Τσακαλώτος: Λίγο πιο δύσκολη η έξοδος λόγω Ιταλίας αλλά έχουμε το... μαξιλάρι

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε το πρόβλημα που δημιουργείται από τις αναταράξεις στις αγορές αλλά επέμεινε στην καθαρή έξοδο μιλώντας στον Prisma 91,6 - «Ένας ασθενής στην εντατική έχει μεγαλύτερη σιγουριά όταν
έχει τα καλώδια αλλά κάποια στιγμή λένε οι γιατροί αποφασίζουν να τον αποκαλωδιώσουν» είπε
Στη γραμμή της καθαρής εξόδου παρέμεινε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Prisma 91,6 (της Βορειοδυτικής Ελλάδας) από την Πρέβεζα όπου βρίσκεται για ολιγοήμερη ξεκούραση. Παρά ταύτα αναγνώρισε τις δυσκολίες από την κρίση της Ιταλίας που παίρνει διαστάσεις στις διεθνείς αγορές.

«Το επιχείρημα να μην βγούμε στις αγορές για να μείνουμε στον ESM και να παίρνουμε δάνειο 1-1,5% δεν στέκει για πάντα. Ο μόνος λόγος να είσαι σε ένα πρόγραμμα είναι για να βγεις κάποια στιγμή από το πρόγραμμα. Προφανώς ένας ασθενής στην εντατική έχει μεγαλύτερη σιγουριά όταν έχει τα καλώδια αλλά κάποια στιγμή λένε οι γιατροί να τον αποκαλωδιώσουν για να σταθεί στα πόδια του» είπε.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα και την πορεία των επιτοκίων τόνισε ότι «είναι λίγο πιο δύσκολα λόγω Ιταλίας αλλά και η απόφαση του eurogroup του Ιουνίου του 2017 να δημιουργήσουμε μια καβαντζα χρηματική γι αυτό το λόγο έγινε, όποτε είναι δύσκολες οι συνθήκες θα έχουμε πρόσβαση σε χρήματα και δεν θα είμαστε αναγκασμένοι να πάμε σε αγορές με πολύ υψηλό επιτόκιο».

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:

Για τις εξελίξεις στην Ιταλία:

Ο κ Τσακαλώτος μίλησε αρχικά για τις εξελίξεις στην Ιταλία. Όπως σημείωσε «Είναι μια αναμενόμενη αντίδραση των αγορών σε μια αβεβαιότητα. Η Ιταλία είναι μια ιδιόρρυθμη οικονομία που εδώ και 20 χρόνια δεν έχει μεγάλη ανάπτυξη. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ιταλία ελάχιστα είναι υψηλότερο τώρα απ ότι το 1997 και παράλληλα έχει πολλές γεωγραφικές αποκλίσεις. Είναι μια οικονομία που δεν έχει πάει καλά και γι αυτό υπάρχουν αυτές οι κινήσεις και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά και προς καινούριες μορφές και αυτό αμφισβητεί την αρχιτεκτονική τα ευρωζώνης και δημιουργεί αυτή την αναταραχή». Παράλληλα πρόσθεσε «Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή μας θεωρούμε ότι η ευρωζώνη χρειάζεται βαθιές τομές. Δεν είναι ένα σταθερό σύστημα. Δεν είναι μια κανονική νομισματική ένωση χρειάζεται διαφορετικές πολιτικές. Αυτό που γίνεται στην Ιταλία, ίσως με διαφορετική μορφή απ ότι έγινε στην Ελλάδα αλλά θα γίνει και σε άλλες χώρες- είναι μια κίνηση που λέει ας δούμε πως μπορεί να γίνει μια ευρωζώνη και μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει και τις κοινωνικές ανισότητες αλλά και τις περιφερειακές.

Για την «καθαρή έξοδο» στις αγορές

Ο υπουργός ανέφερε «Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση με το άρθρο 572 σημαίνει ότι είμαστε σε αυτό το πλαίσιο, δεν είμαστε έξω από αυτό το πλαίσιο όπως μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα, δηλαδή αυτό που τελειώνει είναι ότι δε θα έχουμε στο μέλλον εκταμιεύσεις, δε θα υπάρχουν προαπαιτούμενα και δε θα υπάρχουν πιέσεις να κάνεις κάποια προαπαιτούμενα για να πάρεις τη δόση. Αυτό όμως σκιαγραφεί ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο. Από κει και πέρα έχουμε δεσμεύσεις για δημοσιονομικούς στόχους, να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια για να μπορέσουν οι τράπεζες μας να δανείσουν με νέο χρήμα μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Άρα πρέπει να τηρήσουμε κάποιες δεσμεύσεις που δημιουργούν ένα κλίμα ότι και τους στόχους θα φθάσουμε και θα μπορεί να υπάρχει μια σταθερότητα στην οικονομία. Αυτή η βασική αλλαγή σιγά σιγά είναι ότι από μια επιτήρηση όπου οι ξένοι, η τροικά, η κομισιόν, το ΔΝΤ έχουν λόγο και για το στόχο και για τα μέσα επιδίωξης των στόχων, πολύ περισσότερο μόνο επίβλεψη ότι θα φτάσουμε τους στόχους. Άρα θα έχουμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας για τις πολιτικές που θεωρούμε εμείς πιο δίκαιες, πιο σωστές για να φθάσουμε στους στόχους που έχουμε συμφωνήσει.

Για τα επιτόκια δανεισμού στις αγορές

Για τη συζήτηση που γίνεται σχετικά με τα επιτόκια ο κ Τσακαλώτος σημείωσε «Το επιχείρημα να μην βγούμε στις αγορές για να μείνουμε στον ESM και να παίρνουμε δάνειο 1-1,5% δεν στέκει για πάντα. Ο μόνος λόγος να είσαι σε ένα πρόγραμμα είναι για να βγεις κάποια στιγμή από το πρόγραμμα. Προφανώς ένας ασθενής στην εντατική έχει μεγαλύτερη σιγουριά όταν έχει τα καλώδια αλλά κάποια στιγμή λένε οι γιατροί να τον αποκαλωδιώσουν για να σταθεί στα πόδια του». Και πρόσθεσε «Είναι λίγο πιο δύσκολα λόγω Ιταλίας αλλά και η απόφαση του eurogroup του Ιουνίου του 2017 να δημιουργήσουμε μια καβαντζα χρηματική γι αυτό το λόγο έγινε, όποτε είναι δύσκολες οι συνθήκες θα έχουμε πρόσβαση σε χρήματα και δε θα είμαστε αναγκασμένοι να πάμε σε αγορές με πολύ υψηλό επιτόκιο».

Για τα μέτρα που ήδη έχουν υπογραφεί, κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμούς

«Για το θέμα των πλειστηριασμών υπάρχει ήδη ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη» σημείωσε ο Υπουργός ενώ ανέφερε «Είναι προφανές ότι όσο γινόμαστε κανονική χώρα θα υπάρχουν πλειστηριασμοί». Πρόσθεσε μάλιστα: «Το 2009, την τελευταία χρονιά πριν την κρίση, γίνανε 59.000 πλειστηριασμοί και δεν το πήρε χαμπάρι κανένας, ούτε κίνημα υπήρχε εναντίον του. Η θέση της αριστεράς είναι να έχει κοινωνική στέγαση, αλλά στο σημείο που υπάρχει αγορά δεν μπορεί η τράπεζα να έχει κάποια εχέγγυα ότι θα πάρει τα λεφτά της πίσω. Περάσαμε χρόνια που ήταν πολύ δύσκολα και έκτακτα χρόνια μη κανονικότητα και υπήρχε μεγαλύτερη προστασία. Πάμε τώρα σε πιο κανονικές συνθήκες, θα μειωθεί και αυτή η προστασία, πάντα με μέριμνα για τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.»

Για το αναπτυξιακό σχέδιο της επόμενης ημέρας

«Ένας λόγος που είμαι υπέρ να γίνουν εκλογές όσο πιο αργά γίνεται είναι γιατί θεωρώ το 2019 θα είναι καλύτερη χρονιά στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις από το ’18, και το ’18 καλύτερη χρονιά από το ’17. Το βασικό για το αναπτυξιακό είναι ότι το έχουμε. Ακούγεται χαζό αυτό αλλά δεν είχαμε ποτέ στην Ελλάδα. Δεν είχαμε ποτέ σχεδιάσει την δεκαετία 80 και 90 πως θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως η αποβιομηχανοποίηση. Ενώ ο κόσμος που θα διαβάσει το αναπτυξιακό θα δουν ότι υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις…» σημείωσε ο υπουργός

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι φέτος είχαμε ρεκόρ ξένων επενδύσεων, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα ανέφερε και αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση με το υπερταμείο είναι να χρησιμοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας μισό για τους δανειστές και μισό για την πραγματική οικονομία.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

 1. Και στο τέλος θα πείτε πως αναγκαστικά θα πάρουμε την "προληπτική γραμμή στήριξης" λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία και θα "φάμε" ένα ακόμα μνημόνιο, τάχα μου, εξ' αιτίας των Ιταλών. Σας μάθαμε πια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να βράσω και σας και τα μαξιλάρια σας γαμώ το κέρατό μου. Δεν βλέπετε πώς καταντήσαμε ρε βλήματα; Δεν την βλέπετε την εξαθλίωση και την φτώχεια δίπλα σας;
  Είμαι συνταξιουχος των 1200€,που συντηρώ τα δύο 30χρονα άνεργα κατα το πλείστον παιδία μου. Εργάζονται περιστασιακά,μερικους μήνες τον χρόνο. Εχω 250€ στεγαστικό δάνειο,και ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Εχουμε κόψει τα πάντα όσον αφορά διασκέδαση κάπνισμα,ντύσιμο. Φανταστείτε πιο κάτω από μένα τί γίνεται. Κι εσείς οι αριστεροι του κωλου,έρχεστε να μειωσετε κι άλλο τις συντάξεις,να μειώσετε το αφορολόγητο,με λίγα λόγια δηλαδή,να βάλετε το χεράκι σας να μας αποτελειώσετε. Αυξήσεις χρειάζεται ο κόσμος για να έρθει η ανάπτυξη στην χώρα. Οχι μειώσεις και φόρους.
  Καλά μου τα έλεγε ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου."...παρακάλα μην έρθουν αριστεροι στην εξουσία. Δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο....". Τώρα διαπιστώνω πόσι δίκιο είχε,και γι αυτό βλαστημάω την ώρα που σας ψήφισα δύο φορές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ 11.08π.μ.,

   ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΤΙ, ΚΑΠΟΙΑ..."ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΜΑ" ΕΤΑΙΡΕΙΑ ... "ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ" ΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΔΕΚΑΔΕΣ..."ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ" ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (ΚΟΜΜΑΤΑ), ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ..."ΠΑΣΣΑΡΟΥΝ" ΕΝΤΕΧΝΩΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ..."ΣΩΣΟΥΝ", ΤΟΤΕ ΑΠΛΑ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ..."ΘΑΝΑΤΟ" ΜΑΣ...

   ΕΧΟΥΝ..."ΣΒΥΣΕΙ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΜΑΣ, ΤΟ "ΚΑΘΗΚΟΝ" ΤΗΣ "ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ" ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ, ΑΝΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ..."ΕΙΔΙΚΟΥΣ", ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ..."ΙΚΑΝΟΙ" ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ...

   Ο "ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ" ΣΟΥ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ..."ΑΡΙΣΤΕΡΑ" ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΣ ΤΙ "ΕΧΑΣΕΣ" ΑΠΟ ΤΟΤΕ "ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ" ΟΤΙ ΨΗΦΙΣΕΣ, ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ..."ΧΑΣΟΥΝ" ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ..."ΕΠΙΛΟΓΗ" ΣΟΥ...

   ΟΙ..."ΕΠΙΛΟΓΕΣ" ΜΑΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΤΩΝ ΔΟΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ΜΟΥ ?

   ΜΠΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΟΥ, ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΥ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΕΧΕΙΣ, ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ "ΑΠΟΚΡΥΨΕΙ" ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΕ ..."ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ" ΜΕ ΤΗΝ..."ΕΠΙΛΟΓΗ" ΣΟΥ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΚΑΙ "Ε Σ Υ" ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ "ΚΑΤΙ" ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ "ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ" ΣΟΥ...

   ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ..."ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ" ΣΤΟΝ..."ΦΟΒΟ" ΜΑΣ. ΜΗΠΩΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΗΡΘΕ Η "ΩΡΑ" ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ..."ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ" ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ..."ΧΩΡΙΖΕΙ" ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ?

   ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ..."ΚΑΝΟΥΜΕ", ΑΠΛΑ ΕΝΑΝ - ΕΝΑΝ ΘΑ ΜΑΣ..."ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ"... ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΕΙΝΑΙ...

   ΕΥΤΑΞΙΑΣ

   Διαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]