Όρραον, η πόλη όπου μεγάλωσε η Ολυμπιάδα ,επίσης έζησε εκεί και ο γιός της ο Μέγας Αλέξανδρος
«Για την Ελλάδα, ο επαναπατρισμός κάθε πολιτιστικού αγαθού, που παρανόμως έχει εξαχθεί από το έδαφός μας, αποτελεί αφορμή μεγάλης χαράς και ικανοποίησης. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες-θύματα κλοπών, λεηλασίας και παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών θησαυρών τους. Γι΄ αυτό, οι Έλληνες έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των επαναπατρισμών.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλες οι παρανόμως εξαχθείσες αρχαιότητες, από οποιαδήποτε χώρα, πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο προέλευσής τους και στους λαούς, στους οποίους ανήκουν, ως μέρος της συλλογικής τους ταυτότητας. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα, βρίσκεται στην διεθνή πρωτοπορία της πάταξης της αρχαιοκαπηλίας, του οργανωμένου εγκλήματος εις βάρος της ιστορικής μνήμης κάθε λαού» υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη.
Η ευαισθησία του Υπουργείου Πολιτισμού περιορίζεται στο να δωρίζει ελληνική κληρονομιά σε χώρες που τα “δικαιούνται” γεωγραφικά και μόνο;
Η καστροπολιτεία του αρχαίου Όρραον ποιανής συλλογικής ταυτότητας αποτελεί μέρος και ποιού λαού; ελληνικού,σκοπιανικού,αλβανικού; Το σίγουρο πάντως είναι ότι αποτελεί μέρος “συλλογικότητας” της εγκατάλειψης,αδιαφορίας και της απαξίωσης εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας..
ΥΓ Η “συλλογικότητα” των κακών καιρικών συνθηκών (βροχή,χαλάζι,χιόνι,ήλιος, αέρας) έχει τον πρώτο λόγο για αιώνες στην περιοχή. Κοινώς : τον κακό μας τον καιρό!