The Free Press: Οι Δημοκρατικοί έχασαν το μονοπώλιο στην Silicon Valley

Ισως θυμάστε όταν ο Elon Musk αγόρασε το Twitter και δημοσίευσε φωτογραφίες από ντουλάπια στο παλιό γραφείο γεμάτο με μπλουζάκια #StayWoke.

Αλλά όπως η χώρα ευθυγραμμίζεται εκ νέου σε νέες ιδεολογικές και πολιτικές γραμμές έτσι και η τεχνολογική πρωτεύουσα του κόσμου. Το 2024, πολλοί από τους μεγαλύτερους γίγαντες της τεχνολογίας της εκδήλωσαν την αμείωτη υποστήριξή τους στον Donald Trump. Πρώτος πρώτος φυσικά ο Elon Musk αλλά και ο Jan Koum, συνιδρυτής του WhatsApp. Οι αδελφοί Cameron και Tyler Winklevoss, που διευθύνουν το κρυπτονόμισμα Gemini. Venture Capitalists όπως ο Peter Thiel, ο Shaun Maguire, ο David Sacks και ο Chamath Palihapitiya. Ο Joe Lonsdale συνιδρυτής της Palantir. Ο ιδρυτής της Oculus και της Anduril, Palmer Luckey. Ο διαχειριστής hedge funds Bill Ackman. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της στροφής από τους Δημοκρατικούς υπέρ του Donald Trump είναι ο Marc Andressen, ένας από τους επενδυτές με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο και ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για τη διάδοση του Internet στις μάζες.

Η ιστορία του Marc με την πολιτική είναι μακρά, αλλά ήταν πάντα με τους Δημοκρατικούς. Υποστήριξε όλους τους Δημοκρατικούς υποψηφίους, τον Bill Clinton το 1996, τον Al Gore το 2000 και τον John Kerry το 2004. Υποστήριξε τον Barack Obama το 2008 και στη συνέχεια την Hillary Clinton το 2016.
Αλλά το καλοκαίρι, ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να υποστηρίξει και να ενισχύσει οικονομικά τον Donald Trump. Τα δημόσια αρχεία δείχνουν ότι ο Marc δώρισε τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια δολάρια σε σούπερ PAC ( Political Action Committes) υπέρ του Trump. Γιατί ; Επειδή πίστευε ότι η κυβέρνηση Biden έδειχνε περιφρόνηση για την τεχνολογία και επειδή αυτές οι εκλογές ήταν υπαρξιακές για την τεχνητή νοημοσύνη, τα κρυπτονομίσματα και τις start ups στην Αμερική.

Ο Marc ξεκίνησε ως συνδημιουργός του Mosaic, του πρώτου ευρέως χρησιμοποιούμενου web browser, το οποίο ξεκίνησε την έκρηξη του Internet. Στη συνέχεια, συνίδρυσε το Netscape, το οποίο έγινε το πιο δημοφιλές web browser στη δεκαετία του ’90, και τον πούλησε στην AOL το 1999 για 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αργότερα έγινε angel investor και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Facebook. Και το 2006, όταν όλοι είπαν στον Mark Zuckerberg να πουλήσει το Facebook στην Yahoo για 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ο Marc ήταν η μόνη φωνή που έλεγε : μην το κάνεις ! Σήμερα, το Facebook έχει κεφαλαιοποίηση 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τώρα διευθύνει μια εταιρεία με τον Ben Horowitz, όπου επενδύουν σε μικρές start-ups που πιστεύουν ότι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μονόκεροι δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και το ιστορικό τους είναι ήδη πλούσιο : Airbnb, Coinbase, Instagram, Instacart, Pinterest, Slack, Reddit, Lyft και Oculus—για να αναφέρουμε μόνο μερικούς από τους μονόκερους. Ο Marc και η σύζυγός του Laura ήταν επίσης μικροί, αρχικοί επενδυτές του media που διαβάζετε τώρα, του The Free Press.

Ο Marc έχει δημιουργήσει την φήμη κάποιου που μπορεί να αναγνωρίσει «the next big thing» στην τεχνολογία και, ευρύτερα, στη ζωή μας. Θεωρείται ο κατά τα πλατωνικά πρότυπα, φιλόσοφος-βασιλιάς της Silicon Valley.

ΠΗΓΗ: The Free Press

Μετάφραση: Babis Georges Petrakis

geopolitico.gr