GEWKWN : Ιανουάριος-Φεβρουάριος / 2025

GEWKWN: Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη φορά στην προεδρία των ΗΠΑ, με την πλήρη συγκέντρωση δύναμης στα χέρια του, έχει τεράστιες γεωπολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αποφάσεις του Τραμπ θα έρθουν σε σύγκρουση, με τις αντιλήψεις, τα συμφέροντα και τις στρατηγικές άλλων μεγάλων δυνάμεων, όπως η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες.
1. Ο Τραμπ είναι γνωστός για τις απόψεις του σχετικά με τις διεθνείς συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ, και για τις προσπάθειες του να μειώσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε περιοχές του κόσμου, αν δεν υπάρχουν άμεσα στρατηγικά οφέλη. Σε ένα τέτοιο σενάριο, αν έπαιρνε αποφάσεις για τη μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη η την Ασία, θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις με χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και άλλουςς συμμάχους. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευτεί συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με χώρες που επιθυμούν να αποφύγουν την εξάρτηση από την Αμερική, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.
2. Η Ευρώπη, ειδικά η Γερμανία και η Γαλλία, καθώς και άλλες μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ, ίσως αντιδράσουν έντονα στις πολιτικές Τραμπ. Στην διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Τραμπ αμφισβήτησε έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως λόγω της εμπορικής πολιτικής και των διαφορών στην κλιματική πολιτική. Τώρα στην δεύτερη θητεία του είναι πιθανό να προχωρήσει σε ακόμα πιο σκληρές πολιτικές απέναντι στην ΕΕ, ζητώντας μεγαλύτερες εμπορικές παραχωρήσεις η επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών.
3. Η σχέση του Τραμπ με την Κίνα είναι μια συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη, και είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει αυτή την επιθετική εμπορική πολιτική και να αναδειχθεί σε έναν σημαντικό παράγοντα έντασης για την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας όχι μόνο την Κίνα, αλλά και άλλες αναδυόμενες οικονομίες να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους.
4. Οι οικονομικές πολιτικές του Τραμπ, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στη μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και τη δημιουργία φιλικών συνθηκών για την αμερικανική βιομηχανία, ενδέχεται να προκαλέσουν οικονομικές αντιδράσεις και αλλού. Η παγκόσμια οικονομία είναι στενά συνδεδεμένη με τις ΗΠΑ, και οποιαδήποτε πολιτική που αφορά τη ρύθμιση του εμπορίου, τις επιδοτήσεις ή τη νομισματική πολιτική της Αμερικής μπορεί να έχει συνέπειες για τις χώρες της ΕΕ και της Ασίας. Ειδικότερα, η σίγουρη επιβολή δασμών η ο περιορισμός του παγκόσμιου εμπορίου για προστατευτικούς λόγους, θα δημιουργήσει σοβαρές εντάσεις.
5. Η εξωτερική πολιτική του Τραμπ ήταν και είναι χαρακτηριστική για την πολιτική “η Αμερική Πρώτα” Ίσως αποσυρθεί από διεθνείς συμφωνίες όπως η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η συμφωνία για το Ιράν η άλλες διπλωματικές προσπάθειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις από ευρωπαϊκές χώρες η από χώρες της Μέσης Ανατολής.
6. Στο εσωτερικό μέτωπο πιστεύω ότι αν προλάβει να “κόψει” τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας (Δημοκρατικών και ακτιβιστών) τότε θα προλάβει κοινωνικές αναταραχές.
Ντόναλντ Τραμπ : Ήρθε η ώρα να “ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ” Το πρόβλημα όμως είναι ότι υπάρχουν ισχυροί παράγοντες που δεσμεύονται να διαιωνίσουν τους πολέμους :
Ο Τραμπ πάγωσε την εξωτερική βοήθεια προς την Ουκρανία για 90 ημέρες. Μην ξεχνάτε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας, υπήρξαν τρεις απόπειρες κατά της ζωής του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Ένας από τους επίδοξους δολοφόνους, ο Ryan Routh, συμμετείχε στη στρατολόγηση για την Ουκρανία. Στην πολεμική βιομηχανία επικρατεί πραγματικός πανικός σχετικά με την πιθανότητα να σταματήσει η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Μερικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι το λεγόμενο “βαθύ κράτος” της Αμερικής θα μπορούσε να λάβει απελπισμένα, τολμηρά μέτρα, όπως προβοκάτσιες η απόπειρες δολοφονίας για να αναγκάσουν την Ουάσιγκτον να παρέμβει.
Ο Μακρόν συνεχίζει να ζει στον κόσμο του, δήλωσε ότι οι Γάλλοι και οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει σύντομα, εξήγησε ότι η Γαλλία πρέπει να δώσει στην Ουκρανία τα απαραίτητα μέσα για να συνεχίσει να πολεμά, καθώς οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον πρόθυμες να βοηθήσουν και δεν φαίνονται ικανές να τερματίσουν τον πόλεμο. Σύμφωνα με τον Μακρόν, είναι καθήκον της Γαλλίας και της Ευρώπης να οπλίσουν την Ουκρανία και να την προετοιμάσουν ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ.
Δηλαδή ο Μακρόν ξεκαθαρίζει ότι δεν εξετάζει κανενός είδους αποκλιμάκωση στο άμεσο μέλλον, και δεν σχεδιάζει να εργαστεί για την ειρήνη. Εχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων στο έδαφος στην Ουκρανία
Αυτό θα ήταν επίσημη κήρυξη πολέμου από ΝΑΤΟΙΚΗ ΧΩΡΑ κατά της ΡΩΣΙΑΣ.
Στην ίδια καταστροφική πορεία είναι και η Ουκρανία η οποία θέλει απεγνωσμένα να παραμείνει στο επίκεντρο (πίσω από την Ουκρανία βρίσκεται η Αγγλία). Για να γίνει αυτό, χρειάζεται κάτι που θα αναγκάσει το ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. Επομένως, αυτό το κάτι πρέπει να είναι ΞΑΦΝΙΚΟ και πολύ καταστροφικό, και θα κατηγορηθεί η Ρωσία. Τι μπορεί να είναι αυτό; ΧΗΜΙΚΗ η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, σύμφωνα με τον Vasily Prozorov , πρώην αξιωματικό των πληροφοριών της Ουκρανίας, το καθεστώς του Κιέβου σχεδιάζει να κάνει ακριβώς αυτό. επίσης ότι η επιχείρηση έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2025
GEWKWN 26/01/2025