Ο Πριγκηπικός Γάμος, η Τουρκία και Εμείς

Αντγος ε.α. Ιωάννης Κρασσάς …

«Οι έξυπνοι άνδρες δεν παντρεύονται την πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, παντρεύονται αυτή που μπορεί να κάνει τον κόσμο τους πιο όμορφο». Αγνώστου.

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μάρκλ θα μπορούσαν να είχαν ενωθεί με τα ιερά δεσμά του γάμου σε κάποιο ερημικό εξωκλήσι, παρουσία μικρού αριθμού καλεσμένων. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω εάν τούς πέρασε καν από το μυαλό, αλλά και στην περίπτωση που το επιθυμούσαν, δεν θα τούς επιτρεπόταν να νυμφευθούν μ’ αυτόν τον τρόπο. Οι βασιλικοί τίτλοι, εκτός από προνόμια και δικαιώματα, συνεπάγονται και πολλές υποχρεώσεις. Ο πρίγκιπας Χάρι πιθανόν να μπορούσε να το κάνει, στην περίπτωση που αποποιούνταν των μοναρχικών του τίτλων. Η γαμήλια τελετή του Πρίγκιπός Χάρι με την Μέγκαν Μάρκλ εκφράζει με τον πλέον απόλυτο τρόπο τον ψυχισμό του βρετανικού λαού και τον σεβασμό ενός έθνους προς τις παραδόσεις του. Η αγάπη των Βρετανών προς την βασιλική οικογένεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγάπη τους προς την πατρίδα. Ο θεσμός της βασιλικής δυναστείας έχει ιστορία πλέον των δέκα αιώνων και αποτελεί μέρος της εθνικής τους υποστάσεως. Η βασιλεία στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει γιατί την πιστεύει ο βρετανικός λαός και θα καταργηθεί όταν χάσει την πίστη του σ’ αυτή. Οι Βρετανοί διακατέχονται από μια υπερηφάνεια και ένα εγωισμό, γιατί η χώρα τους για δύο περίπου αιώνες υπήρξε κοσμοκράτειρα. Σέβονται τις παραδόσεις, τους θεσμούς και θέτουν το συμφέρον της πατρίδος τους υπεράνω όλων. Αυτά τα συναισθήματα τους οδήγησαν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί δεν θέλουν να υποτάσσονται στις βουλήσεις της Γερμανίας, την οποία νίκησαν σε δύο παγκοσμίους πολέμους.

Η Μεγάλη Βρετανία την πατρίδα μας, άλλοτε την βοήθησε, άλλοτε την εγκατέλειψε και κατά την διάρκεια του Κυπριακού αγώνος την πολέμησε. Οι Βρεττανοί είναι υπερόπτες, αλλά άριστοι διπλωμάτες. Το πως αισθάνεται ο καθένας μας για τους άλλους λαούς είναι προσωπικό του θέμα. Η επιλογή των συμμάχων δεν στηρίζεται στην ιδεολογία, ή στο συναίσθημα, αλλά μονάχα στο συμφέρον της χώρας. Τα έθνη δεν έχουν σταθερούς συμμάχους, έχουν μόνο σταθερά συμφέροντα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ως λαός ότι η υποστήριξη που θα λάβουμε από κάποιο άλλο κράτος, εξαρτάται άμεσα από το όφελος που προσδοκά να αποκομίσει αυτό από εμάς. Πιο απλά: «Οι σύμμαχοι αξίζουν για σένα τόσο, όσο αξίζεις εσύ γι’ αυτούς». Εντός αυτό του πλαισίου πρέπει να πορευόμαστε θέτοντας κατά μέρος ιδεολογίες, ιδεοληψίες και τα όποια απωθημένα.

Η αμηχανία του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογκάν μπροστά στην Βασίλισσα Ελισάβετ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ηνωμένο Βασίλειο (15 Μαΐου 2018), υπήρξε απόρροια της αναγνωρίσεως της αίγλης, της ιστορίας και της ισχύος της χώρας της. Ο σεβασμός και η εκτίμηση αποτελούν συναισθήματα που κερδίζονται και δεν επιβάλλονται. Θα ήταν διαφορετική η στάση του Ερντογκάν και των λοιπών Τούρκων πολιτικών προς την Ελλάδα, εάν αποδεικνύαμε με τις πράξεις μας ότι είναι προς το συμφέρον τους να μας έχουν δίπλα τους και όχι απέναντι τους. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας το μεγαλείο που προσπαθεί να προσδώσει η Τουρκία στις δημόσιες τελετές. Η υποδοχή του Πούτιν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα παρέπεμπε στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Ο επικείμενος εορτασμός της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως θα έχει χολιγουντιανό άρωμα. Οι τουρκικές ενέργειες εντάσσονται στην υποστήριξη του στρατηγικού της δόγματος, σύμφωνα με το οποίο, η χώρα τους πρέπει να αποτελεί τον κύριο παίκτη στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Οι τουρκικοί στόχοι δεν θα αλλάξουν, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος. Όλα τα μεγάλα έθνη προσπαθούν οι δημόσιες τελετές τους να αντικαθρεπτίζουν την ισχύ τους. Η ορκωμοσία του Προέδρου Πούτιν εξέπεμπε Τσαρική μεγαλοπρέπεια. Αυτό δεν υπήρξε αποτέλεσμα αλαζονείας, αλλά προσπάθειας προβολής της πατρίδος του. Γι’ αυτό άλλωστε η Ρωσία κατασκεύασε την πρωτοεμφανισθείσα λιμουζίνα Aurus Senat.

Η χώρα μας επεκτάθηκε εδαφικά και αυξήθηκε πληθυσμιακά λόγω των νικηφόρων πολέμων του 1912-13 και της συμμετοχής μας με την πλευρά των νικητών κατά των Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ συρρικνώθηκε μετά την ήττα από την Τουρκία το 1922. Η στρατιωτική ισχύς αποτελεί ουσιαστικό τμήμα της συνολικής ισχύος χώρας μας. Οι στρατιωτικές παρελάσεις συνιστούν επίδειξη της πολεμικής ισχύος της χώρας μας. Στην παρούσα περίοδο δεν έχουμε τους πόρους για δαπανηρές εκδηλώσεις, οφείλουμε όμως να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση του προσωπικού και των μέσων που διαθέτουμε. Σύμφωνα με τον Κλαούζεβιτς οι υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις πρέπει να διαθέτουν και «Πολεμική Αρετή», την οποία περιγράφει: «ως το φυσικό προσόν το οποίο μπορεί να αποκτηθεί και με την εκπαίδευση. Δεν έχει σχέση με το θάρρος, αλλά με τον ενθουσιασμό, με το ομαδικό πνεύμα και την πίστη στα δίκαια του έθνους. Εκδηλώσεις όπως η εκτέλεση της αποστολής υπό τα πυρά του εχθρού, η υπερηφάνεια και η εμπιστοσύνη στους ηγέτες, υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, η ύπαρξη φυσικών δυνάμεων, παρά τις στερήσεις και τις κακουχίες, η πίστη στη νίκη, είναι μερικές από τις εκδηλώσεις του πολεμικού πνεύματος». Πολλοί Έλληνες στηρίζονται στην έξωθεν βοήθεια και εμφορούνται από την αντίληψη ότι, εφόσον διακηρύττουμε ότι δεν απειλούμε κανέναν, τότε θα πρέπει να μην μας απειλούν. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τις διεθνείς εξελίξεις και τα γεγονότα. Μπορούμε όμως να οργανωθούμε να σοβαρευτούμε και εργασθούμε σκληρά και συστηματικά, προκειμένου να ισχυροποιηθούμε, ώστε να πείθουμε ότι είναι επικίνδυνο να μας προκαλούν και ότι αξίζουμε της βοήθειας που επιθυμούμε να λαμβάνουμε.

Παπάγου 22 Μαΐου 2018

Αντγος ε.α. Ιωάννης Κρασσάς

loading...

1 thought on “Ο Πριγκηπικός Γάμος, η Τουρκία και Εμείς

  1. ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΒΟΘΡΟΚΑΝΑΛΑ ΚΑΙ Η ΒΟΘΡΟΕΡΤ ΔΕΝ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΣΕ ΟΓΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΦΛΟΜΩΣΑΝ ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΩΡΕΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΩΝ ΚΥΦΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΩΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΥΠΟΤΕΙΘΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΑΝ ΠΛΑΙΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΟΝΤΕΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑΡΑΞΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΩΝ ΚΥΦΗΝΩΝ?

Comments are closed.