Έρευνα: Δείτε τι χρόνια προβλήματα υγείας μπορούν να σας προκύψουν από τη χρήση χλωρίνης!


Η χρήση απολυμαντικών προϊόντων καθαρισμού, όπως είναι η χλωρίνη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πνευμονικών παθήσεων.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τα απολυμαντικά, καθώς μπορούν να αποβούν ακόμη και μοιραία.

Η έρευνα έδειξε ότι, αν χρησιμοποιούμε απολυμαντικά προϊόντα, όπως τη χλωρίνη, ακόμη και μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) μέχρι και 30%.

Οι ερευνητές πήραν στοιχεία από 55.185 νοσοκόμες στις ΗΠΑ που συμμετείχαν στην «Μελέτη Υγείας ΙΙ» για την υγεία των νοσοκόμων, που ξεκίνησε το 1989.
Εξέτασαν την έκθεσή τουςσε ορισμένα απολυμαντικά, όπως τη χλωρίνη, το αλκοόλ, το υπεροξείδιο του υδρογόνου και άλλα που περιλαμβάνουν αμμωνία.
Εξέταζαν τις νοσοκόμες που εργάζονταν και δεν είχαν ιστορικό ΧΑΠ από το 2009, μέχρι το 2017.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, 663 νοσηλεύτριες διαγνώστηκαν με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.
Η  έρευνα έγινε με ερωτηματολόγιο. Οι νοσοκόμες εργάζονταν σε περιοχές που απολυμαίνονταν με χλωρίνη. Συνεκτιμήθηκαν η ηλικία, το βάρος και η εθνικότητά τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα απολυμαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πνευμονικών παθήσεων έως και 32%.
Η ΧΑΠ συνδέεται με τη δυσλειτουργία των πνευμόνων, όπως είναι η χρόνια βρογχίτιδα και το χρόνιο άσθμα.

Παλιότερες μελέτες έδειξαν ότι τα απολυμαντικά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην αναπνοή, με συνηθέστερο το άσθμα. Οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η πρώτη επιστημονική απόδειξη που επιβεβαιώνει τη σχέση που έχουν τα απολυμαντικά με τις πνευμονοπάθειες.

«Δύο πρόσφατες μελέτες στην Ευρώπη έδειξαν ότι  οι καθαρίστριες παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο ΧΑΠ. Από όσο γνωρίζουμε, είμαστε οι πρώτοι που βρίσκουμε μια σύνδεση μεταξύ των απολυμαντικών και της ΧΑΠ στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας», ανέφερε η ερευνήτρια Orianne Dumas. Είναι απαραίτητο, κατέληξε να βγάλουμε ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα για το ζήτημα, γιατί σε κάθε σπίτι, και όχι μόνο, χρησιμοποιείται η χλωρίνη. Η πιθανή επίδραση της οικιακής χρήσης των απολυμαντικών στην ανάπτυξη της ΧΑΠ είναι άγνωστη, τόνισε η επιστήμονας επιμένοντας ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί για να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :