Προηγμένο πύραυλο εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων φέρεται να ετοιμάζει η Ιαπωνία

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας έχει αποφασίσει την ανάπτυξη ως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας ενός νέου τύπου πυραύλου υψηλών ταχυτήτων που θα διολισθαίνει (glide) προς τον στόχο, με μικρά πτερύγια στα πλευρά του για την καθοδήγησή του, αναφέρει η ιαπωνική εφημερίδα Mainichi
Shimbun, που επικαλείται πηγή ενημερωμένη για το θέμα.

Ο πύραυλος αυτός προορίζεται για χρήση από τον ιαπωνικό στρατό ξηράς και η ανάπτυξή του, σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα, θα γίνει σε δύο επίπεδα, με απώτερο στόχο τη χρήση του για την προστασία των πιο απομακρυσμένων νησιών της Ιαπωνίας. Θεωρείται πως θα έχει εμβέλεια 300-500 χλμ, κάτι που συνιστά σημαντική αύξηση βεληνεκούς για το οπλοστάσιο των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων, θέτοντας ερωτήματα για το κατά πόσο διατηρείται ο αμυντικός χαρακτήρας τους.

Οι πύραυλοι αυτοί θα εκτοξεύονται από το έδαφος, θα φτάνουν σε μεγάλο ύψος και εκεί θα απελευθερώνονται, με την κεφαλή να κατευθύνεται μέσω διολίσθησης στον στόχο, σε ταχύτητες πολλαπλάσιες αυτής του ήχου, χρησιμοποιώντας GPS και άλλες τεχνολογίες. Η αναχαίτισή τους θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, εξαιτίας των μεγάλων ταχυτήτων. Σημειώνεται πως αντίστοιχα όπλα αναπτύσσουν ήδη οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες.

Σύμφωνα πάντα με την ιαπωνική εφημερίδα, το υπουργείο Άμυνας της χώρας χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του συγκεκριμένου όπλου με 4,6 δισ. γιεν για το οικονομικό έτος 2018, ενώ έχει ζητήσει επιπλέον 13,8 δισ. στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το επόμενο, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξή του.

Σε πρώτο στάδιο αναμένονται να γίνουν ως το τέλος του 2025 δοκιμές πυραύλου με κυλινδρική μύτη, αρκετά μικρά πτερύγια και χαμηλή δυνατότητα διολίσθησης. Αργότερα θα εισέλθει σε ανάπτυξη ένας πύραυλος με υψηλές δυνατότητες διολίσθησης, με στόχο την έναρξη παραγωγής μετά το 2028, αν οι δοκιμές είναι επιτυχείς.

Ως προς τις πιθανές χρήσεις των πυραύλων αυτών, προορίζονται για σενάρια απειλών προς τα νοτιοδυτικά νησιά, όπου τα όπλα αυτά θα χρησιμοποιούνται πριν τις αποβάσεις για την ανάκτησή τους από τους πιθανούς εισβολείς. Σημειώνεται πως επί της παρούσης το μεγαλύτερο βεληνεκές πυραύλων που συναντάται στο ιαπωνικό οπλοστάσιο είναι 200 χλμ, τη στιγμή που η απόσταση από την Οκινάουα μέχρι τα νησιά Σενκάκου είναι 420 χλμ και από τη Μιγιακοτζίμα προς τα νησιά μειώνεται στα 290 χλμ, κάτι που καθιστά επιτακτική την απόκτηση μεγάλου βεληνεκούς όπλων από τις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

loading...