Πατήρ Ιάκωβος Βαλοδήμος, ένας σύγχρονος Άγιος

Άλλη μια μορφή του τόπου μας, που είναι άγνωστη στον πολύ κόσμο, αποτελεί ο σύγχρονος Γέροντας, πατήρ Ιάκωβος Βαλοδήμος, από τo Βοδίνο της Δρόπολης.

Ο Γέροντας Ιάκωβος, κατά κόσμον Ευάγγελος Βαλοδήμος του Φωτίου, γεννήθηκε στο χωριό Βοδίνο της Άνω Δρόπολης το 1870, έχοντας ρίζες και από τη Μάλτσανη. Σε ηλικία 15 ετών ξενιτεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη και εργάστηκε ως μικροπωλητής, εκεί διδάχθηκε από τα κηρύγματα του ιεροκήρυκος Κωνσταντίνου Καλλινίκου και άρχισε να ζει χριστιανική ζωή.

Το Βοδίνο στη Βόρειο Ήπειρο, κοντά στα σύνορα.

Στις αρχές του 20ου αιώνα ξεκίνησε από την Πόλη με μιά ομάδα 6 ευσεβών νέων και πήγαν να μονάσουν στο Άγιο Όρος , όπου ο π. Ιάκωβος έμεινε τρία χρόνια. Μετά από άσκηση και δοκιμασία, εκάρη μοναχός, αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος και ιερεύς.

Γύρω στα 1912, σε δύσκολες εποχές για την περιοχή μας,  επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου με έδρα την Μονή της Θεοτόκου την επονομαζόμενη Ζωναρίων ή Κακιωμένου, υπηρέτησε σαν εφημέριος στην Πέπελη και τα γύρω χωριά. Κινδύνευσε τους δύσκολους εκείνους χρόνους από Τούρκους και Αλβανούς, αλλά διέφυγε τους κινδύνους και τον θάνατο με θαυματουργό τρόπο. Κατόπιν κατέφυγε στην ελεύθερη Ελλάδα, στο παλιό και έρημο μοναστηράκι του Προφήτη Ηλία στο Μονοδέντρι Ζαγορίου, το οποίο ανακαίνισε με σκληρή χειρωνακτική δουλειά και πολλούς κόπους.

Το Καθολικό (κεντρικός Ναός) του Προφήτου Ηλία Βίτσας – Μονοδενδρίου.

Εκεί από το πνευματικό του ορμητήριο, για μισό αιώνα υπήρξε ιερεύς των Μυστηρίων του Θεού, ποιμένας, πνευματικός, ιεροκήρυκας, παρηγορητής των κατοίκων σε χρόνους δύσκολους και πολέμων. Συκοφαντήθηκε, διώχτηκε, χτυπήθηκε, έζησε τρεις πολέμους στο σύνολό τους, όλα τα σήκωνε με την δύναμη του Σταυρού. Μαζί του ζούσε η επίσης μοναχή, αδελφή του εξ αίματος, Δέσποινα.

Κήρυξε στα περισσότερα χωριά των Ιωαννίνων και περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπου τον καλούσαν. Εξομολογούσε, συμβούλευε, βοηθούσε μέχρι και δαιμόνια εξέβαλε. Διασώθηκε ο ίδιος και έσωσε άλλους με θαυματουργό τρόπο τα χρόνια του πολέμου. Η φήμη του απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα σαν «Άγιος εν ζωή», και προστάτης των ανέργων.

«Ὅταν ἔβλεπες  γιά πρώτη φορά τόν π. Ἰάκωβο δέν τοῦ ἔδινες σημασία. Σ’αὐτό ὅμως τό ἀτημέλητο, ταπεινό γεροντάκι ὑπῆρχε πλούσια ἡ χάρις τοῦ ἁγίου Πνεύματος. Ὁ νοῦς τοῦ φυσικά καί ἀβίαστα στρεφόταν πρός τόν Θεό μέ κύρια χαρακτηριστικά του τήν ἀδιάλειπτη προσευχή, τήν συνεχῆ τέλεση τῶν ἀκολουθιῶν καί τήν τακτικότατη Θεία Λειτουργία, τήν ὁποία τελοῦσε μέχρι τά βαθιά γεράματά του μέ τόν ἴδιο ζῆλο καί προσοχή πού εἶχε καί στά νιάτα του.»

Το 1955 τον αξίωσε ο Θεός να προγνωρίσει το τέλος του αδελφού του, που μόναζε στο Άγιον Όρος, και παρά την ηλικία του (85 ετών), ταξίδεψε και τον  πρόλαβε ζωντανό. Εκεί ο αδελφός του εξεδήμησε στα χέρια του και αφού τον ενταφίασε, επέστρεψε στο μοναστήρι του.

Την ίδια χρονιά σε καιρούς δύσκολους για τον εκεί Ελληνισμό, με Πατριαρχική πρόσκληση από τον αοίδημο Αθηναγόρα τον Ηπειρώτη,  πήγε στην  Κωνσταντινούπολη ως Πνευματικός για την περίοδο της μεγάλης Σαρακοστής.

Σημαντικό να αναφερθεί είναι, ότι ο πατήρ Ιάκωβος υπήρξε Πνευματικός του Οσίου Παϊσίου Εζνεπίδη, του Αγιορείτου, του συγχρόνου και νέου Αγίου μας,  όταν αυτός ήταν στην Κόνιτσα ως λαϊκός και αργότερα ως μοναχός στην Μονή Στομίου.

Ο εν οσίοις πατήρ Ιάκωβος ο συμπατριώτης μας, κοιμήθηκε ειρηνικά και οσιακά, στις 15 Φεβρουαρίου 1960 σε ηλικία 90 χρόνων στο Νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Ενταφιάστηκε στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία Μονοδενδρίου ταπεινά και ήσυχα όπως υπήρξε και ο ίδιος σε όλη του την ζωή. Τα λείψανά του σήμερα φυλάσσονται στην ως άνω Ιερά Μονή.

Ο τάφος του Γέροντος Ιακώβου.

Πληροφορούμαστε με χαρά, ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες για την αγιοκατάταξη του, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που με την αναγραφή του ονόματός του, στις δέλτες του Ορθοδόξου εορτολογίου θα τιμάται η μνήμη του και επίσημα.

Για τον βίο του Οσίου Ιακώβου, κυκλοφόρησε βιβλίο στην Αθήνα το 1971, του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Χαραλάμπους Βασιλοπούλου, με τίτλο  «Πατήρ Ιάκωβος Βαλοδήμος. Ένας σύγχρονος Άγιος, 1870-1960»  εκδόσεων Ορθόδοξος Τύπος. Ακόμα έχουν γραφεί βιβλία, από τον δικό μας πατήρ Νικόδημο Καρκασίνα, με τίτλο: «Ο μακαριστός Γέρων Ιάκωβος ο Βοδινιώτης, Ένας άγιος της εποχής μας», εκδόσεις Argjiro 2006, και από τον Δρ. Χαραλάμπη Μπούσια «Γέρ. Ιάκωβος Βαλοδήμος, Ο Άγιος των ανέργων της Βίτσας Ζαγορίου», Εκδόσεις Αγαθός Λόγος, Αθήνα 2015, β΄ εκδ. 2023.

Τοιχογραφία του Οσίου Ιακώβου σε παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής Τσούκας, Ελληνικού Ιωαννίνων.

Στα βιβλία των ανωτέρω συγγραφέων καταγράφονται εκτός από τα βιογραφικά του στοιχεία και πολλά θαμαστά γεγονότα, «σημεία» του παππούλη εν ζωή, τόσο στον ίδιο που η Χάρις του Θεού τον προστάτευε και ξέφυγε με θαυμαστό τρόπο πολλούς κινδύνους, αλλά και προς άλλους ανθρώπους.

Να έχουμε την ευχή του, την δύναμη της ψυχής του και τις πρεσβείες του.

Άρης Χρήστος Μπίτας

Πηγές – Παραπομπές

Πηγή: www.lesinitsa.gr/?p=7485