Ο «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ» ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΑ ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛΣ

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ   






Γράφει ο Άρης Οικονόμου

Είναι αδιανόητο να έχει το θράσος να εμφανίζεται ακόμη στα ΜΜΕ ο άνθρωπος που έδωσε τη χαριστική βολή στην Ελλάδα,

καταστρέφοντας εντελώς ότι είχε απομείνει όρθιο – αυτός που λίγες ημέρες μετά την εκλογή του είχε σκύψει δουλικά το κεφάλι απέναντι στον κ. Σόιμπλε, αποδεχόμενος τα πάντα.

«Σχετικά με το «θέμα Βαρουφάκη» μπορούν να ειπωθούν πολλές διαφορετικές γνώμες, χωρίς καμία να μπορεί να γίνει καθολικά αποδεκτή – επειδή ακριβώς θα βασίζονται σε υποθέσεις. 
Κατά την γνώμη μου, το ζήτημα θα πρέπει να προσεγγιστεί με το «τι θα συνέβαινε αν η χώρα έβγαινε στις αγορές το 2014 με κάποια προληπτική γραμμή στήριξης», σε σχέση με το τι θα συμβεί τον 
Αύγουστο – το οποίο είναι ακόμα άγνωστο. Το σίγουρο είναι πως το «mail Χαρδούβελη», το οποίο δεν ήταν παρά οι έγραφες απαιτήσεις των δανειστών, μοιάζει με εκδρομή σε σχέση με αυτά που απαιτήθηκαν το καλοκαίρι του 2015.
Δεν μπορούμε βέβαια να γνωρίζουμε τι μέτρα θα απαιτούσε η προληπτική γραμμή. Εν τούτοις, δεν νομίζω τόσο σκληρά όσο το να διατηρείται το πλεόνασμα στο 3,5% μέχρι το 2022 και 2% στη συνέχεια. Όσον αφορά τις τράπεζες, πολύ αμφιβάλω αν θα ήταν σε τέτοια κατάσταση σήμερα. 
Σε ότι αφορά τον Βαρουφάκη είναι τουλάχιστον τραγικό να διαφωνούμε αν έκανε ζημιά μόνο 50 δις € (λες και είναι μαρουλόφυλλα) ή 200 δις € – ενώ το κόστος των ελέγχων κεφαλαίων (capital controls), της μαζικής φυγής καταθέσεων και της εξόδου χιλιάδων επιχειρήσεων από την Ελλάδα εξαιτίας του είναι ανυπολόγιστο.
Το έγκλημα αυτού του ανθρώπου είναι το ότι, ενώ είχε συλλάβει πλήρως σε όλα τα επίπεδα το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας (για όσους παρακολουθούσαν τις δηλώσεις του προτού γίνει υπουργός), οι χειρισμοί του ήταν καταστροφικοί. 
Απλά και μόνο το γεγονός ότι, εφάρμοζε μία «δημιουργική ασάφεια», τεκμηριώνει πως δεν ήξερε τι πραγματικά έκανε – ή, ακόμα καλύτερα, έπαιρνε αποφάσεις στο πόδι. 
Επομένως, είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητα του όποιου «σχεδίου» θα εφάρμοζε σε περίπτωση ολικής ρήξης με τους δανειστές – ενδιαφερόμενος πολύ περισσότερο για την δημιουργία μίας εικόνας ενός αντικομφορμιστή τύπου στα ΜΜΕ» (Π.Γ.).
Επικαιρότητα
Οι δηλώσεις του κ. Βίζερ μας φάνηκαν υπερβολικές και θρασείς, έχοντας την άποψη πως ο στόχος του ήταν να ρίξει το βάρος της ευθύνης της καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων στους Έλληνες – αφούόποιες και αν ήταν οι ενέργειες του πρώην υπουργού οικονομικών, ο λογαριασμός θα πληρωθεί από τους Πολίτες. 





loading...

1 thought on “Ο «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ» ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΑ ΚΑΠΙΤΑΛ ΚΟΝΤΡΟΛΣ

  1. Ο Βαρούχ είναι άνθρωπος του σορός του μεγάλου φιλανθρωπου

Comments are closed.