Ι. Κοραντής: Προκεχωρημένο φυλάκιο της Τουρκίας η Αλβανία

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου…

Στα Τίρανα βρίσκεται σήμερα Πέμπτη 29 Μαρτίου ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι, σε συνέχεια των συναντήσεων σε Κρήτη και Κορυτσά,
με τελικό στόχο την υπογραφή μιας συμφωνίας για όλα τα ανοικτά θέματα.

Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα είναι ένα από τα ανοιχτά διμερή θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας. Ελλάδα και Αλβανία συζητούν επίσης την επέκταση των χωρικών τους υδάτων στα 12 μίλια, στο Ιόνιο.

«Στο ζήτημα της οριοθέτησης των ΑΟΖ τα Τίρανα κινούνται στα πρότυπα της Τουρκίας» δήλωσε στο Κανάλι Ένα, ο Πρέσβης επί τιμή και πρώην Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ιωάννης Κοραντής.

Αναφερόμενος στις τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στην Αλβανία, επισήμανε ότι «αντιμετωπίζουμε μία στρατιωτική μέγγενη της Άγκυρας στα Βαλκάνια, που περνάει και από τα Σκόπια».

Ο κ. Κοραντής αναφέρθηκε επίσης στην έντονη προπαγάνδα της αλβανικής πλευράς ως προς το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα», το οποίο αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ τόνισε ότι από την εποχή του κομουνιστικού καθεστώτος η Αλβανία ακολουθεί πολιτική εξαφάνισης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Ο πρώην Διευθυντής της ΕΥΠ, όπως είπε χαρακτηριστικά «κρατά μικρό καλάθι» ως προς τα θετικά που μπορεί να πάρει η Ελλάδα από την συνάντηση Κοτζιά – Μπουσάτι.

πηγη

loading...

2 thoughts on “Ι. Κοραντής: Προκεχωρημένο φυλάκιο της Τουρκίας η Αλβανία

  1. ΜΑΓΚΕΣ ΠΙΑΣΤΕ ΤΑ ΓΙΟΦΥΡΙΑ ΤΟΥΡΚΟΑΛΒΑΝΟΙ ΚΛΑΣΤΕ ΜΑΣ ΤΑ @ΡΧΙΔΙ@

  2. ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ – ΣΚΟΠΙΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ

    Τη δεκαετία του 1990, η διαλυμένη Αλβανία μας πρότεινε να επισκευάσουμε το λιμάνι του Αυλώνα, το οποίο ήταν η μοναδική ναυτική βάση του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Αδριατική από το 1950 και μέχρι το 1961, που ο Ενβέρ Χότζα
    αποφάσισε να αποχωρήσει από την εν λόγω συμμαχία. Φυσικά, μετά την επισκευή η Ελλάδα θα είχε το δικαίωμα να το χρησιμοποιεί ως ναυτική βάση.

    Η Ελλάδα δεν αποδέχτηκε την πρόταση της Αλβανίας, κάτι που έκανε όμως η Τουρκία, η οποία επισκεύασε τη βάση, ξοδεύοντας 10 εκατ. δολάρια, αποκτώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα χρήσης, άγνωστο για πόσο χρόνο. Η επισκευή της βάσης έγινε την περίοδο που η Ελλάδα ζούσε την ευωχία του χρηματιστηρίου και τα εγκαίνια στις 13 Ιανουαρίου του 2000, τότε που οι Έλληνες είχαν ξυπνήσει από το «όνειρο» του εύκολου πλουτισμού.

    Στην εν λόγω ναυτική βάση σταθμεύει μόνιμα ένα τμήμα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού 250 ανδρών και ναυτικές μονάδες αναλόγως των σχεδιασμών του τουρκικού Επιτελείου. Εν τω μεταξύ, πέραν της συνεργασίας σε άλλους τομείς της άμυνας της Αλβανίας, η Τουρκία διαθέτει στρατιωτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία, ενώ παρέχει στρατιωτική υποστήριξη και στα Σκόπια.

    Η στρατιωτική συνεργασία της Αλβανίας με την Τουρκία έχει ενισχυθεί με την είσοδο της πρώτης στο ΝΑΤΟ.
    . Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία του 20ού και την πρώτη του 21ου αιώνα είχε δώσει βαρύτητα στην οικονομική δραστηριοποίηση στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Γεγονός που κατέστησε τη χώρα μας κυρίαρχη δύναμη σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, όπως ο τραπεζικός, ο τηλεπικοινωνιακός και ο τομέας της ενέργειας-ηλεκτρισμού.

    Νιώθοντας παντοδύναμη, δεν έδωσε τη σημασία που έπρεπε στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας, εν αντιθέσει με την Τουρκία, η οποία πέραν της μεγαλόπνοης στρατηγικής, διαθέτει και αξιόλογη αμυντική βιομηχανία, με την οποία την υποστηρίζει.

    Έτσι, παρότι οι Έλληνες επενδυτές κατέχουν δεσπόζουσα θέση, η Ελλάδα έχασε την ισχύ και την οικονομική επιρροή που ασκούσε στα Βαλκάνια, την ίδια περίοδο που η Τουρκία ενισχύει τη θέση της και σε οικονομικό και σε στρατιωτικό επίπεδο στην ίδια περιοχή.

    Τα ίδια και χειρότερα λάθη ετοιμαζόμαστε να κάνουμε με το θέμα των Σκοπίων.
    Αντί να απαιτήσουμε να διευθετηθούν ζητήματα, που μπορούν να οδηγήσουν σε εθνική τραγωδία, εμείς οι ίδιοι προτείνουμε όνομα, που θα αποτελέσει αστείρευτη πηγή επεκτατισμού.

    Βρισκόμαστε σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο και μπροστά στο φάσμα της γεωπολιτικής περικύκλωσης από την Τουρκία και από βορρά, η οποία μάλιστα δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο, αν τα Σκόπια δεν μπουν στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Μακεδονία».

    Θα μείνουμε στην διπλωματική ιστορία ως η μοναδική χώρα που ενώ έπρεπε να κερδίσει κάτι, για να άρει το βέτο, οδηγήθηκε σε μια τεραστίων διαστάσεων εθνική ήττα.

Comments are closed.