Νίκη για τη στρατηγική του χάους στην Συρία
Με τη μαζική υποστήριξη μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας του Ερντογάν, που ονειρευόταν από καιρό να προσαρτήσει τη βόρεια Συρία, μισθοφόροι τακφιριστές ανέλαβαν την εξουσία στη Δαμασκό και το συριακό κράτος κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο.
Μας εκπλήσσει αυτό το ξαφνικό. Αλλά μια οικονομία σε ερείπια, που δημιούργησε εκτεταμένη διαφθορά, ένας στρατός που ξεράθηκε από τον πόλεμο, μια νομιμότητα που υπονομεύτηκε από την ανικανότητα της κυβέρνησης απέναντι στις ξένες εισβολές, για να μην αναφέρουμε τη φθορά της εξουσίας, όλα συνέβαλαν σε αυτήν την κατάρρευση. Αντιμέτωποι με έναν βαριά εξοπλισμένο τουρκικό-τακφιριστικό στρατό που αποτελείται από Άραβες, Ουζμπέκους και Ουιγούρους μισθοφόρους καλύτερα αμειβόμενους από τους αξιωματικούς του συριακού στρατού, τα αναχώματα υποχώρησαν και ο Μπασάρ Αλ Άσαντ προτίμησε να αποφύγει ένα περιττό λουτρό αίματος αποχωρώντας από το παιχνίδι.
Η κατάκτηση της Δαμασκού από το πιο πρόσφατο νοθευμένο avatar της Αλ Κάιντα είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ μακράς δουλειάς υπονόμευσης: χρειάστηκαν δεκατρία χρόνια αδιάκοπου πολέμου και θανατηφόρων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στον συριακό λαό από τους δυτικούς εχθρούς του για να εκκαθαριστεί το καθεστώς Ο Χαφίζ Αλ Άσαντ πριν από περισσότερα από εξήντα χρόνια. Η νίκη των τακφιριστών του HTS, στενών συγγενών των δολοφόνων του Μπατακλάν, χαιρετίστηκε με ενθουσιώδη χειροκροτήματα από το Τελ Αβίβ και τις δυτικές πρωτεύουσες. Αυτές οι ίδιες πολιτοφυλακές ευχαρίστησαν επίσης θερμά το Ισραήλ για την πολύτιμη βοήθειά του. Στην πορεία, ο σιωνιστικός στρατός μόλις κατέλαβε ολόκληρο το Γκολάν και η αεροπορία του καταστρέφει συστηματικά τη συριακή στρατιωτική υποδομή.
Για δεκαετίες, η Συρία ήταν ο κεντρικός άξονας αντίστασης ενάντια στη σιωνιστική εισβολή και την ιμπεριαλιστική κυριαρχία. Η δέσμευσή του προς το αραβικό έθνος και την παλαιστινιακή υπόθεση τον έφερε ιδιαίτερα σε μπελάδες. Ήταν απομονωμένη στην περιοχή, όπου μόνο η παλαιστινιακή αντίσταση, η Χεζμπολάχ, οι Χούτι και φυσικά το Ιράν δεν λύγισαν το γόνατο στον εχθρό. Εντός του Αραβικού Συνδέσμου, λίγες χώρες, όπως η Αλγερία, είχαν το θάρρος να αντιμετωπίσουν τους ανέμους που επικρατούν από την Ουάσιγκτον. Σήμερα, η κυρίαρχη Συρία, αυτή η « καρδιά του αραβικού εθνικισμού », για την οποία μίλησε ο Νάσερ, έχει ηττηθεί, και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο τέλος αυτών των δραματικών γεγονότων. Ένα σενάριο τύπου Λιβύης είναι απολύτως εύλογο, αφού η χώρα είναι ήδη κατακερματισμένη και κατεχόμενη από ξένες δυνάμεις που χρησιμοποιούν τους «αντιπροσώπους» τους για να χαράξουν ένα εδαφικό φέουδο, αγνοώντας το διεθνές δίκαιο που υποκριτικά ισχυρίζονται ότι διεκδικούν σε άλλες περιπτώσεις.
Συνολικά, αυτή η νίκη για τον τακφιριστικό μισθοφορισμό υπό την ηγεσία της Άγκυρας με τη συνενοχή της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ είναι μια συντριπτική ήττα όχι μόνο για τον άξονα της αντίστασης, αλλά και για τον αραβικό κόσμο συνολικά. Οι Παλαιστίνιοι θα είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν το τίμημα. Με την αποκοπή των οδών ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ από το Ιράν, αυτή η νέα κατάσταση αφήνει τη σιιτική οργάνωση σε αβεβαιότητα. Το Τελ Αβίβ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτό για να προωθήσει το πλεονέκτημά του στον Νότιο Λίβανο και να ξεπλύνει την προσβολή της αποτυχίας του στο έδαφος για δύο μήνες. Εάν η αντίσταση του Λιβάνου είχε τη μοίρα της Συρίας, το παλαιστινιακό εθνικό κίνημα θα στερούσε τον τελευταίο του σύμμαχο στην κοντινή περιοχή. Χαιρετίζοντας την κατάληψη της Δαμασκού από τους Τακφιριστές, η Χαμάς αυτοπυροβολήθηκε στα πόδια.
Πέρα από το παλαιστινιακό ζήτημα, το αμερικανοσιωνιστικό σχέδιο με στόχο την αποσύνθεση της Μέσης Ανατολής μέσω της στρατηγικής του χάους, που εύκαιρα επαναλανσάρει η Άγκυρα και οι νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της, ξεδιπλώνεται αμείλικτα. Ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα θα μπορέσουν να κάνουν κάτι για αυτό. Πολύ μακριά, πολύ απασχολημένοι με τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής απειλής στα χερσαία ή θαλάσσια σύνορά τους. Εάν ο αραβικός κόσμος δεν συσπειρωθεί, θα συνεχίσει να υποφέρει τον ζυγό. Κανένας ανώτατος σωτήρας δεν θα έρθει σε βοήθεια. Όσοι λένε ότι η Ρωσία εγκατέλειψε τη Συρία πρέπει απλώς να πάνε να πολεμήσουν στο Ντονμπάς. Όσοι λένε ότι η Κίνα δεν έχει κάνει τίποτα, μπορούν πάντα να πάνε και να αμφισβητήσουν τον αμερικανικό στόλο στα στενά της Ταϊβάν. Όσο για όσους ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται την παλαιστινιακή υπόθεση ενώ χαίρονται για τη νίκη των τακφιριστών στη Συρία, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχουν αφήσει το μυαλό τους στα αποδυτήρια.
πηγή: Bruno Guigue
από το PressTV
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν τον τρομοκρατικό χαρακτηρισμό της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα.
« Αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με όλες τις ομάδες που εμπλέκονται στις μάχες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της κύριας ομάδας που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Άσαντ, της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), η οποία κάποτε ήταν συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα και παραμένει στον κατάλογο των τρομοκρατών των ΗΠΑ οργανώσεις », ανέφερε η εφημερίδα Washington Post .
Η εφημερίδα επικαλέστηκε έναν Αμερικανό αξιωματούχο που είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποκλείει την αφαίρεση του HTS από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων για να επιτρέψει βαθύτερες επαφές και συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της ομάδας.
« Πρέπει να είμαστε έξυπνοι, πολύ προσεκτικοί και πραγματιστές σχετικά με την πραγματικότητα στο έδαφος », είπε ο αξιωματούχος.
Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος είπε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος διενεργούσε ” αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο ” του HTS.
Τότε ήταν που ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς εξέφρασε την ανησυχία του για τα μέλη του HTS, λέγοντας ότι πολλά από αυτά είναι κυριολεκτικά « παρακλάδι του ISIS ».
« Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα δείξουν μέτρο. ο χρόνος θα δείξει », πρόσθεσε.
Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, ένοπλες ομάδες, με επικεφαλής μέλη του HTS, πήραν τον έλεγχο της συριακής πρωτεύουσας, οδηγώντας στην πτώση της κυβέρνησης του Άσαντ.
Η πτώση της κυβέρνησης του Άσαντ « ικανοποιεί έναν μακροχρόνιο στόχο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής », σημείωσε η Washington Post .
Η Βρετανία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αφαιρέσει το HTS από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων στις οποίες προστέθηκε το 2017 ως ομάδα συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα.
Ερωτηθείς από το BBC εάν βρισκόταν σε εξέλιξη μια διαδικασία για τον χαρακτηρισμό του HTS ως τρομοκρατικής ομάδας, ο Pat McFadden, υπουργός επίβλεψης της Βρετανίας, είπε τη Δευτέρα: « Ναι, είναι προφανές ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη. Έχουν απαγορευτεί εδώ και πολύ καιρό ».
Ωστόσο, ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ είπε ότι είναι ακόμη ” πολύ νωρίς ” για να εξετάσουμε μια αλλαγή πολιτικής.
Αυτές οι πληροφορίες έρχονται καθώς ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκέιρ Πέντερσεν είπε την Τρίτη ότι το HTS πρέπει να εφαρμόσει επί τόπου αυτά που ονόμασε « τα θετικά μηνύματά του » ενότητας.
« Αν δοθεί η ευκαιρία σε όλες τις διαφορετικές ομάδες και κοινότητες στη Συρία να κάνουν μια νέα αρχή, είμαι βέβαιος ότι η διεθνής κοινότητα θα εξετάσει ξανά την καταχώριση του HTS, γιατί τότε πρόκειται για «πραγματική αλλαγή », πρόσθεσε ο Pedersen.
πηγή: PressTV
από το RT France
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, δήλωσε ότι η παραίτηση του Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν αποτέλεσμα προσωπικής απόφασης. Τόνισε την ανάγκη ανάλυσης της κατάστασης στη Συρία, αναφέροντας μια περίοδο αβεβαιότητας και επιβεβαίωσε τη συνέχιση του διαλόγου με τις χώρες της Μέσης Ανατολής σχετικά με τις στρατιωτικές βάσεις στη Συρία.
« Η αποχώρηση του Άσαντ από τη διαδικασία άσκησης των καθηκόντων του αρχηγού κράτους είναι προσωπική απόφαση. Κατά τα λοιπά, κανένα σχόλιο », είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο που έπαιξε η Ρωσία στην παραίτηση του Μπασάρ αλ Άσαντ από τον αρχηγό του συριακού κράτους και στον ερχομό του στη Μόσχα.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε επίσης ότι είναι καιρός να αναλύσουμε τα τρέχοντα γεγονότα στη Συρία και ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα ακολουθήσει αυτή την περίοδο αβεβαιότητας.
Σχετικά με τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, ο εκπρόσωπος του προέδρου είπε ότι η Ρωσία συνεχίζει τον διάλογο με όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Υπενθυμίζουμε ότι Ρώσοι στρατιώτες είναι παρόντες στη Συρία στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ και στο κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης Tartous. Οι βάσεις αυτές βρίσκονται στο δυτικό τμήμα της Συρίας, στις ακτές της Μεσογείου. Το 2017, η Μόσχα και η Δαμασκός υπέγραψαν συμφωνία για τη στάθμευση ρωσικών δυνάμεων σε αυτές τις βάσεις για περίοδο 49 ετών.
Στις 27 Νοεμβρίου, σχηματισμοί της τρομοκρατικής ομάδας Hayat Tahrir al-Sham και των συμμάχων τους εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση κατά των θέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων. Το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, δυνάμεις που αντιτίθενται στον Σύρο πρόεδρο κατέλαβαν πολλές μεγάλες πόλεις, όπως το Χαλέπι, η Χάμα, η Ντέιρ εζ-Ζορ, η Νταράα και η Χομς. Στις 8 Δεκεμβρίου, Σύριοι αντάρτες μπήκαν στη Δαμασκό και ο στρατός εγκατέλειψε την πόλη. Ο αρχηγός της κυβέρνησης, Mohammad Ghazi al-Jalali, εξέφρασε την προθυμία του να πραγματοποιήσει μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και να οργανώσει εκλογές στη χώρα. Την ίδια μέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σε ανακοίνωσή του ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ αποφάσισε να παραιτηθεί από το αξίωμα και να εγκαταλείψει τη χώρα, προτρέποντας η μεταβίβαση της εξουσίας να γίνει ειρηνικά.
GREAT VOULGAROKTONOS .BLOGSPOT.COM. EVANGELOS F. GIANNOPOULOS OFFICIAL WEBSITE.
πηγή: RT France
Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : [email protected]