Ο Μυστηριώδης Θησαυρός που Ανακαλύφθηκε στα Τρίκαλα Ύστερα από Ένα Προφητικό Όνειρο

Ένα πραγματικά μοναδικό γεγονός, που συνέβη στα Τρίκαλα, αποτέλεσε η υπόθεση του προφητικού ονείρου του 14χρονου Αθανάσιου Κοντογιάννη και η μυστηριώδης συνέχειά του, καθώς οδήγησε στην αποκάλυψη κρυμμένων θησαυρών.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, ο νεαρός είχε δει στον ύπνο του έναν γέροντα, ο οποίος τον προέτρεπε να μεταβεί στη ρίζα ενός γεροπλάτανου κοντά στο Ληθαίο και συγκεκριμένα, στην περιοχή Βουβή, όπου του ζητούσε επιμόνως να ενεργήσει ανασκαφές, για να βρει κάποιον θησαυρό.

Μάλιστα, ο γέροντας του είχε πει να ψάξει να βρει έναν κάβουρα στη ρίζα του δέντρου και στο μέρος όπου θα κατευθυνόταν ο κάβουρας, εκεί θα έπρεπε να ανασκάψει.

Όταν ο νεαρός Αθανάσιος Κοντογιάννης ξύπνησε, ανακοίνωσε έκπληκτος το περίεργο όνειρό του στους γονείς του, οι οποίοι τον προέτρεψαν να ακολουθήσει πιστά τις συμβουλές του άγνωστου γέροντα.

Έτσι, την επομένη το πρωί ο νεαρός, συνοδευόμενος από τον φίλο του Παν. Κόπανο, πήγε στο υποδειχθέν σημείο, όπου αντίκρισε τον κάβουρα, ακολούθησε την πορεία του και ξεκίνησε να σκάβει εκεί που ο κάβουρας σταμάτησε πλέον να κινείται.

Αφού ανέσκαψε για λίγο, βρήκε μια μαρμάρινη λεκάνη, σχήματος ορθογωνίου, μήκος ενός μέτρου και βάθους είκοσι εκατοστών, η οποία σκεπαζόταν από μια πλάκα.

Στην αριστερή φωτογραφία, διακρίνεται με σταυρό ο ανταποκριτής της εφημερίδας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» Λ. Παπαστεφάνου, ενώ συνομιλούσε με γέροντα χωρικό για την ιστορία του Ναού. Στη δεξιά φωτογραφία, διακρίνεται με σταυρό ο 14χρονος Αθανάσιος Κοντογιάννης, ο οποίος ανακάλυψε τον θησαυρό.

Στην αριστερή φωτογραφία, διακρίνεται με σταυρό ο ανταποκριτής της εφημερίδας “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ” Λ. Παπαστεφάνου, ενώ συνομιλούσε με γέροντα χωρικό για την ιστορία του Ναού. Στη δεξιά φωτογραφία, διακρίνεται με σταυρό ο 14χρονος Αθανάσιος Κοντογιάννης, ο οποίος ανακάλυψε τον θησαυρό.

Ανέσυρε την πλάκα και άρχισε να ερευνά εντός αυτής. Εντόπισε ξαφνικά ένα φύλλο χρυσού, μεγέθους φύλλου ακακίας, μια μεταλλική ράβδο καλυμμένη με χρυσό, ένα κόσμημα, το οποίο ανήκε πιθανώς σε μητροπολιτική μίτρα κι ένα τεμάχιο μολύβδου.

Εν τω μεταξύ, είχαν συναθροιστεί και άλλα μικρά παιδιά, που παρακολουθούσαν με αγωνία την ιδιότυπη αυτή ανασκαφή και τα οποία, μόλις είδαν τα ανευρεθέντα, άρχισαν να ξεφωνίζουν.

Τις φωνές τους άκουσε τυχαία ο Ενωμοτάρχης κύριος Μαϊμανάκος, που τύχαινε να περνάει από το σημείο. Παρέλαβε τα ανευρεθέντα και οδήγησε τον 14χρονο νεαρό στο Αστυνομικό Τμήμα. Το γεγονός αναφέρθηκε στον Διοικητή του τμήματος, Μοίραρχο Σεϊμενάκη, ο οποίος διέταξε τον Ανθυπασπιστή Μαντέλλο να μεταβεί στο μέρος των ανασκαφών και να εξετάσει σχετικώς.

Ο Ανθυπασπιστής Μαντέλλος επιχείρησε να ανασηκώσει τη μαρμάρινη λεκάνη, μα το σημείο από κάτω πλημμύρισε αμέσως με νερά από τον διερχόμενο ποταμό. Επομένως, τοποθέτησε δύο φρουρούς χωροφύλακες, προκειμένου να συνεχιστούν οι έρευνες. Πάντως, σύμφωνα με τον νόμο, ο μαθητής θα λάμβανε το ήμισυ του θησαυρού και το υπόλοιπο ήμισυ θα το λάμβανε το Δημόσιο.

Οι φήμες, που κυκλοφορούσαν στην πόλη των Τρικάλων και που είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των κατοίκων, έκαναν λόγο για την ανεύρεση του τάφου του Ασκληπιού. Η επικρατέστερη εκδοχή ήταν ότι τα φύλλα χρυσού προέρχονταν από τα εξαπτέρυγα κάποιας εκκλησίας.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας, Λ. Παπαστεφάνου, ο οποίος έσπευσε στο σημείο των ερευνών, διέκρινε έναν λάκκο με θολό νερό. Στην άκρη, ήταν ανασηκωμένο το μισό της ορθογώνιας, μαρμάρινης λεκάνης, ενώ η υπόλοιπη ήταν καταβυθισμένη.

Πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν ότι όσα αντικείμενα εντοπίστηκαν, προέρχονταν από τη γειτονική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου. Μα, το πιθανότερο ήταν ο νεαρός να είχε φέρει στο φως έναν αρχαίο τάφο.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κύριος Πολύκαρπος, που ρωτήθηκε σχετικώς, εξέφρασε την έκπληξή του γιατί οι αρμόδιοι δεν προσκόμισαν στην Μητρόπολη τα ανευρεθέντα, ώστε να εξεταστούν. Θεώρησε αδύνατο να διατυπώσει την άποψή του, πριν προλάβει να εξετάσει τα αντικείμενα της ανασκαφής.

Μυστηριώδης, λοιπόν, υπήρξε η προέλευση των περιβόητων θησαυρών. Μυστηριωδέστερος ήταν, όμως, ο τρόπος της αποκάλυψής τους.

Το όνειρο του 14χρονου Αθανάσιου Κοντογιάννη, ο γέροντας που είδε στον ύπνο του και η επιβεβαίωση του ονείρου απέμειναν να συζητιούνται για πολύ καιρό στην πόλη των Τρικάλων.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, στις 05/02/1935…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, στις 05/02/1935

strangepress.gr

loading...