Πόσο Μπροστά ήταν η μόδα στην αρχαία Ελλάδα; Πέπλα, χιτώνες και topless εμφανίσεις για τις τολμηρές.

0

 

 

 

 

Το φάσιο το Άικον το αρχαιοελληνικό.

Για μια κοινωνία όπως η Ελληνική, η ενδυμασία είχε ιδιαίτερη σημασία, αφού καθόριζε κοινωνικές τάξεις και επαγγέλματα. Για παράδειγμα ο χιτώνας με τον ένα ώμο έξω φοριόταν αποκλειστικά από άνδρες χειρώνακτες, δούλους, αλιείς, αμαξάδες, ανθρώπους της υπαίθρου και του μόχθου, ενώ αποτελούσε την τυπική ενδυμασία του Ηφαίστου, του θεού των τεχνιτών.

Ο χιτώνας είναι αγαπημένο ένδυμα στην αρχαιότητα και έχει διάφορες παραλλαγές, κυρίως όσον αφορά στο μήκος του. Οι γυναίκες τον προτιμούν μάξι ενώ ο χιτωνίσκος που είναι το γνωστό μίνι επιτρέπει την ελευθερία κινήσεων και φοριέται κατά κανόνα από άνδρες, ιδιαίτερα οπλίτες οι οποίοι τον συνδυάζουν με θώρακα για να κάνει πιο brutal.

Από γυναίκες το μίνι το φορούν πιο προχωρημένες και χειραφετημένες γυναίκες όπως οι Αμαζόνες, η Άρτεμις και η Αταλάντη καθώς και οι χορεύτριες γιατί που να κάνεις το σπαγγάτο με το μάξι αγάπη;

Ο πέπλος από την άλλη ενώ αγαπήθηκε στα ώριμα κλασικά χρόνια αντικαταστάθηκε από τον Ιωνικό χιτώνα, όχι λόγω μόδας αλλά γιατί οι πόρπες που στερέωναν τον πέπλο χρησιμοποιούνταν από τις κυρίες και σαν φονικά όπλα και είχαν ξεκληριστεί οικογένειες.

Από topless εμφανίσεις, έκαναν μόνο οι άντρες, βλέπε κούρους αλλά και η Αφροδίτη γιατί ήταν “Θεά”!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *