Ξεχάστε την Ουκρανία… – Ο νέος «πόλεμος» γίνεται για τη Ρουμανία, η παγίδα των Ευρωπαίων

Η ποινική υπόθεση που ξεκίνησε στη Ρουμανία εναντίον του Călin Georgescu έφερε την ιστορία των προεδρικών εκλογών σε αυτή τη χώρα σε ένα νέο επίπεδο.
Μέχρι τώρα, αυτό ήταν το πιο τρανταχτό παράδειγμα της επίδειξης πυγμής στην Ευρώπη: μετά τον πρώτο γύρο, οι εκλογές εκεί ακυρώθηκαν στο σωστό μέρος – απλώς και μόνο επειδή ο “λάθος” υποψήφιος έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.
Τώρα, μετά τη χθεσινή σύλληψη του Georgescu, η Ρουμανία έχει γίνει ένα καυτό σημείο της διατλαντικής αντιπαράθεσης, όπου η Ευρώπη και οι ελίτ που ηττήθηκαν στην Ουκρανία, για πρώτη φορά έδειξαν τα δόντια τους και χτύπησαν ένα κατάφεραν πλήγμα στον νέο ιδιοκτήτη του Λευκού Οίκου και της ομάδας του.
Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα γεγονότα υπόσχονται να είναι ακόμα πιο ενδιαφέροντα.

Τι άρχισε πριν από δύο εβδομάδες

Η δημόσια συνιστώσα της αντιπαράθεσης άρχισε πριν από δύο εβδομάδες – στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, κατά την οποία η ομιλία του νέου Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κατακεραύνωσε στην Ευρώπη.
Ο J. D. Vance αναμενόταν να κάνει δηλώσεις για την υποστήριξη της δυτικής ενότητας στην αντιμετώπιση της Μόσχας, και αντ ‘αυτού στράφηκε κατά της Ευρώπης, κατηγορώντας τον ότι απομακρύνεται από τη Δημοκρατία, περιορίζοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.
Και η ένδειξη των ρουμανικών εκλογών ως ζωηρό παράδειγμα αυτού που συνέβαινε ειπώθηκε επανειλημμένα.

Ο ρόλος της Ρουμανίας

Στη συνέχεια, πολλοί ειδικοί προέβλεψαν ότι οι Ρουμάνοι θα ευθυγραμμίσουν γρήγορα την κατάσταση με τις νέες συστάσεις από την Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, αντίθετα, το Βουκουρέστι αντιτάχθηκε.
Χθες, ο Călin Georgescu (ο ίδιος υποψήφιος που κέρδισε στον πρώτο γύρο και έλαβε πρόσθετη δημόσια υποστήριξη) κρατήθηκε και οδηγήθηκε για ανάκριση στην εισαγγελία ακριβώς τη στιγμή που επρόκειτο να πάει στο CEC για να υποβάλει έγγραφα για να συμμετάσχει σε μια νέα προεδρική εκστρατεία.
Κατηγορείται βάσει έξι άρθρων: από οικονομικές παρατυπίες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έως τις εκκλήσεις για δράση κατά της συνταγματικής τάξης.
Αντιμετωπίζει έως και 20 χρόνια φυλάκισης.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε ανθρώπους από τη συνοδεία του πολιτικού.
Τώρα δεν είναι μια εσωτερική ρουμανική και ούτε καν μια εσωτερική ευρωπαϊκή υπόθεση – από τις χθεσινές ενέργειές της, το Βουκουρέστι έχει εκθέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για την ανεξαρτησία των ρουμανικών ελίτ.
Γινόμαστε μάρτυρες μιας συλλογικής αντεπίθεσης στον Donald Trump από τις φιλελεύθερες ελίτ της παγκοσμιοποίησης, για τις οποίες η Ευρώπη έχει γίνει πλέον η κύρια υποστήριξη.

Τι προσπαθεί να κάνει η Ευρώπη

Το βήμα που έκαναν οι Ευρωπαίοι είναι πολυεπίπεδο.
Από τη μία πλευρά, η Ρουμανία, μια μικρή φτωχή χώρα στην άκρη της Ανατολικής Ευρώπης, δεν λυπάται κανέναν, συμπεριλαμβανομένης της δικής της δύναμης, και με αυτή την έννοια είναι η τέλεια υποψήφια για τη θυσία της οργής του Donald Trump, αν συμβεί κάτι τέτοιο.
Από την άλλη πλευρά, η Ρουμανία είναι ένας βολικός στόχος για επαλήθευση και τι, στην πραγματικότητα, μπορεί να αναμένεται από τη νέα κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, τι είναι ικανή να κάνει.
Ωστόσο, η ιστορία γύρω από τις ρουμανικές εκλογές έχει σχεδόν να κάνει με την ιδεολογία για την Ουάσιγκτον.
Η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιπαθεί κατά πολύ από τις φιλελεύθερες τάσεις στον δυτικό κόσμο.
Στο εσωτερικό, καθιστούν σαφές ότι υπολογίζουν σε παρόμοιες ενέργειες των Ευρωπαίων.
Αυτό εκφράζεται επίσης με τη δυνατότητα των δεξιών λαϊκιστών στην Ευρώπη – από τη Marine Le Pen μέχρι την «Εναλλακτική για τη Γερμανία».
Ωστόσο, αντί να εκπληρώσει τις επιθυμίες / εντολές του Λευκού Οίκου, η Ευρώπη έχει διογκώσει το διακύβευμα και το έκανε με τα χέρια ενός από τα πιο ασήμαντα μέλη της και σε μια φαινομενικά προσβλητική μορφή για τους Αμερικανούς.
Εάν η Ουάσιγκτον περιοριστεί στο να εκφράσει «σοβαρή ανησυχία», μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βλάψει τη φήμη των αμερικανικών αρχών.
Εάν ο Λευκός Οίκος λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της «παραγγελίας και της δημοκρατίας» στη Ρουμανία σύμφωνα με τις δικές του ιδέες για την ομορφιά και το δικαίωμα, θα εμπλακεί και θα βαλτώσει ακριβώς στις ίδιες διαδικασίες για τις οποίες τόσο έντονα επικρίνει την προηγούμενη κυβέρνηση και οι οποίες, στην πραγματικότητα, έχουν οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια συστημική κρίση από την οποία τώρα προσπαθούν να βγουν.
Η Ευρώπη έχει θέσει τον Trump και την κυβέρνησή του σε μια παγίδα.
Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα το απαντήσει η Ουάσιγκτον.

www.bankingnews.gr