Τουρκία: Ο Ερντογάν επέτρεψε στους μουφτήδες να τελούν πολιτικό γάμο

Σε ισχύ τέθηκε στην Τουρκία ο νόμος που επιτρέπει στους ιερωμένους να τελούν πολιτικό γάμο. Από την μεριά της η αντιπολίτευση καταγγέλλει τον νόμο ως ένα μέτρο που απειλεί τα λαϊκά θεμέλια του κράτους

Βάσει του νόμου αυτού, οι μουφτήδες, οι ιερωμένοι δηλαδή που απασχολούνται από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), είναι πλέον εξουσιοδοτημένοι να ενώνουν επισήμως τα ζευγάρια.

Έως τώρα, η αποστολή αυτή ήταν αρμοδιότητα των ληξιάρχων, με τους ιερωμένους να είναι αρμόδιοι για την ένωση των ζευγαριών μόνο ενώπιον του Θεού με μια τελετή που δεν είχε καμιά νομική ισχύ.

Για την κυβέρνηση, αυτό το νέο μέτρο έχει στόχο να προσφέρει περισσότερες επιλογές και να μειώσει τις προθεσμίες για τη γαμήλια ένωση. Εξάλλου, υπογραμμίζουν οι αρχές, οι γάμοι που τελούνται από τους ληξιάρχους παραμένουν έγκυροι.

«Ο Ερντογάν θέλει να εξισλαμίσει την Τουρκία»

Ωστόσο η αντιπολίτευση, με επικεφαλής το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP)  εκτιμά πως το κείμενο αυτό συνιστά την πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο τον εξισλαμισμό της Τουρκίας.

«Το AKP υιοθέτησε ένα μέτρο, ακόμα ένα, που υπονομεύει τα λαϊκά θεμέλια του κράτους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεζγκίν Τανρικουλού, βουλευτής του CHP, εκφράζοντας τον φόβο ότι η επιλογή ενός προσώπου να το παντρέψει ή όχι ένας μουφτής μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα που θα λαμβάνεται υπόψη από έναν εργοδότη.

«Θα υπάρξει θρησκευτική πίεση επί των συμπολιτών μας», καταγγέλλει ο Τανρικουλού, ο οποίος εκτιμά εξάλλου πως το μέτρο αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει τους γάμους παιδιών, ένα φαινόμενο που συνεχίζεται σε ορισμένα τμήματα της χώρας.

Ισχυρός άνδρας της Τουρκίας από το 2003, ο Ερντογάν κατηγορείται τακτικά ότι θέλει να εξισλαμίσει την τουρκική κοινωνία και την κοσμική δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1923 από τον Μουσταφά Κεμάλ.

Η κυβέρνησή του σταδιακά κατήργησε την απαγόρευση της μαντίλας στους κρατικούς θεσμούς και επέτρεψε στις γυναίκες να κυκλοφορούν καλυμμένες μέσα στα πανεπιστήμια, στο κοινοβούλιο, ακόμη και στις δημόσιες υπηρεσίες.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αυτοί είναι η πολυτισμικοτητα που θέλετε πουστηδες αριστεροί

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]