδα», ανέφερε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. Tην Τρίτη 23 Οκτωβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη και του διεμήνυσε πως η γειτονική χώρα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία τέτοια κίνηση στο Αιγαίο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ ανάφερε χαρακτηριστικά: «Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και του νέου υπουργού Εξωτερικών για τα σχέδια σχετικά με τη σταδιακή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τις σχετικές ειδήσεις. Δεν είναι δυνατόν να δείξουμε ανοχή σε βήματα που δεν υπάρχει μια διμερής συμφωνία, στο Αιγαίο όπου έχουν ακτές και οι δυο χώρες. Η απόφαση του Κοινοβουλίου μας, με ημερομηνία 8ης Ιουνίου 1995, είναι μια πολιτική προειδοποίηση στα πλαίσια αυτά και ισχύει και σήμερα. Οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας μεταφέρθηκαν και στον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα».

Ο κ. Κοτζιάς, στην ίδια συνέντευξη, μίλησε και για τη συνάντηση στον ΟΗΕ, τον Ιανουάριο του 2017, με τον κ. Τσαβούσογλου και τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, όταν η Τουρκία επιχείρησε  να ανοίξει συζήτηση για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, πράγμα που απετράπη.

Εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι η επόμενη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση επειδή στο τραπέζι έχει τεθεί ήδη το θέμα των εγγυήσεων  και των συμμαχιών, το οποίο αποτελεί θεμελιώδη διεθνή πτυχή  του Κυπριακού.

Ο κ. Κοτζιάς έδωσε τη δική του εκτίμηση για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις της Τουρκίας, τονίζοντας πως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται έχουν τη θωράκιση των κρατών τους.

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί η ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας αποσαφήνισε πως πρέπει πρώτα η Αθήνα να οροθετηθεί με την Αίγυπτο.

«Παραμένω βουλευτής της πλειοψηφίας», ξεκαθάρισε παράλληλα ο ίδιος, απορρίπτοντας κάθε σενάριο αυτονόμησης από τον ΣΥΡΙΖΑ του ιδίου και της “Κίνησης Πράττω” που έχει ιδρύσει.

loading...

1 thought on “Κοτζιάς: Οι Τούρκοι ήξεραν για τα 12 μίλια

  1. ΗΛΙΘΙΟΙ αυτοξεφτιληστίκατε , μας γλεντούν οι Τούρκοι , σου λένε τέτοιους ΗΛΙΘΙΟΥΣ και ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ έχουμε να συναντήσουμε από την εποχή της διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Comments are closed.