Γ. Πλέτνερ: Οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν λάθη 20 ετών- τι πρέπει να γίνει τώρα

«Η Ελλάδα κέρδισε τον σεβασμό όλων, τον μεγαλύτερο όμως κέρδισε ο ίδιος ο λαός της, διότι άντεξε όλες αυτές τις επώδυνες θυσίες». Αυτό επεσήμανε ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Γενς Πλέτνερ, προσθέτοντας ότι «οι πολίτες πλήρωσαν τα λάθη, που έκαναν οι πολιτικοί επί 20 χρόνια». Επεσήμανε δε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, που θα φέρουν ανάπτυξη.

Σε ομιλία του στην Ελληνογερμανική Ένωση «Φιλαδέλφεια», με θέμα «Ελλάδα και Γερμανία, δύο συμμαχικές χώρες: προοπτικές και εμπόδια» ο κ. Πλέτνερ ανέφερε πως όταν περιγράει σε επισκέπτες του τις περικοπές που έγιναν, αναρωτιούνται πώς δεν ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος- κάτι που «δεν θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά ότι δεν θα γινόταν στη χώρα μου».

Υπογράμμισε ότι η έξοδος από το μνημόνιο είναι ορόσημο, αλλά ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, καθώς μένουν ακόμη πολλά να γίνουν και κυρίως να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. «Η ενίσχυση των κοινωνικών εργαλείων για τη βοήθεια των αδυνάμων είναι απολύτως κατανοητή, από την άλλη όμως το δίδαγμα της ατζέντας 2010 είναι ότι η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι εκείνη η οποία παράγει ανάπτυξη, διότι έτσι μπορεί να δώσεις περισσότερα» είπε.

Σημείωσε δε ότι το βλέμμα όλων είναι στραμένο προς τη Θεσσαλονίκη, στο λόγο του κ. Τσίπρα, «για να πληροφορηθούμε τι προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να βρεί τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην -απολύτως κατανοητή- κοινωνική πολιτική και την προσανατολισμένη στο μέλλον πολιτική ανάπτυξης και επενδύσεων».

«Είμαι πεπεισμένος ότι αν βρεθεί το κατάλληλο μείγμα η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να προχωρήσει. Όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες έχουν ανοδική πορεία και όλοι ευχόμαστε να ισχυροποιηθούν. Αν συνεχιστεί με συνέπεια αυτή η πολιτική, τότε θα μπορέσουν και οι πολίτες να απολαύσουν τους καρπούς της επιτυχίας στο ορατό μέλλον» υπογράμμισε.

Ο ρόλος του μεταναστευτικού

O Γερμανός πρέσβης σημείωσε ακόμη ότι το μεταναστευτικό και το μέλλον της Ευρώπης, ήταν δύο θέματα που έφεραν πιο κοντά Ελλάδα και Γερμανία. Είπε χαρακτηριστικά: «Η κ. Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας διαπίστωσαν ότι βρίσκονταν στο ίδιο πλοίο, βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά, και διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε ως εταίροι, ως σύμμαχοι. Η συμφωνία με την Τουρκία ήταν αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας της καγκελαρίου Μέρκελ και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ελλάδας στα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν από το μεταναστευτικό. Ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεών μας. Τσίπρας και Μέρκελ το πέτυχαν από κοινού». «Συνειδητοποιήσαμε», πρόσθεσε, «ότι παρά τις όποιες διαφορετικές συνθέσεις των εκατέρωθεν κυβερνήσεων είχαμε όμοιες θέσεις για το μέλλον της Ευρώπης και αυτός ήταν ένας ακόμα βασικός παράγοντας για τη βελτίωση του κλίματος των σχέσεών μας».

Ο κ. Πλέτνερ υπογράμμισε τη βούληση της Γερμανίας να μην είναι θεατής στις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, λέγοντας : «Ορισμένοι μπορεί να ανησυχούν βλέποντας την ενίσχυση της παρουσίας της Γαλλίας και των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όμως εμείς οι Γερμανοί είμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Τολμώ να κάνω αυτήν την πρόγνωση και χαίρομαι ιδιαίτερα που οι εξαγωγές από την Ελλάδα προς την Γερμανία αυξάνονται. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πρωτιά».

Οι γερμανικές επιχειρήσεις έμειναν Ελλάδα

Πρόσθεσε, δε, ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης ελάχιστες ήταν οι γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες έφυγαν από την Ελλάδα. «Οι περισσότερες έμειναν, ενώ άλλες επένδυσαν κιόλας εν μέσω κρίσης» είπε και έφερε ως παράδειγμα τη φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim, η οποία διπλασίασε τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.

Tις ελληνογερμανικές σχέσεις θα τις περιέγραφε ως «ένα τρενάκι του τρόμου ενός λούνα παρκ που ξεκίνησε από την εποχή του Όθωνα -και ποιος μπορεί να αγαπήσει έναν ξένο βασιλιά-, συνεχίστηκε με τον Α΄παγκόσμιο Πόλεμο με τη διαμάχη μεταξύ Βενιζελικών και Μοναρχίας και -την πιο σκοτεινή σελίδα τους- το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στο μικρό χρονικό διάστημα της παρουσίας του στην Ελλάδα έχει, ήδη, επισκεφτεί πολλούς τόπους μαρτυρίου «όπου διαπράχθηκαν φρικτά, βάρβαρα εγκλήματα από τη Βέρμαχτ και τα Ες-Ες, που δεν είναι τόσο γνωστά στο μέσο Γερμανό πολίτη, όσο εκείνα που διαπράχθηκαν σε άλλες χώρες», είπε εξομολογούμενος πόσο δύσκολο είναι να εξηγήσει κανείς σε νέους ανθρώπους αυτά τα εγκλήματα, «κάτι όμως που πρέπει να γίνεται».

«Ηταν δύσκολα τα τελευταία οκτώ χρόνια και για τις σχέσεις μας, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι αποτελούν παρελθόν. Το σημαντικότερο όμως είναι όχι μόνο να γίνονται επίσημες επαφές, αλλά να έλθουν οι πολίτες πιο κοντά. Αυτή είναι βάση για τη περαιτέρω βελτίωση τους», κατέληξε ο κ. Πλέτνερ.

loading...

2 thoughts on “Γ. Πλέτνερ: Οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν λάθη 20 ετών- τι πρέπει να γίνει τώρα

  1. ΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΑΟΥ ΓΚΙΟΣΣΑ ΑΝ, ΛΕΩ ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΟΣ ΛΑΔΩΝΕ ΤΟΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΑΝ …. ΞΕΡΕΙΣ

  2. τι πρέπει να γίνει τώρα ?????
    ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΤΟΥΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΝΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ.!!!
    ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΡΑΞΗ..

    Το Ε.ΠΑ.Μ καλεί κάθε πολίτη ανεξαρτήτως πολιτικής καταβολής να στηρίξει το σκοπό και να τον κάνει προσωπική του υπόθεση, με μόνο άμεσο στόχο την επιστροφή της δημοκρατίας και ελευθερίας στην Ελλάδα, το οποίο σε ορισμένο και σημαντικό βαθμό δύναται να πραγματοποιηθεί από την παρούσα προσπάθεια.

    Σημαίνουμε λοιπόν τις καμπάνες και σας καλούμε προς στήριξη και αγώνα, μόνο όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε.

    Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ) υπέβαλε στις 5/2/2018 Μήνυση – Συνηγορία για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (επί Εσχάτη Προδοσία) η οποία αφορά:

    Α) Tην εγκαθίδρυση κατά αντισυνταγματικό τρόπο Μνημονίων και Δανειακών Συμβάσεων.

    Β) Την παραβίαση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015.

    Γ) Την παράδοση της νομοθετικής αρμοδιότητας της Βουλής στους δανειστές.

    Ψηφίστε & στηρίξτε στο σύνδεσμο παρακάτω:

    https://goo.gl/ngEXTd

    Πληροφορίες για τη μήνυση: https://www.epamhellas.gr/mhnysh-epi-esxath/

Comments are closed.