Ξεμπροστιάζεται το ύπουλο σχέδιο των Βρετανών στην Ουκρανία, ο ελιγμός Putin χάρη στη νίκη στο Kursk – Τα 3 ερωτήματα

Οι διαπραγματεύσεις που θα έχουν αύριο Τρίτη 11/3 στη Σαουδική Αραβία αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας θεωρούνται ως το τελευταίο «χαρτί» του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky προκειμένου να καταφέρει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Donald Trump και να ξεμπλοκάρει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, η οποία αν δεν αποφέρει θετικά αποτελέσματα, εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει και την τελευταία ευκαιρία για την Ουκρανία καθώς μετά από αυτήν, Ρωσία και ΗΠΑ θα επιβάλλουν τους όρους τους στο Κίεβο.
Δεν είναι τυχαίο ότι ενόψει αυτών των συνομιλιών, η Μεγάλη Βρετανία έχει αναλάβει έναν ιδιαίτερα ενεργό και συμβουλευτικό ρόλο με απώτερο στόχο να σχεδιάσει όσο το δυνατόν καλύτερα την τακτική του Κιέβου.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως οι διαπραγματεύσεις αυτές θα είναι σκληρές και ότι δεν αποκλείεται να προκληθεί ένας νέος γύρος αναταραχής μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου, τη στιγμή που μέλη της ομάδας Trump επισημαίνουν ότι στις συνομιλίες αυτές, θα τεθεί το θέμα της άμεσης και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.
Ο Trump εμφανίζεται αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι αυτή την εβδομάδα θα συμβούν «καλά και σημαντικά» γεγονότα για την Ουκρανία και τη Ρωσία, ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι αποτελεσματικές και ότι θα καταγράψουν σημαντική πρόοδο όσον αφορά τον τερματισμό του πολέμου.
Αλλά θα είναι έτσι τα πράγματα;

Η Ουκρανία δεν υποστηρίζει το σχέδιο Trump

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν υποστηρίζει το σχέδιο του Trump για την κατάπαυση του πυρός.
Το Κίεβο μεταφέρει στις διαπραγματεύσεις το δικό του σχέδιο, το οποίο ετοιμάστηκε μαζί με τη Βρετανία και τη Γαλλία, και το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις προθέσεις του Αμερικανού Προέδρου.
Οι Ουκρανοί θα προτείνουν όχι ανακωχή, αλλά ένα προσωρινό μορατόριουμ στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς υποδομών, καθώς και στις επιθέσεις στη θάλασσα.
Ταυτόχρονα, οι χερσαίες μάχες θα συνεχιστούν.
Το Κίεβο, το Παρίσι και το Λονδίνο επιθυμούν να πείσουν τον Trump να αποδεχτεί αυτό το σχέδιο.
Οι συντάκτες αυτής της πρότασης πιθανόν ελπίζουν ότι η Ρωσία θα απορρίψει μια τέτοια προσφορά, καθώς οι αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας προκαλούν περισσότερες ζημιές στην Ουκρανία απ’ ότι προκαλούν οι ουκρανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Ρωσία.

Εμείς θέλουμε ειρήνη, δεν θέλει ο Putin

Μετά από αυτό, ο Volodymyr Zelensky και οι Ευρωπαίοι θα πουν στον Trump: «Δες, εμείς θέλουμε ειρήνη, αλλά η Ρωσία είναι αντίθετη, οπότε σταματήστε τις διαπραγματεύσεις με τον Putin, αποκατέστησε τη βοήθεια στην Ουκρανία, δώσε περισσότερα όπλα και επέβαλε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να την αναγκάσεις σε ειρήνη, και ο πόλεμος θα συνεχιστεί».

Τα τρία μεγάλα ερωτήματα

Το πρώτο μεγάλο ερώτημα της εβδομάδας είναι αν ο Trump θα αποδεχτεί αυτό το σχέδιο.
Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα είναι: αν ο Trump δεν συμφωνήσει με το σχέδιο του προσωρινού μορατόριουμ στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και συνεχίσει να επιμένει για πλήρη κατάπαυση του πυρός, ποια θα είναι η αντίδραση του Κιέβου;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη.
Από τη μία, οι ουκρανικές αρχές έχουν το δικό τους σχέδιο, το οποίο δεν προβλέπει πλήρη ανακωχή.

Σοβαρές συνέπειες

Από την άλλη, η άρνηση στον Trump μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, τουλάχιστον την άρνηση ανανέωσης της στρατιωτικής βοήθειας, και το χειρότερο, να προκαλέσει αυστηρή πίεση από την Ουάσινγκτον προς το Κίεβο και να δυσκολέψει τις συνθήκες μιας ειρηνικής συμφωνίας για την Ουκρανία.
Επιπλέον, τυχόν επιπλέον όροι για την κατάπαυση του πυρός, αν τεθούν από τους Αμερικανούς, θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Zelensky.
Ένας από αυτούς τους όρους μπορεί να είναι η διεξαγωγή εκλογών μετά την κατάπαυση του πυρός, κάτι το οποίο επιθυμεί η Ουκρανία.
Το τρίτο μεγάλο ερώτημα είναι: αν η Ουκρανία συμφωνήσει για πλήρη κατάπαυση του πυρός, θα συμφωνήσει η Ρωσία;

Τι θα πράξει η Ρωσία;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι επίσης σαφής.
Παρά το γεγονός ότι οι επίσημοι εκπρόσωποι από τη Μόσχα συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι δεν αποδέχονται μια απλή ανακωχή, υπάρχουν ενδείξεις από τα ΜΜΕ ότι ο Putin μπορεί να συμφωνήσει με την κατάπαυση του πυρός υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Επιπλέον, η στάση του Κρεμλίνου μπορεί να επηρεαστεί από την προθυμία του Trump (αν αυτή εκδηλωθεί) να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε αντάλλαγμα για την υπογραφή της ανακωχής.
Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα, στις 12 Μαρτίου, τίθενται σε εφαρμογή αυστηρές κυρώσεις κατά του ρωσικού τομέα πετρελαίου και αερίου, οι οποίες είχαν επιβληθεί από τον Joe Biden.

Ο ρόλος της νίκης στο Kursk

Η πιθανότητα συμφωνίας της Μόσχας στην κατάπαυση του πυρός αυξάνεται λόγω της γρήγορης προέλασης του ρωσικού στρατού στην περιοχή του Kursk, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σύντομα στην πλήρη εξάλειψη του ουκρανικού στρατού σε αυτήν την περιοχή.
Ο έλεγχος των ουκρανικών δυνάμεων σε μέρος της περιοχής του Kursk ήταν ένα από τα βασικά εμπόδια προκειμένου η Ρωσία να αποδεχθεί την ανακωχή στην πρώτη γραμμή, καθώς θα έπρεπε είτε να παραμείνει η περιοχή υπό έλεγχο της Ουκρανίας, είτε να υπάρξει συμφωνία για την αποχώρηση των Ουκρανών από το Kursk και την παραχώρηση κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας.
Και τα δύο αυτά σενάρια ήταν απαράδεκτα για το Κρεμλίνο.
Τώρα όμως που οι πιθανότητες για την παραμονή του Ουκρανικού στρατού εκεί μειώνονται και η πλήρης επιστροφή της περιοχής υπό ρωσικό έλεγχο είναι απλώς θέμα χρόνου, το Κίεβο μπορεί να συμφωνήσει να αποσύρει τα στρατεύματα του από την περιοχή του Kursk στο πλαίσιο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.
Είτε μπορεί να τα αποσύρει ακόμη και πριν την υπογραφή τέτοιας συμφωνίας.
Τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία άρχισαν να ακούγονται εκκλήσεις για την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από αυτήν την περιοχή, καθώς είναι όλο και πιο δύσκολο για τις δυνάμεις τους να διατηρήσουν την άμυνα.

Bloomberg: Σχέδιο για την χαλάρωση των κυρώσεων στη Ρωσία εξετάζει η κυβέρνηση Trump

Σύμβουλοι του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump ήδη αναπτύσσουν ένα σχέδιο για τη χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας υποστηρίζει σε δημοσίευμα του το Βloomberg.
«Σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των συζητήσεων, σύμβουλοι του Trump καταρτίζουν ήδη σχέδια για χαλάρωση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου και του πλαφόν στην τιμής του πετρελαίου που πουλάει» υποστηρίζει το Bloomberg, αναφέροντας πως έχουν ανασταλεί προς το παρόν οι όποιες συζητήσεις για τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία.
Μάλιστα αναφέρεται πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συνομιλήσει για μια προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία εάν υπάρξει πρόοδος για συνολική ειρηνευτική διευθέτηση.

Βρετανική εμπλοκή

Βρετανικά ΜΜΕ γράφουν ότι οι διαπραγματεύσεις στη Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να είναι η τελευταία ευκαιρία της Ουκρανίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Αμερική και να ξεμπλοκάρει τη στρατιωτική βοήθεια.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Λονδίνο διαβουλεύεται ενεργά με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky και έχει καταλήξει στις τακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για τη διεξαγωγή αυτών των διαπραγματεύσεων.
Ο Economist πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι «σκληρές» και ότι η Ουκρανία «διατρέχει τον κίνδυνο μιας στιγμής κάθαρσης ή ενός νέου γύρου σκληρών κυρώσεων» εάν το Κίεβο δεν συμφωνήσει με τους όρους των ΗΠΑ.

Δεν συμπαθούν τον Yermak

Οι διαπραγματεύσεις περιπλέκονται από το γεγονός ότι ο κύριος εκπρόσωπος από την Ουκρανία, ο επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου, Andriy Yermak, «δεν είναι δημοφιλής στην ομάδα του Trump».
Ωστόσο, η Ουκρανία προετοιμάζεται για αυτές τις διαπραγματεύσεις με τη βοήθεια της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας.
Το ελάχιστο που πρέπει να πράξει το Κίεβο είναι να υπογράψει μια συμφωνία πλαίσιο για την κοινή ανάπτυξη ορυκτών πόρων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Zelensky σχεδιάζει επίσης να προωθήσει την ιδέα μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός στον αέρα και στη θάλασσα.
«Στόχος της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο, είναι να μεταθέσει την ευθύνη στη Ρωσία αναγκάζοντάς την να κάνει παραχωρήσεις για να δείξει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον Trump.
Ο Ζελένσκι και οι Αγγλογάλλοι σύμμαχοί του ελπίζουν ότι ο Trump θα εγκρίνει αυτήν την ιδέα.
Και αν η Ρωσία το απορρίψει, «τότε ο Τrump θα πρέπει να ασκήσει πίεση στον Putin.
Ωστόσο, είναι ακόμα ασαφές ποιες ακριβώς προϋποθέσεις θα προσφέρει η Αμερική στη Σαουδική Αραβία» επισημαίνει το δημοσίευμα του Economist,

Αρνούνται εγγυήσεις ασφαλείας

Yπενθυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Steve Witkoff, μίλησε για σχέδια για επ’ αόριστον κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου.
Όπως αναφέρεται, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα αρνηθούν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει επικαλούμενο πηγές σε κύκλους του Κρεμλίνου, ότι η Ρωσία θα απαιτήσει από την Ουκρανία σε πιθανές μελλοντικές διαπραγματεύσεις μια δήλωση ουδετερότητας και την πλήρη απόρριψη ξένων ειρηνευτικών δυνάμεων στο έδαφος της.
Η Ουκρανία είναι πολύ πιθανό να απορρίψει αυτή την ιδέα.
Επίσης, η Ουκρανία θα καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία «παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική της Ουκρανίας», για παράδειγμα, επιμένοντας στη διεξαγωγή εκλογών, είναι απαράδεκτη.

Απίστευτα υψηλό το διακύβευμα

Όμως «για την Ουκρανία υπάρχει ο κίνδυνος η αποτυχία των διαπραγματεύσεων να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Το διακύβευμα στις συνομιλίες της Τρίτης είναι απίστευτα υψηλό.
Εάν αποτύχουν, η Ουκρανία πιθανότατα δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία: «Οι Αμερικανοί θα μπουν σε λειτουργία υπαγόρευσης και θα μας επιβάλουν ό,τι αποφασίσουν μαζί με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος στο δημοσίευμα.
Αλλά και οι The Times αναφέρουν ότι ο Jonathan Powell, σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού Keir Starmer μετέβη στο Κίεβο το Σαββατοκύριακο για να συναντηθεί με τον Zelensky σχετικά με το πώς «να αποφευχθεί η επανάληψη του καταστροφικού σκανδάλου στο Οβάλ Γραφείο».
«Ο Powell φέρεται να συμβουλεύει τον Zelensky να καταστήσει σαφές ότι ανταποκρίνεται στα αμερικανικά αιτήματα προκειμένου να τονίσει στον Trump ότι η Ρωσία είναι το κύριο εμπόδιο για την ειρήνη.
Οι Βρετανοί, κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, ενδέχεται να ταξιδέψουν ακόμη και στη Σαουδική Αραβία, όπου η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν συνομιλίες» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr