Ανοιχτός ο χρόνος των εκλογών – Υπό πίεση ο κυβερνητικός συνασπισμός – Τα «αγκάθια» στον σχεδιασμό του Μαξίμου

Σε προεκλογικό κλίμα κινείται η κυβέρνηση, παρά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου να προσδιορίσουν τον ερχόμενο Μάρτιο ως το σημείο – καμπή, που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα κληθούν να διαχειριστούν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θέμα που σε συνδυασμό με τις συντάξεις, θα κρίνουν τις εξελίξεις.

Το «μορατόριουμ» Τσίπρα – Καμμένου κρίθηκε επιβεβλημένο, προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές, οι επενδυτές και οι εταίροι, μετά την τελευταία διένεξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον εκπρόσωπο Τύπου τους ΑΝΕΛ, αλλά και την εικόνα που είχε εισπράξει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συνάντηση του με 130 διεθνείς επενδυτές στο Λονδίνο.

Προκειμένου να μην κυριαρχήσει η εικόνα μίας κυβέρνησης υπό προθεσμία, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι συνεχίζουν μαζί ως τον Μάρτιο, όπου – όπως σημείωναν – θα εξεταστεί το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, για το οποίο πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι εξετάζεται από την κυβέρνηση σε συνδυασμό με το θέμα των συντάξεων.

Παρ΄ όλα αυτά, τα προεκλογικά σενάρια ενισχύονται, καθώς η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να λήξει τις συζητήσεις με τους Θεσμούς για το θέμα των συντάξεων εγκαίρως όπως ήθελε, καθώς προσπαθούσε να ληφθούν αποφάσεις πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο. Επιπλέον, η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή – κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις – μέσα στον Ιανουάριο του 2019 και σε αυτό το κλίμα οι επιθέσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ συνεχίζονται αμείωτες.

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, επανέλαβε χθες ότι θα ήταν υπονομευτικό και τρικλοποδιά, αν ο κ. Καμμένος, με αφορμή το Σκοπιανό, δημιουργούσε πρόβλημα στην κυβερνητική σταθερότητα. Είπε μάλιστα, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει ειπωθεί από κυβερνητικό ή κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή «σε μια τέτοια περίπτωση, αν και δύσκολο, θα μπορούσε να επιδιωχθεί μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία», λίγες ώρες πριν ξεσπάσει η μείζονα κρίση στην Ένωση Κεντρώων στη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, με τον βουλευτή κ. Φωκά να απειλεί με ανεξαρτητοποίηση και τον Βασίλη Λεβέντη να κινδυνεύει να μείνει χωρίς κόμμα στη Βουλή, αν αποχωρήσει άλλος ένας βουλευτής (σ.σ. εκκρεμές παραμένει το ζήτημα του κ. Σαρίδη ο οποίος παραιτήθηκε από διευθυντής της Κ.Ο. του κόμματος). Για το θέμα των συντάξεων, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι δεν θα περικοπούν και το τι θα γίνει θα το γνωρίζουμε νωρίτερα από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, ενώ απέκλεισε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τον προσεχή Φεβρουάριο, που επανήλθαν στο προσκήνιο.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, δήλωσε ότι δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει θέμα κυβερνητικής αστάθειας, ενώ για τον κ. Καμμένο είπε ότι «ψήφισε μια κυβέρνηση της οποίας είναι διακεκριμένο μέλος που στις προγραμματικές δηλώσεις είχε την επίλυση του Μακεδονικού» και πως «δικαιούται να πει την άποψη του με τρόπο που να μη δημιoυργεί μείζονα κρίση κυρίως για την οικονομία αλλά και για την πολιτική», καταλήγοντας «δεν έχουμε την πολυτέλεια πολιτικής αστάθειας στη χώρα μας».

Ο κ. Φίλης εκτίμησε και εκείνος με τη ιερά του ότι «υπάρχει πλειοψηφία για να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή», ενώ όσον αφορά το θέμα των συντάξεων δήλωσε ότι είπε ότι «με έντιμο τρόπο δίνει η κυβέρνηση μια μάχη για να μην εφαρμοστεί μια δέσμευση που έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα». Ωστόσο, ερωτηθείς αν ο ψηφισμένος νόμος για μείωση των συντάξεων θα πρέπει να καταργηθεί, ο κ. Φίλης σχολίασε ότι «νόμος που δεν καταργείται, εφαρμόζεται» και σημείωσε ότι «τώρα που θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού αφού δεν έχει καταργηθεί ο νόμος είναι λογικό η κυβέρνηση να δεσμεύεται από τις περικοπές».

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

https://www.naftemporiki.gr/

loading...