Κίνα και τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στις δυτικές προκλήσεις

Η Κίνα θα αντιμετωπίσει αναμφισβήτητα πολλαπλές νέες πιέσεις και προκλήσεις που προέρχονται από τον ατλαντικό-δυτικό χώρο.

Οι εν λόγω επιθέσεις κατά του Πεκίνου θα στοχεύουν φυσικά στην οικονομική-εμπορική σφαίρα, αλλά θα αφορούν επίσης και όλο και περισσότερο τη σφαίρα της ασφάλειας.

 

Στο πλαίσιο των πρόσφατων γεγονότων, όλα δείχνουν ότι ο ΝΑΤΟϊκός-Δυτικός άξονας των νοσταλγών της μονοπολικότητας θα συνεχίσει να προσκολλάται μέχρι τέλους σε όλες τις επιλογές που θα κρατήσουν μακριά το οριστικό τέλος της επιταγής της πλανητικής μειονότητας για τις διεθνείς υποθέσεις. Όλα τα κράτη που τηρούν την πολυπολική αντίληψη της σύγχρονης παγκόσμιας τάξης βρίσκονται στο στόχαστρο των δυτικών καθεστώτων και των οπαδών τους.

Η Κίνα, ως ένας από τους δύο κύριους υπερασπιστές και υποστηρικτές της διεθνούς πολυπολικής τάξης πραγμάτων, αν και μέχρι τώρα αντιμετώπιζε μια πολύ λιγότερο έντονη αντιπαράθεση από τη Ρωσία, εντούτοις βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο των πολύπλευρων επιθέσεων της «Δύσης». Η άρνηση απομάκρυνσης από τον Ρώσο σύμμαχο, η σταθερή τοποθέτηση υπέρ του πολυπολικού κόσμου, η συμμετοχή σε διαδικασίες που στοχεύουν στην απελευθέρωση από τον δυτικό έλεγχο σε πολλές βασικές κατευθύνσεις των παγκόσμιων υποθέσεων, ιδίως γεωοικονομικής φύσης, αντιπροσωπεύουν, μεταξύ άλλων, τους λόγους για την εντατικοποίηση των δυτικών επιθέσεων κατά του Πεκίνου.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι οι εκπρόσωποι των δυτικών καθεστώτων γενικότερα, όχι μόνο της Ουάσιγκτον, αλλά και των Ευρωπαίων υποτελών της, ονομάζουν ανοιχτά τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως κορυφαία πρόκληση. Και ως εκ τούτου, εκτός από τον εμπορικό πόλεμο που βρίσκεται ήδη εκ των πραγμάτων και που θα μπορούσε να ενταθεί σε ένταση, χωρίς να ξεχνάμε τις μονομερείς κυρώσεις που στοχεύουν κινεζικές εταιρείες σε διάφορους τομείς, όλα δείχνουν ότι οι δυτικές επιθέσεις που στοχεύουν την ασφάλεια της Κίνας, τα περιφερειακά και διεθνή της συμφέροντα, θα κινούνται επίσης προς την κατεύθυνση της αύξησης.

Οι προκλήσεις σε σχέση με την Ταϊβάν, αλλά και στην περίπτωση των Φιλιππίνων, που δημιουργούν προβλήματα ασφάλειας για το Πεκίνο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ωθούν τη ΛΔΚ να υψώσει τη φωνή της, μεταξύ άλλων μέσω των στρατιωτικών της εκπροσώπων. Αυτό χωρίς να ξεχνάμε ότι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη Συρία, όπου η κινεζική διπλωματία βρίσκεται σε κατάσταση παρατήρησης, αλλά με σταθερή κατανόηση ότι το χάος που εξαπλώνεται σε αυτήν την περιοχή, αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόσθετη πρόκληση ασφάλειας για την Κίνα. Γνωρίζοντας ακόμη περισσότερο ότι μεταξύ των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν σε αυτήν την περιοχή, υπάρχουν, μεταξύ άλλων, και Κινέζοι υπήκοοι.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μόνο πιο σταθερές απαντήσεις μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση του δυτικού χάους σε διάφορα μέρη του κόσμου. Και για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής πτυχής. Υπό αυτή την έννοια, μια από τις μεγάλες προκλήσεις για την Κίνα, όπως και για τη Ρωσία, είναι ότι η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με τον άξονα ΝΑΤΟ-Δύσης, μια αντιπαράθεση που αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένη στην κινεζική περίπτωση και η οποία περιορίζεται σε πολύπλευρες προκλήσεις και απόπειρες αποσταθεροποίησης του το κομμάτι της Δύσης, μια σύγκρουση υψηλής έντασης στην περίπτωση της Ρωσίας, είναι ότι λαμβάνει χώρα μακριά από τα σύνορα του κύριου υποκινητή. Στην προκειμένη περίπτωση το καθεστώς της Ουάσιγκτον.

Τα ευρωπαϊκά καθεστώτα μπορεί να διαμαρτύρονται για αμφισβήτηση της “ευρωπαϊκής ασφάλειας” κατά της Ρωσίας, αλλά και τώρα με την αναφορά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, το γεγονός παραμένει ότι οι εκπρόσωποι αυτών των καθεστώτων έχουν παράσχει στην πραγματικότητα μόνο ασφάλεια στην Ευρώπη, το μοναδικό τους σύνθημα όντας να εφαρμόσει κατά γράμμα τις απαιτήσεις του Αμερικανού αφέντη. Όλα με μια κλιμάκωση που ήδη φτάνει στο αποκορύφωμά της και η οποία, στο χειρότερο σενάριο, αυτή τη φορά θα επηρεάσει άμεσα τον ευρωπαϊκό χώρο των Βρυξελλών.

Ωστόσο, είναι επαρκής η αποτροπή εκ μέρους των υποστηρικτών του πολυπολικού κόσμου απέναντι στον εν λόγω ευρωπαϊκό χώρο των Βρυξελλών; Ναι και όχι. Από τη μια πλευρά, η αποδυνάμωση των ευρωπαϊστών ευνοεί τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα σε οικονομικό επίπεδο με σκοπό την απορρόφηση και περαιτέρω εκμηδένιση κάθε ευρωπαϊκής οικονομικής και βιομηχανικής ικανότητας. Από την άλλη πλευρά, μια στρατιωτική ήττα των καθεστώτων των Βρυξελλών, στην περίπτωση του χειρότερου σεναρίου από την άποψη της κλιμάκωσης, θα έχει αντίκτυπο και στην Ουάσιγκτον, διότι χωρίς τους Ευρωπαίους υποτελείς της, το αμερικανικό καθεστώς θα γινόταν και πάλι μια απλή περιφερειακή δύναμη. .

Τούτου λεχθέντος, και σε μια στιγμή που ο άξονας του ΝΑΤΟ θα έχει αποδείξει ξεκάθαρα ότι είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την επίσημη αναγνώριση της πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης κλιμάκωσης και μιας επίσημης συμμαχίας με τις χειρότερες τρομοκρατικές ομάδες σε διάφορες μέρη του κόσμου, οι υποστηρικτές της πολυπολικότητας αναγκάζονται να επιβάλουν ηρεμία στη δυτική πλανητική μειονότητα. Καθώς και ευρωπαϊστές, αλλά όχι μόνο.

Σε μια εποχή που γίνεται φανερό ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας μιας αντιδυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, όπως αυτό που έχει ήδη γίνει μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας ή μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ, αυτή η συμμαχία πρέπει οπωσδήποτε να επισημοποιηθεί και με τη δηλωθείσα συμμετοχή της Κίνας, με άλλα έθνη που αναλαμβάνουν ανοιχτά την ιδιότητα του μέλους και του πολυπολικού κόσμου, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Όσον αφορά τη Λατινική Αμερική, σίγουρα έχει έρθει η ώρα για το ρωσο-κινεζικό δίδυμο να εδραιωθεί στρατιωτικά σε αυτή την περιοχή του κόσμου. Πολλοί από τους συμμάχους της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή είναι αποφασιστικά έτοιμοι για αυτήν την επιλογή. Μόνο εκεί ο κύριος φορέας του χάους σε παγκόσμια κλίμακα θα αισθάνεται αποτροπή όχι πια χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά ακριβώς στο κατώφλι του.

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197.

πηγή: Continental Observer