Η πολιτική απαιτεί, οξυδέρκεια, ετοιμολογία, διπλωματική ευελιξία , παρουσία και προ πάντων αξιοπρέπεια προσωπική και Εθνική.

Του Στέλιου Τάτση

Ο όρος πολιτική αφορά σύνολον αρχών και κατευθύνσεων για την εφαρμογή συγκεκριμένων λειτουργιών ενός κράτους και την επικοινωνία και συνεργασία του με άλλα κράτη.

Η άσκηση της πολιτικής δε αποτελεί τέχνη και επιστήμη που αφορά σε παραγωγή ιδεών και στον τρόπο εφαρμογής  τους, τόσο σε ζωτικά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης  και υπόστασης .
Τα ανωτέρω είναι μια σύντομη αναφορά όσον αφορά τον όρο πολιτική.
Φίλες και φίλοι, μόλις επέστρεψα από την Πατρίδα από όπου σας περιήγησα με τα κείμενά μου στα πανέμορφα μονοπάτια της.Δεν έχω συνέλθει ακόμη, το σώμα βρίσκεται εδώ αλλά το μυαλό ξεκόβγει και τριγυρνά στους χώρους που σεργιάνιζε τους τρείς μήνες που πέρασαν.Όπου ν´άναι όμως θα πρέπει να προσγηωθεί στην πραγματικότητα και να περιοριστεί στα χειμωνιάτικα βοσκοτόπια…..
και να ονειρεύεται το επόμενο καλοκαίρι.
Η επιστροφή μου συνέπεσε με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού μας στον Λευκό Οίκο και την συνάντησή του με τον Πλανητάρχη Ντόναλντ Τράμπ, τον οποίον ακόμη πριονίζουν…….οι Πλανητάρχες…..
που κρύβονται πίσω από κάθε Αμερικανό Πρόεδρο.
Όταν βαπτίζεσαι πολιτικός και διεκδικείς  την διακυβέρνηση της χώρας είναι γνωστό σε όλους πως ανάλογα με τον χαρακτήρα σου προσαρμόζεις και την συμπεριφορά σου .Μπορείς να ξεστομίζεις ότι θέλεις προκειμένου να πετύχεις τον στόχο σου, άσχετα αν είναι θεμιτά η αθέμιτα. Όταν όμως γίνεις Καπετάνιος στο τιμόνι που κρατάς δεν διακυβέβεται πλέον μόνο η δική σου τύχη αλλά και η τύχη ολοκλήρου του πληρώματος………στην προκειμένη περίπτωση την τύχη ενός λαού που σου ενεπιστεύθη το δικό του μέλλον και το μέλλον της Πατρίδας του.
Οι ιδεολογίες και οι τρόποι συμπεριφοράς αλλάζουν  και συμβαδίζουν με τα συμφέροντα της Πατρίδας σου της οποίας είσαι υπηρέτης και όχι με εκείνα του κόμματος. Η αποστολή του κάθε Κυβερνήτη είναι να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών ανεξαρτήτως  κομματικής τους τοποθέτησης  και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Πατρίδας του στο παγκόσμιο γίγνεσθε σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς όμως για πολλές δεκαετίες που πέρασαν, όλες οι κυβερνήσεις είχαν μοναδικό σκοπό την επανεκλογή τους, φοβόντουσαν το πολιτικό κόστος και έκαναν καταστροφική πολιτικη εις βάρος της Πατρίδας με ανύπαρκτο πλούτο συσορεύοντας αλόγιστα ανυπολόγιστα χρέη, μετατρέποντας έναν ολόκληρο λαό σε σκλάβους των Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων. Η επανεκλογή πρέπει να συνοδεύεται από την επιτυχία της θητείας και όχι με την γνωστή μέθοδο της πονηριάς που όταν πλησιάζουμε προς τις κάλπες βρήσκομε χρήματα, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν και αρχίζουμε τις παροχές επιδινόνοντας με αυτόν τον τρόπο την ήδη κάκιστη οικονομική κατάσταση της χώρας.Η μέθοδος αυτή είναι απαράδεκτος και αυτό ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα διότι δημιουργούνται κομματόσκυλα που υπερασπίζονται τα κόμματα και όχι την Πατρίδα.
Η σημερινή Κυβέρνηση προεκλογικά είπε  και υπεσχέθη πολλά τα οποία εν πολλοίς είναι ανεφάρμοστα με λίγα λόγια συνέχισε την ίδια μουσική με το ίδιο βιολί των προηγουμένων και έβαλε τα νταούλια στα χρονοντούλαπα γιατί δεν βρέθηκε κανένας που να ξέρει να τα παίζει……
Για να λέμε του στραβού το δίκαιο δεν ευθύνονται αποκλειστικά για την σημερινη κατάσταση, όμως έχουν κι’αυτοί το μερίδιό τους, εξαιτίας της στείρας αντιπολευτικής πολιτικής, όπως κάνουν σήμερα κακώς τα αντιπολιτευόμενα κόμματα τα οποία αντιπολιτεύονται ακόμη και την συνάντηση Τσίπρα Τράμπ. Στα Εθνικά θέματα έπρεπε να υπάρχει σύμπνοια, ομοψυχία διότι διαπραγματευόμαστε για την Ελλάδα για την Πατρίδα.
Είναι αλήθεια πως παρέλαβαν μια χώρα υπερχρεωμένη, όμως τότε ήταν σε βήμα σημειωτόν, από τότε όχι μόνο δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς τα εμπρός αλλά αντίθετα έχει γίνει προς τα πίσω και ΙΣΩΣ το 2020 να βρεθούμε στο σημειωτόν δηλαδή από εκεί που ξεκινήσαν. Παρά ταύτα ο κόσμος έδειξε μεγάλη ανοχή κατανοώντας τις δυσκολίες και το δεδομένο της απειρίας της νέας Κυβέρνησης, όμως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαιωνίζεται, όσο συνεχίζεται δημιουργεί  επικίνδυνες μελλοντικές εξελίξεις .Τα μέτρα που λαμβάνονται  κατά της οικογένειας, της Ορθόδοξης θρησκείας και εν γένει του ηθικού μέρους  του λαού είναι ανεπίτρεπτα και εγκυμονεί κινδύνους  διχασμού . Ολα αυτά δεν υπήρχαν στις προεκλογικές εξαγγελίες, γιατί γίνονται ; αν επιβάλλονται να βγείτε και να πείτε την αλήθεια, ποιοί τα επιβάλλουν και γιατί ; εάν εκβιάζεσθε μέχρι που μπορείτε να φθάσετε ; .
Είπατε πολλά προεκλογικά κύριε Πρωθυπουργέ και είναι σύνηθες φαινόμενο της πολιτικής της Πατρίδος όμως από την ημέρα που αναλάβατε την Προεδρεία της Κυβέρνησης, θα έπρεπε να είχατε μεταμορφωθεί, τον φαφλαταρισμό έπρεπε να τον είχε διαδεχθεί η σοβαρότητα και τον ανοιχτό γιακά να τον σφίξει η γραβάτα. Το να αλλάξεις ντισημο δεν είναι ντροπή, ντροπή είναι να συναντιέσαι με άλλους ηγέτες και να φαίνεσαι τσιτσολέμης. Η αλλαγή συμπεριφοράς ακόμη και στο ντίσημο  ανάλογα με το περιβάλλον δεν σε υποβιβάζει, σε ανεβάζει σε κάνει ανώτερο άνθρωπο, δείχνεις ότι σέβεσαι τον συνομιλητή σου, τον οικοδεσπότη που σε φιλοξενεί , η εκείνον που εσύ φιλοξενείς.Εν προκειμένω αναφέρομαι στην επίσκεψή σας στην Αμερική.Δεν ήταν θέαμα ένας Πρωθυπουργός τσιτσολέμης και οι δυό συνεργάτες του να υπερβάλλουν εαυτόν και να φαίνονται σαν γκρουπιέρηδες……….Σαν πρωθυπουργός πλέον θα έπρεπε να σκέφτεσθε πως θα έπρεπε να αναφέρεστε για άλλους αρχηγούς κρατών. Ποτέ μην λες ποτέ γιατί δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις . Ήταν ατυχής η έκφραση  για τον υποψήφιο τότε Τράμπ: “Εύχομαι να μην μας βρεί κι’αυτό το κακό” το οποίον κατά την συνάντησή σας σας μείωσε και σας έφερε σε δύσκολη θέση.
Όσον αφορά την γραβάτα θα ήθελα να σας αναφέρω το εξής γεγονός : ” Κάποτε υπήρχε μια Ελληνική εταιρεία η οποία είχε Κρουαζιερόπλοια , η γνωστή Greek Lines των αδελφών Γουλανδρή, η οποία ως γνωστόν μετέφερε στην Αμερική εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστες( το ίδιο  συμβαίνει σήμερα προς την Γερμανία δυστυχώς). Η εταιρεία αυτή είχε την αποκλειστικότητα να κάνει κρουαζιέρες Νέα Υόρκη – Βερμούδες . Οι ιδρυτές της εταιρείας είχαν πλέον μεταναστεύσει προς Κύριον και την διαχείρηση είχε αναλάβει ο υιός . Το συμβόλαιο με τις Βερμούδες έληγε και οι αρχές του ζήτησαν να τους επισκεφθεί για να ανανεώσουν το συμβόλαιο.
Όταν λοιπόν πήγε στις Βερμούδες παρουσιάστηκε με σαγιονάρες, αποτέλεσμα ήταν να μην τον λάβουν στα σοβαρά του είπαν να φύγει και έφυγε με άδεια χέρια .Χαθηκε η γραμμή χάθηκε και η εταιρεία διότι άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα και χρεωκόπησε.Την ιστορία αυτήν μου την είπε ο Αρχιπλοίαρχος της εταιρείας και καλός μου φίλος Χρίστος  Πετρίδης”.
Αυτά κύριε Πρωθυπουργέ σας τα γράφω όχι για να σας θίξω, αλλά γιατί πρέπει να λέγεται η αλήθεια όσο πικρή και εάν είναι. Αυτοί που σας ωραιοποιούν τα πάντα είναι κόλακες και είναι επικίνδυνοι….
είναι χειρότεροι από τους κορακες διότι οι κόρακες τρώνε τους πεθαμένους ενώ οι κόλακες τρώνε τους ζωντανούς….
Ειλικρινά δεν θέλω να σας μειώσω , απεναντίας θα ήθελα να σας δώ να επιτυγχάνετε  και να βγάλετε την Πατρίδα από τον βάλτο, το ίδιο εύχομαι για τον κάθε Πρωθυπουργό διότι εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν τα κόμματα αλλά μόνο η Πατρίδα . Όταν σας έβλεπα δίπλα στον Τράμπ χαιρόμουνα γιατί στο προσωπό σας έβλεπα την Ελλάδα και όταν σας είδα να αισθάνεστε άσχημα με την ερώτηση του δημοσιογράφου  ένοιωσα κι’εγώ το ίδιο .
Η πρόσκληση του Τράμπ αναμφιβόλως είναι μια επιτυχία παρά τα όσα παράξενα συνέβησαν . Οι δύο χώρες χρειάζονται η μία την άλλη.
Η συγκυρία είναι καταπληκτική αν την διαχειριστούμε έξυπνα και χωρίς να ήμεθα το αυγό….. μπορεί αυτή η συνάντηση να γίνει ένα καινούργιο ξεκίνημα  και η Πατρίδα μας ν´αρχίσει την πορεία προς την άνοδο. Στο θέμα αυτό η αντιπολιτευόμενες ομάδες θα πρέπει ν´αλλάξουν ρότα και σε ότι είναι για το συμφέρον της Πατρίδας να υπάρξει συμπόρευση και ομοψυχία και όχι μικροπολιτικές για προσωπικό η κομματικό ώφελος.
Διότι εν κατακλείδι η πολιτική πρέπει να είναι οξυδερκής ,να διέπεται από διπλωματική ευελιξία αλλά προ πάντων από προσωπική και Εθνική αξιοπρέπεια.

loading...