Τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια του Μπιλ Γκέιτς είναι πιο ανθεκτικά και πιο επικίνδυνα

12,6 εκατομμύρια περιπτώσεις δάγγειου πυρετού περισσότεροι από 7.700 θάνατοι.

 

12,6 εκατομμύρια περιπτώσεις δάγγειου πυρετού στη Νότια Αμερική – περισσότεροι από 7.700 θάνατοι.

https://www.paho.org/10/12/2024/lops-souligne-lentreprises-des-cas-dengue-doropouche-et-grippe-aviaire-dans

Ουάσιγκτον, DC, 10 Δεκεμβρίου 2024 (PAHO) – Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) ανέφερε σήμερα τρεις μεταδοτικές ασθένειες που επηρεάζουν την περιοχή της Αμερικής: δάγκειος πυρετός, οροφουγκιά και γρίπη των πτηνών (H5N1). Ο διευθυντής του PAHO, Δρ. Jarbas Barbosa, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων το 2024, αλλά τόνισε αποτελεσματικές στρατηγικές για τον έλεγχο των επιδημιών και τον μετριασμό των επιπτώσεών τους.

Δάγκειος πυρετός: Μια ιστορική επιδημία στην Αμερική

Φέτος, η περιοχή αντιμετώπισε το μεγαλύτερο ξέσπασμα του δάγκειου πυρετού από τότε που άρχισαν τα αρχεία το 1980. Οι χώρες ανέφεραν περισσότερα από 12,6 εκατομμύρια κρούσματα, σχεδόν τρεις φορές περισσότερα από το 2023, συμπεριλαμβανομένων 21.000 σοβαρών κρουσμάτων και περισσότερων από 7.700 θανάτων.

Η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κολομβία και το Μεξικό ευθύνονται για το 90% των κρουσμάτων και το 88% των θανάτων, με τη Βραζιλία να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο.

« Ο δάγκειος πυρετός ενέχει υψηλότερο κίνδυνο από τον κανονικό για τα παιδιά. Σε χώρες όπως η Γουατεμάλα, το 70% των θανάτων που σχετίζονται με τον δάγκειο πυρετό συνέβη σε παιδιά », είπε ο Δρ Μπαρμπόσα σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, τονίζοντας ότι τα παιδιά κάτω των 15 ετών αντιπροσωπεύουν περισσότερο το ένα τρίτο των σοβαρών περιπτώσεων σε χώρες όπως η Κόστα Ρίκα, το Μεξικό και η Παραγουάη.

Ο διευθυντής του PAHO εξήγησε ότι η κατάσταση συνδέεται με κλιματικά φαινόμενα που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών, καθώς και την απρογραμμάτιστη αστικοποίηση, τη συσσώρευση νερού γύρω από τα σπίτια και την κακή διαχείριση των απορριμμάτων, που δημιουργούν περιοχές αναπαραγωγής για τον φορέα.

Παρά τις προκλήσεις, επέμεινε ότι « δεν είμαστε ανίσχυροι μπροστά στον δάγκειο πυρετό » και ανέφερε την εφαρμογή της στρατηγικής ολοκληρωμένης διαχείρισης του PAHO για την πρόληψη και τον έλεγχο των αρβοϊικών ασθενειών ως βασική προσπάθεια για « να κρατηθούν τα σοβαρά και θανατηφόρα κρούσματα σχετικά χαμηλά μέσω της βελτίωσης φροντίδα ασθενών .»

Τα εμβόλια δάγκειου πυρετού έχουν εισαχθεί σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και το Περού, και η Ονδούρα σχεδιάζει να κάνει το ίδιο το 2025. Ωστόσο, ο Δρ Μπαρμπόσα σημείωσε ότι « το τρέχον εμβόλιο δεν θα σταματήσει την εξάπλωση του ιού βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και δεν παρέχει άμεση ανακούφιση σε περίπτωση εκδήλωσης επιδημίας .»

Μια εταιρεία κυκλοφόρησε εκατοντάδες χιλιάδες κουνούπια κίτρινου πυρετού με τροποποιημένο γενετικό υλικό στη Βραζιλία σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον επικίνδυνο πληθυσμό των κουνουπιών. Αλλά η δοκιμή πεδίου θα μπορούσε να έχει μοιραίες συνέπειες.

Aedes aegypti: ένα πείραμα πεδίου με συνέπειες.
© Gustavo Amador/epa efe/dpa

ΙΑΚΩΒΙΝΟΣ. Γενετικά τροποποιημένα έντομα  εξαπλώνονται στη Βραζιλία μετά από μια δοκιμή πεδίου για την καταπολέμηση των κουνουπιών που μεταφέρουν ιούς. Ανάλογα με το δείγμα, το 10 έως 60 τοις εκατό των κουνουπιών κίτρινου πυρετού (Aedes aegypti) στην πόλη Jacobina στη βορειοανατολική Βραζιλία έχουν αντίστοιχα ίχνη στο γονιδίωμά τους, αναφέρουν οι επιστήμονες στο περιοδικό  «Scientific Reports» (2019, online 10 Σεπτεμβρίου) .

Το ερευνητικό ινστιτούτο Testbiotech επικρίνει την επιτόπια δοκιμή. « Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες όσον αφορά την εξάπλωση ασθενειών, τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών και τις αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον δεν μπορούν να εκτιμηθούν », αναφέρει ένα δελτίο τύπου από το ινστιτούτο, το οποίο είναι πιο επικριτικό για τη γενετική μηχανική.

Μη βιώσιμοι απόγονοι

Από το 2013 έως το 2015, η βρετανική εταιρεία Oxitec απελευθέρωσε περίπου 450.000 αρσενικά κουνούπια κίτρινου πυρετού με τροποποιημένο γενετικό υλικό στην Jacobina κάθε εβδομάδα. Τα γονίδια των κουνουπιών είχαν αλλοιωθεί με τέτοιο τρόπο που οι απόγονοί τους δεν μπορούσαν να επιβιώσουν.

Στόχος ήταν να ελεγχθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών, τα οποία μπορούν να μεταδώσουν, μεταξύ άλλων, τον κίτρινο πυρετό, τον δάγγειο πυρετό και τον ιό Ζίκα. Τα παθογόνα μεταδίδονται μόνο από τα θηλυκά.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, αυτή η μέθοδος θα μείωνε τον αριθμό των κουνουπιών κατά 80 έως 95 τοις εκατό. Ωστόσο, ορισμένα κουνούπια έχουν επιβιώσει και τώρα έχουν αλλάξει τη γενετική σύνθεση. « Η απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε βιαστικά, χωρίς ορισμένα σημεία να έχουν διευκρινιστεί », επικρίνει ο Βραζιλιάνος βιολόγος José Maria Gusman Ferraz στην εφημερίδα Folha de S. Paulo .

“Σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη κατάσταση”

Η Testbiotech κατηγορεί επίσης την Oxitec ότι ξεκίνησε δοκιμές πεδίου χωρίς επαρκείς μελέτες. « Οι προσπάθειες της Oxitec οδήγησαν σε μια κατάσταση που είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη », λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος Christoph Then.

Στη χειρότερη περίπτωση, η ζημιά δεν μπορούσε ούτε να καλυφθεί από ασφάλιση ούτε να αποκατασταθεί με έκτακτα μέτρα. « Αυτό το περιστατικό πρέπει να έχει συνέπειες για τη μετέπειτα χρήση της γενετικής μηχανικής », απαιτεί τότε. « Η πρόληψη της εξάπλωσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σε φυσικούς πληθυσμούς πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα στο μέλλον ».

Οι συνέπειες δεν είναι ακόμη προβλέψιμες

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιες συνέπειες θα έχει η μετάδοση του γενετικά τροποποιημένου γονιδιώματος στις μελλοντικές γενιές των κουνουπιών του κίτρινου πυρετού, σύμφωνα με το περιοδικό «Scientific Reports».

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Jeffrey Powell του Πανεπιστημίου Yale στο New Haven (Ηνωμένες Πολιτείες) γράφουν στη μελέτη ότι τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια θα μπορούσαν να είναι πιο εύρωστα και πιο ανθεκτικά στα εντομοκτόνα και τονίζουν: ” Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο σημαντικό είναι ένα πρόγραμμα επιτήρησης κατά την απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένα κουνούπια ».

Η Oxitec έχει πλέον αλλάξει στρατηγική. Η δεύτερη γενιά γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών είναι προγραμματισμένη έτσι ώστε μόνο οι θηλυκοί απόγονοι να είναι μη βιώσιμοι. Τα νεαρά αρσενικά, ωστόσο, επιβιώνουν και μπορούν να ζευγαρώσουν με άγρια θηλυκά.

Η επιβίωση των γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών του κίτρινου πυρετού σχεδιάζεται στο νέο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα τον πληθυσμό των επικίνδυνων θηλυκών.

πηγή: Patrice Gibertie

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197. Πάγια προσωπική μου αρχή είναι ότι όλα τα έθνη έχουν το δικαίωμα να έχουν τις δικές τους πολιτικές-οικονομικές, θρησκευτικές και γεωπολιτικές πεποιθήσεις, με την προύπόθεση να μην τις επιβάλουν με πλάγιους τρόπους είτε δια της βίας σε λαούς και ανθρώπους που δεν συμφωνούν. Αναφέρομαι πάντοτε στους Φοίνικες που από μονοθεϊστές της Παλαιάς Διαθήκης έγιναν ένθερμοι υποστηρικτές του Διονυσιακού πολιτισμού.