Έκθεση εμπεριογνωμόνων στο Ισραήλ! Καλούν τον Νετανιάχου να προετοιμαστεί για σύγκρουση με την Τουρκία
Η έκθεση, η οποία κατατέθηκε χθες (6/1) ενώπιον του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, του Υπουργού Άμυνας, Ισράελ Κατς, και του Υπουργού Οικονομικών, Μπετσαλέλ Σμότριτς, συντάχθηκε από εξαμελή επιτροπή αποστράτων ανώτατων αξιωματικών με πολυετή θητεία σε θέσεις-κλειδιά των δυνάμεων ασφαλείας, με επικεφαλής της επιτροπής τον ταξίαρχο ε.α. Γιακώβ Ναγκάλ, που είχε διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας.
Γράφει ο Γαβριήλ Χαρίτος, ΚΥΠΕ
Αίσθηση προκάλεσε στο Ισραήλ το περιεχόμενο έκθεσης εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με ορίζοντα δεκαετίας. Μεταξύ των προτάσεων που περιέχει η έκθεση, γίνεται ειδική αναφορά στην νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Συρία και για πρώτη φορά περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο μίας πολεμικής σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, για την οποία οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνιστάται να προετοιμαστούν. Η έκθεση, η οποία κατατέθηκε χθες (6/1) ενώπιον του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, του Υπουργού Άμυνας, Ισράελ Κατς, και του Υπουργού Οικονομικών, Μπετσαλέλ Σμότριτς, συντάχθηκε από εξαμελή επιτροπή αποστράτων ανώτατων αξιωματικών με πολυετή θητεία σε θέσεις-κλειδιά των δυνάμεων ασφαλείας, με επικεφαλής της επιτροπής τον ταξίαρχο ε.α. Γιακώβ Ναγκάλ, που είχε διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας.
Η έκθεση προτείνει την αύξηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας σε ορίζοντα δεκαετίας κατά 133 δισεκατομμύρια σέκελ (35 δισ. ευρώ) με στόχο την ανάπτυξη των αμυντικών και επιχειρησιακών αναγκών του στρατού. Οι εμπειρογνώμονες συνιστούν να οριστεί στον κρατικό προϋπολογισμό των επόμενων πέντε ετών αύξηση του κονδυλίου που προορίζεται για το Υπουργείο Άμυνας που θα κυμαίνεται από 9 έως 15 δισεκατομμύρια σέκελ (4 δισ. ευρώ) ανά οικονομικό έτος.
Ενδιαφέρον, ωστόσο, προκαλεί η επισήμανση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ότι «η καταστροφή της 7ης Οκτωβρίου δεν συνέβη λόγω έλλειψης κονδυλίων», τονίζοντας την ανάγκη διαρθρωτικών μεταβολών της δομής των ενόπλων δυνάμεων, κυρίως εξ αιτίας των νέων δεδομένων που υπάρχουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Βρισκόμαστε ενώπιον μίας δραστικής μεταβολής της κατάστασης στην περιοχή μας», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση, προσθέτοντας ότι «Εδώ και χρόνια γνωρίζαμε ότι το Ιράν αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, απειλή που προέρχεται τόσο από το ίδιο το Ιράν όσο και από τους περιφερειακούς του αντιπροσώπους. Παρότι το Ισραήλ κατάφερε σημαντικά πλήγματα κατά του ιρανικού περιφερειακού άξονα, ο άξονας αυτός συνεχίζει να υφίσταται και, πέραν αυτού, νέοι παράγοντες κάνουν την εμφάνισή τους επί του πεδίου. Γι’ αυτόν τον λόγο, το Ισραήλ οφείλει να είναι έτοιμο για όσα προκύψουν στο μέλλον».
Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Συρία ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του καθεστώτος Άσαντ. «Δεν πρέπει να παραβλέψουμε από ποιον ιδεολογικό χώρο προέρχονται οι αντάρτες και η ηγεσία τους και οφείλουμε να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’όψιν ότι το Ισραήλ είναι ενδεχόμενο να βρεθεί ενώπιον μίας νέας απειλής που θα προέρχεται από τη Συρία και συγκεκριμένα από ριζοσπαστικές σουνιτικές ισλαμιστικές δυνάμεις», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση, στην οποία επισημαίνεται ότι «η απειλή αυτή έχει την δυναμική να λάβει την μορφή ‘τουρκικού βραχίονα’ στο πλαίσιο του σχεδίου πρακτικής εφαρμογής του ‘τουρκικού ονείρου’ αποκατάστασης του ‘οθωμανικού κλέους’, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει μία ευθεία αναμέτρηση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία», αναφέρει επί λέξει η ισραηλινή έκθεση.
Στις προτάσεις της επιτροπής περιλαμβάνεται η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για κάθε κλάδο των ενόπλων δυνάμεων. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον στρατό ξηράς προτείνεται υποχρεωτική θητεία διάρκειας 37 μηνών για όλους τους κληρωτούς οπλίτες, άνδρες και γυναίκες , προκειμένου να μειωθεί το βάρος που αναλογεί στις εφεδρείες λόγω περιορισμένου διαθέσιμου προσωπικού, ως επίσης και μεταβολή των όρων απασχόλησης των μονίμων αξιωματικών. Ως προς τις ανάγκες της αεράμυνας, η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, παρά την ύπαρξη του «Σιδερένιου Θόλου», του συστήματος Arrow, της «Σφενδόνης του Δαυίδ» αλλά και του υπερσύγχρονου συστήματος αεράμυνας με ακτίνες λέιζερ που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2025, υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης ισραηλινής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των drone και των βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από το Ιράν και την Υεμένη, αφού θα έχουν εξασφαλιστεί επαρκής αμερικανική χρηματοδότηση.
geopolitico.gr