GEWKWN: ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΗΝΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ. 

 

‘’ θα κάνουν συμβούλιο, θέλουν να εγκλωβίσουν την Ρωσία προς τον βορρά, χρησιμοποιώντας τις ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, θα προσπαθήσουν να κλείσουν τον πόλεμο εκεί….. ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΕΦΥΓΕΙ όμως ξαφνικά ο πόλεμος, θα γίνει κάτι που δεν θα το περιμένουν…….

ΔΙΟΤΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 2 ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙ ΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ……’’  Από τον Γέροντα  17/4/2022     

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ δήλωσε, δια στόματος, Κάγια Κάλλας, η οποία είναι επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ότι “Σήμερα, έγινε σαφές ότι ο ελεύθερος κόσμος χρειάζεται έναν ΝΕΟ ΗΓΕΤΗ. Είναι στο χέρι μας, οι Ευρωπαίοι, να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση.”

 Τι εννοεί η κυρία;    ΟΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ να παρουσιάσουν τον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΗΓΕΤΗ

Αν υποθέσουμε ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από το ΝΑΤΟ λόγω διαφωνίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες για την στρατηγική τους στην Ουκρανία και τη συνέχιση του πολέμου με τη Ρωσία, το σενάριο που θα μπορούσε να εκτυλιχθεί είναι εξαιρετικά σύνθετο και γεμάτο αβεβαιότητες, με σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή τάξη και την ασφάλεια.

1. Διάλυση ή αναδιάρθρωση του ΝΑΤΟ: Η αποχώρηση της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης από το ΝΑΤΟ θα προκαλούσε σοβαρή κρίση στην ίδια την ύπαρξη της Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ είναι, ουσιαστικά, μια στρατιωτική συμμαχία που στηρίζεται στην ηγεσία των ΗΠΑ, αν οι ΗΠΑ αποχωρούσαν, οι Ευρωπαίοι ίσως να αναγκαζόντουσαν να αναδιαρθρώσουν, η και να διαλύσουν τη Συμμαχία, αφού η στρατηγική τους ασφάλεια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική στήριξη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν έναν νέο συνασπισμό, αλλά χωρίς τις ΗΠΑ θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να διατηρηθεί η στρατιωτική και πολιτική ισχύς που έχει το ΝΑΤΟ σήμερα, ειδικά απέναντι σε μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα.

2. Οι ΗΠΑ, θα επικεντρωθούν περισσότερο στις εσωτερικές τους υποθέσεις αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, αφήνοντας τους Ευρωπαίους στο έλεος της Ρωσίας.  

3. Εάν οι ΗΠΑ αποχωρούσαν, οι Ευρωπαίοι ίσως αναγκαστούν να ενισχύσουν την στρατιωτική τους αυτονομία, ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν προτείνει στο παρελθόν την ανάγκη για μια “ευρωπαϊκή άμυνα”  αλλά χωρίς την πλήρη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ, θα πρέπει να επενδύσουν σημαντικά στην ενίσχυση των δικών τους αμυντικών δυνάμεων. Έχουν όμως την οικονομική δυνατότητα να το πραγματοποιήσουν;

4. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να έχει άμεσες επιπτώσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ουκρανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, χωρίς αυτήν την στήριξη, η Ουκρανία θα μπορούσε να βρεθεί σε πολύ άσχημη θέση, και η Ρωσία θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη νέα δυναμική για να ενισχύσει τις θέσεις της. Η συνεχής σύγκρουση χωρίς αμερικανική συμμετοχή θα μπορούσε να δημιουργήσει οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις στην Ευρώπη.

5. Η αποχώρηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικές και στρατηγικές αναταράξεις στην Ευρώπη, χώρες με διαφορετικά συμφέροντα, όπως η Πολωνία και η Γαλλία, θα μπορούσαν να έχουν διαφωνίες σχετικά με το πώς να χειριστούν την κατάσταση, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Ιταλία, ενδέχεται να επιθυμούν να μειώσουν τη στρατιωτική εμπλοκή και να επιδιώξουν συμφωνίες με τη Ρωσία.

 Η συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία από την Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος εκφράζει την πρόθεσή του να στείλει βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος της Ουκρανίας, φανερώνει την αναζήτηση ενός στρατιωτικού δρόμου, αντί για μια βιώσιμη πολιτική λύση. Όπως φαίνεται, οι ηγέτες των δυτικών χωρών συνεχίζουν να υποστηρίζουν την αποτυχημένη στρατηγική της ένοπλης σύγκρουσης, προσπαθώντας να επιτύχουν την “ειρήνη” μέσω της στρατιωτικής δράσης, κάτι που αυξάνει τις εντάσεις και καθιστά την προοπτική μιας ουσιαστικής, διαρκούς ειρήνης πιο απομακρυσμένη από ποτέ. 

image.png

GEWKWN: ΜΑΡΤΗΣ, Ο ΜΗΝΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ;  ΙΣΩΣ. 

Στην πρόσφατη ιστορία, από τον πόλεμο του Βιετνάμ μέχρι σήμερα, ο μήνας Μάρτιος έχει επιλεγεί από το Πεντάγωνο και τους στρατιωτικούς σχεδιαστές του ΝΑΤΟ ως ο “καλύτερος μήνας” για να πάει στον πόλεμο. 

Με εξαίρεση τον Πόλεμο στο Αφγανιστάν (Οκτώβριος 2001) και τον Πόλεμο του Κόλπου 1990-1991, όλες οι μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και των συμμάχων για μια περίοδο άνω του μισού αιώνα, από την εισβολή στο Βιετνάμ από τις χερσαίες δυνάμεις των ΗΠΑ στις 8 Μαρτίου 1965……ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ. 

Για τους Ρωμαίους,( το ΝΑΤΟ της εποχής εκείνης)  ο μήνας Μάρτιος (Martius) σηματοδότησε “την ώρα να ξεκινήσουν νέες στρατιωτικές εκστρατείες”. 

Η 23η Μαρτίου (που συμπίπτει με την αρχή της Άνοιξης) ήταν η ημέρα που “Οι Ρωμαίοι γιόρταζαν την έναρξη της στρατιωτικής εκστρατείας και της εποχής των πολεμικών μαχών”. 

Ο πόλεμος του Βιετνάμ, 8 Μαρτίου 1965. 

Ο Πόλεμος του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, 24 Μαρτίου 1999. 

Ο Πόλεμος στο Ιράκ  20 Μαρτίου 2003 

15 Μαρτίου του 2011 ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία 

19 Μαρτίου 2011 πόλεμος του ΝΑΤΟ στη Λιβύη 

11–13 Μαρτίου 1938 Η Γερμανία προσαρτά την Αυστρία Β’ παγκόσμιος 

Εκστρατεία του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου (1918): Στις 21 Μαρτίου 1918, η Γερμανία ξεκίνησε την «Εαρινή Επίθεση» (Spring Offensive) στο δυτικό μέτωπο του Α΄ΠΠ 

Πόλεμος της Ινδίας και του Πακιστάν, 5 Μαρτίου 1965 

Πόλεμος της Κορέας (1950): οι πρώτες συγκρούσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας σημειώθηκαν το Μάρτιο του 1950. 

GEWKWN 12/03/2025