Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου είναι πλέον τουρκικό: Εγκαίνια στην Κωνσταντινούπολη
Από τις 03.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής και για 45 ώρες θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά των αεροπορικών υπηρεσιών της Κωνσταντινούπολης στο νέο αεροδρόμιο της πόλης και το παλαιό αεροδρόμιο Ataturk θα παύσει να δέχεται πλέον αεροσκάφη.


Αν όλα εξελιχθούν όπως έχουν σχεδιαστεί, τόσο το Ατατούρκ, όσο και το νέο αεροδρόμιο της Πόλης θα παραμείνουν κλειστά για διάστημα 12 ωρών, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της χώρας.

Όταν ολοκληρωθεί η μετάβαση, το νέο αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη θα εκτείνεται σε έκταση 76,5 εκατ. τ.μ. καθιστώντας το, τον μεγαλύτερο διεθνή αερολιμένα στον κόσμο.

Οι εγκαταστάσεις του έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν 90 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, με τον αριθμό αυτό να αυξάνει στα 200 εκατ. με την ολοκλήρωση των εργασιών το 2023.

Το αεροδρόμιο Ατατούρκ παραδόθηκε το 1953 και εξελίχθηκε σε ενδιάμεσο σταθμό εκατοντάδων πτήσεων τα τελευταία χρόνια. Μόνο το 2018, από το τουρκικό αεροδρόμιο πέρασαν 68 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το νέο σύγχρονο αεροδρόμιο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, θα αυξήσει σταδιακά τις πτήσεις του. Εξοπλισμός που ξεπερνά τους 47.300 τόνους θα πρέπει να μεταφερθεί από το ένα αεροδρόμιο, στο άλλο μέσα σε διάστημα λιγότερο των δύο ημερών.


Ο υπουργός Μεταφορών Τζαχίτ Τουρχάν σημείωσε πως ο τομέας της αεροναυπηγικής είναι μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομικών κλάδων στην Τουρκία, τονίζοντας πως το αεροδρόμιο Ατατούρκ αδυνατεί να σηκώσει το βάρος της συνεχώς αναπτυσσόμενης πολιτικής αεροπορίας, τόσο σε αριθμό επιβατών, όσο όμως και σε όγκο μεταφερόμενων εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το νέο αεροδρόμιο αναμένεται να αναρριχηθεί στην δεύτερη θέση παγκοσμίως τα επόμενα πέντε χρόνια, με την τουρκική κυβέρνηση να φιλοδοξεί να βρεθεί στην κορυφή της πολιτικής αεροπορίας στο αμέσως επόμενο διάστημα.


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :