Οι 12 βαθμίδες της αμαρτίας

Οι βαθμίδες της αμαρτίας είναι στον αριθμό 12, κατά τον ά­γιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, οί έξης:

Πρώτη βαθμίδα της αμαρτίας: «Όταν κάνη κάποιος καλό έργο με πονη­ρό σκοπό χάριν χρημάτων, δόξης, τιμής. Δηλαδή, όταν αναμιγνύεται καλό με το κακό.

Δεύτερη βαθμίδα είναι: Ή μισοτελειωμένη εκτέλεση ενός καλού έργου.

Τρίτη βαθμίδα είναι ό πειρασμός, ό δόλος, δηλ. ό πειρασμός, πού έρχεται εναντίον του ανθρώπου από τον διά­βολο, από τον κόσμο καί από το σώμα καί αυτός πειράζει τον άν­θρωπο με τίς πέντε αισθήσεις, οί όποιες ονομάζονται κατά τους Α­γίους Πατέρας «αίσθηση της ψυχής».

Ή τετάρτη βαθμίδα είναι ή ενότητα, δηλ. ή συνένωση του νου με τον πειρασμό.

Ή πέμπτη βαθμίδα της αμαρτίας είναι ή πάλη του νου δηλ. της ψυχής με τον πειρασμό. Μέχρις εδώ κυοφορείται ή αμαρτία. Από εδώ όμως αρχίζει να αιχμαλωτίζει τον άνθρωπο καί να του επιφέρει την οργή του Θεού κατεπάνω του.

Ή έκτη βαθμίδα είναι ή συγκατάθεση του νου με την α­μαρτία, δηλ. ή ευχαρίστηση του νου από την κακή επιθυμία καί τον πειρασμό. Από την στιγμή αυτή γεννάται ή αμαρτία μέσα στον νου καί στην καρδιά του άνθρωπου καί τον καθιστά άξιο τιμωρίας, όπως λέει ό άγιος Απόστολος Ιάκωβος: «Είτα ή επιθυμία συλλαβούσα τίκτει αμαρτία, ή δε αμαρτία αποτελεσθείσα άποκύει θάνα­τον» (Ιακώβου 1,15).

Ή εβδόμη βαθμίδα της αμαρτίας είναι Ότι ή α­μαρτία ενώθηκε με τον νου καί την φαντασία. Έτσι λοιπόν, αφού ό άνθρωπος συγκατατέθηκε να κάνη την αμαρτία, αναγκάζεται με την παρακίνηση του διαβόλου να εντύπωση αυτή την αμαρτία στην σκέψη του, ως να την είχε κάνη με το έργο. Με τη φαντασία του νου ή αμαρτία αυξάνεται καί μεταφυτεύεται στην καρδιά του ανθρώπου.

Ή ογδόη βαθμίδα της αμαρτίας είναι ή απόφαση της θελήσεως του ανθρώπου να κάνη την αμαρτία με την πράξη.

Ή ενάτη βαθμίδα εί­ναι ή συνήθεια της αμαρτίας, δηλ. ή πραγματοποίηση της αμαρτίας επί πολλάς φοράς.

Ή δεκάτη βαθμίδα είναι το πάθος, ή εξοικείωση προς το κακό, δηλ. ή συνεχής επιτέλεση της αμαρτίας με την θέληση καί χωρίς την θέληση του ανθρώπου.

Ή ενδέκατη βαθμίδα είναι ή απελπισία, όταν ό ίδιος ό άνθρωπος χάση την ελπίδα της συγχωρήσεως δια της μετανοίας, με την Χάρι καί το έλεος του Θεού.

Ή τε­λευταία βαθμίδα της αμαρτίας είναι ή αυτοκτονία, δηλ. ό φόνος του απελπισμένου ανθρώπου με τα ‘ίδια του τα χέρια εξ αιτίας των αμαρ­τιών του, με την ελεύθερη θέληση του. Αυτή είναι ή χειρότερη βαθμίδα της αμαρτίας, από την οποία να μας προστατεύσει όλους ό Θεός, διότι αυτός πού αυτοκτονεί δεν συγχωρείται στους αιώνας καί ή Εκκλησία δεν επιτρέπει να προσευχώμεθα γι’ αυτόν.

Οί  Άγιοι Πα­τέρες μας διδάσκουν να πολεμούμε την αμαρτία, όσο ακόμη είναι μικρή, στην ώρα της γεννήσεως της καί όχι όταν μεγαλώνει καί ριζώνει ως πάθος στην καρδιά μας. Να την φονεύουμε, όταν είναι μυρ­μήγκι καί όχι λιοντάρι, διότι τότε ό «μυρμηγκολέων» μας σκοτώνει. Επίσης καί ό ψαλμωδός Δαβίδ με την έμπνευση του Αγίου Πνεύμα­τος έλεγε: «Μακάριος ος κρατήσει καί έδαφιεί τα νήπια σου προς την πέτρα» (Ψαλμ. 136,9). Δηλαδή μακάριος είναι όποιος θα σύντριψη τίς αμαρτίες του με την πέτρα – τον Χριστό – όσο είναι ακόμη μικρές, όπως τα μυρμήγκια διότι εάν μεγαλώσουν θα αιχμαλωτισθούν στην Βαβυλώνα των παθών καί θα μας σκοτώσουν.

Από το βιβλίο: «Πνευματικοί Διάλογοι με τον Ρουμάνο ησυχαστή π. Ηλίε Κλεόπα.» – Πρωτοπρεσβύτερος. Δημήτριος Στανιλοάε Καθηγητής Δογματικής.

loading...

6 thoughts on “Οι 12 βαθμίδες της αμαρτίας

  1. Τι αισχος, τι υποκρισία, κανένας δεν γλιτώνει από τον εκδικητικό θεό της ερήμου.
    Μπάρμπα κλεώνη, άμα ακουμπήσω το παπάρι μου στο στόμα σου είμαι στην 13 βαθμίδα?
    Να χέσω τα ράσα σας διάβολοι δεν αφήνετε τους ανθρώπους ήσυχους να ζήσουν, φοβέρες,
    απειλές, αφορισμοί προφητείες για καταστροφές, σκάστε επιτέλους ρε βρυκόλακες,
    αλλά και εσείς του σάιτ, γιατί ανεβάζετε τέτοια δαιμονισμένα άρθρα?
    Για να φοβηθούμε και να πιστέψουμε το εβραϊκό παραμύθι?

    τέρμα κύριοι, ο μεσαίωνας απήλθε, ζούμε στην εποχή όπου η επιστήμη βλέπει
    γαλαξειες σε αποστάσεις των 13,5 δις εκτ ετών φωτός από την γη!
    Δεν είναι πλέον η γη επίπεδη και τα άστρα καρφωμένα στον ουρανό
    όπως κράζατε δουλικά ιουδαίων, μπλιαχ!

  2. ζητω του ζαγκλαρα του χεστη και της πατρινιας το κερατο!!!!!!!!! ολε ολε

  3. ΡΕ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ! Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΥ ΠΟΥ ΚΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ Η ΒΟΥΛΓΑΡΑ ΠΟΡΝΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΔΛΔ Ο ΖΑΓΚΛΑΡΑΣΑ Ή ΤΟ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΟ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΠΑΠΑΡΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΤΣΙΜΠΟΥΚΙ ΤΟ ΤΣΙΜΠΟΥΚΙ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ ΤΩΡΑ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΘΑ ΤΟΝ ΑΛΑΞΕΙ.ΑΔΕΛΦΑΡΑ ΕΣΥ ΠΟΥΣΤΗΣ ΓΕΝΗΘΗΚΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΑΖΕΙ ΟΥΤΕ ΣΕ 13,5 ΔΙΣ ΧΡΟΝΙΑ

  4. ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΣ Η ΤΑ ΝΑ ΠΟΥ Η ΜΑΝΕΣΗ ΒΟΗΘΟΣ ΖΑΓΚΛΑΡΑ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ

  5. Το Πηδάλιον αποτελεί το επίσημο και σε ισχύ μέχρι και σήμερα "Ποινολόγιο" της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

    Η ανάγνωση του κειμένου προκαλεί άφθονο γέλωτα.

    Εντύπωση προκαλεί η λεπτομερής περιγραφή των σεξουαλικών παρεκτροπών, καθώς επίσης και η σεξουαλική φαντασία των μοναχών συγγραφέων του βιβλίου.Απόσπασμα από το βιβλίο:

    -Όποιος λαϊκός ήθελε χωρίση την γυναίκα του χωρίς λόγου πορνείας, ήγουν μοιχείας, και πάρη άλλην ελευθέραν γάμου, ας αφορίζεται. Ομοίως ας αφορίζεται η γυναίκα εκείνην, οπού αφήση τον άνδρα της, άνευ λόγου πορνείας, και πάρη άλλον.

    -Ο Θεός μισώντας τόσον πολλά εκείνους τους υπερηφάνους φιλοσόφους των Ελλήνων, τους αφήκε να κυριευθούν από την αμαρτίαν αυτήν……[ τελικά χωρίς ανθελληνισμό "πνευματικό" κείμενο δεν γίνεται!]

    -Τόσον δε φοβερόν πράγμα είναι η αρσενοκοιτία, ώστε οπού ο ίδιος Θεός ηθέλησε να καταβή προσωπικώς διά να ιδή αν τη αληθεία ενεργήται τοιαύτη αμαρτία, ωσάν να μη επίστευε καλά, αν ήτο δυνατόν να ευρεθή επάνω εις την γην μία τοιαύτη τερατώδης κακία.

    -Ο παρών Κανών διορίζει ότι όποιος κάμη μαλακίαν, τεσσαράκοντα ημέρας να μη μεταλαμβάνη, απερνώντας αυτάς με ξηροφαγίαν, ήτοι με ψωμί μόνον και νερόν, και κάμνωντας καθ’ ημέραν μετανοίας εκατόν.

    -Η μαλακία είναι η κοινή και ψοχόλεθρος πανούκλα οπού φθείρει και απολλύει τους περισσοτέρους ανθρώπους του κόσμου, και μάλιστα τους αθλίους νέους, κατά της οποίας όσα και αν ειπή τινας, έχωντας σκοπόν να εκριζώση από τον κόσμον τοιούτον φοβερόν και θεομίσητον κακόν, ποτέ δεν ήθελαν νομισθούν μάταια και περιττά.

    -Καθώς όλοι κοινώς λέγουσιν, οι τε παλαιοί και νεώτεροι ιατροί, οι μαλακοί είναι άθλιοι και ελεεινοί, διατί [ακολουθούν τα κατά την επιστήμη….. συμπτώματα….. των αυνανιζομένων. ΜΙΛΑ Η ΠΕΙΡΑ!]

    Α΄ κιτρινίζουσι,
    Β΄ αδυνατεί ο στόμαχός των και να χωνεύσουν δεν ημπορούν,
    Γ΄ ασθενεί η όρασις των οφθαλμών τους,
    Δ΄ χάνουσι την φωνήν,
    Ε΄ χάνουσι την ευφυΐαν και οξύτητα του νοός,
    ΣΤ΄ χάνουσι την μνήμην,
    Ζ΄ χάνουσι τον ύπνον, με κάποια ταραχώδη ενύπνια,
    Η΄ τρέμει το σώμα των,
    Θ΄ χάνουσιν όλην την ανδρείαν του σώματος και της ψυχής και γίνονται άνανδροι ωσάν γυναίκες,
    Ι΄ ακολουθεί εις αυτούς η αποπληξία, ήτοι ο ταμπλάς,
    ΙΑ΄ ακολουθεί εις αυτούς συχνάκις η καθ’ ύπνους ρεύσις, πολλάκις δε και όταν είναι έξυπνοι διά το πολύ άνοιγμα των σπερματικών τους πόρων, και
    ΙΒ΄ τέλος πάντων γηράσκουσιν ογλίγωρα και αποθνήσκουσι κακώς.

    -[ Ακολουθεί εγχειρίδιον μεθόδων αυνανισμού. Τεράστια η εμπειρία των συγγραφέων!]

    Η μαλακία γίνεται τριών λογιών, ή με το χέρι το ίδιον του ανθρώπου, ή με το χέρι άλλου, ή με το κοπάνισμα και κτύπημα εις τα μηρία. Δεν πρέπει και τούτο να λανθάνη τους πνευματικούς Πατέρας, ότι η κατάρατος μαλακία προχωρεί και εις τας γυναίκας. Διά τούτο και αυταί πρέπει να κανονίζωνται ωσάν και οι άνδρες, ίνα μη λέγω και βαρύτερα…….

  6. ΕΣΕΝΑ ΠΑΛΙ ΜΟΝΟ Η ΜΑΛΑΚΙΑ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ? ΤΟΣΟ ΜΑΛΑΚΑΣ ΠΙΑ ?

Comments are closed.