Θρασύδειλη αντιμετώπιση για τις χώρες BRICS

Υπό την επερχόμενη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, η σύγκρουση μεταξύ της δυτικής οικονομίας που κυριαρχείται από το δολάριο και του αναδυόμενου μπλοκ των BRICS θα μπορούσε να ενταθεί.

Ο Τραμπ έβαλε πρόσφατα στο στόχαστρο τις προσπάθειες ορισμένων χωρών των BRICS να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο και απείλησε ρητά με αντίποινα εάν αυτές οι προσπάθειες συνεχιστούν. Μεταξύ των αποδεκτών αυτών των απειλών είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες μέλη των BRICS από τις αρχές του 2024.

 

Στο κοινωνικό του δίκτυο «Truth Social», ο Τραμπ απείλησε τις χώρες BRICS με δασμούς 100% (τιμωρητικούς) εάν εγκαταλείψουν το δολάριο ως διεθνές μέσο πληρωμής και δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό νόμισμα. Ο Τραμπ ζήτησε μάλιστα να δεσμευτούν ότι ποτέ δεν θα επιδιώξουν έναν τέτοιο στόχο. Επί λέξει, είπε: « Απαιτούμε δέσμευση από αυτές τις χώρες να μην δημιουργήσουν ένα νέο νόμισμα BRICS ή να υποστηρίξουν άλλο νόμισμα για να αντικαταστήσει το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ ».

Διαφορετικά, αυτές οι χώρες θα πλήττονταν με 100% τελωνειακούς δασμούς « και θα έπρεπε να αναμένουν ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την πώληση [των προϊόντων τους] στην τρομερή αμερικανική οικονομία ».

Αυτή η απειλή είναι ταυτόχρονα επικίνδυνη και αλαζονική. Στην πραγματικότητα, η αποδολαριοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, η οποία επιταχύνθηκε από τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία και με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT. Άλλες χώρες, όπως η Κίνα, που θεωρούν τους εαυτούς τους πιθανούς στόχους των αμερικανικών κυρώσεων, έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο και να ευνοήσουν τη χρήση τοπικών νομισμάτων. Το κινεζικό νόμισμα, το γιουάν (renminbi), χρησιμοποιείται ιδιαίτερα ως εναλλακτική λύση. Επιπλέον, χώρες όπως η Σαουδική Αραβία θέλουν επίσης να εγκαταλείψουν το δολάριο. Τον περασμένο Ιούνιο, αυτός ο πετρελαϊκός γίγαντας αποφάσισε να μην ανανεώσει την 50χρονη συμφωνία του πετροδολαρίου – μια σημαντική στρατηγική καμπή. Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η κίνηση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον ρόλο του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν, το έργο για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος ανεστάλη προσωρινά, αλλά αναβλήθηκε μόνο για μεταγενέστερη ημερομηνία, που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Επί του παρόντος, ο όμιλος BRICS αντιπροσωπεύει περίπου το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 35% της παγκόσμιας οικονομίας – περισσότερο από το G7, τον όμιλο των δυτικών βιομηχανικών χωρών. Περίπου 30 άλλες χώρες θέλουν επίσης να ενταχθούν στους BRICS.

Επομένως, το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε το δολάριο θα χάσει τη θέση του ως το κυρίαρχο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Στη Μόσχα, η απάντηση στα αιτήματα του Τραμπ ήταν διπλωματικά επιφυλακτική αλλά κατηγορηματική. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ελκυστικότητα του δολαρίου « ήδη διαβρώνεται » και ότι το αμερικανικό νόμισμα χάνει την επιρροή του σε παγκόσμια κλίμακα.

« Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθήσουν να αναγκάζουν τις χώρες να χρησιμοποιούν το δολάριο, αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την τάση να στραφούν σε πληρωμές σε εθνικά νομίσματα », προέβλεψε ο Πεσκόφ. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια τάση που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία δεν αφορά μόνο τις χώρες BRICS.

Ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ, ωστόσο, φαίνεται αποφασισμένος να επιβάλει το δολάριο στον υπόλοιπο κόσμο με κάθε κόστος, παρά τους κινδύνους κλιμάκωσης των εμπορικών συγκρούσεων που, τελικά, θα μπορούσαν να βλάψουν την ίδια την οικονομία των ΗΠΑ. Ο Τραμπ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα εφαρμόσει μια επιθετική εμπορική πολιτική την πρώτη ημέρα της θητείας του με υψηλούς δασμούς κατά της Κίνας, καθώς και των άμεσων γειτόνων της, του Καναδά και του Μεξικού. Δικαιολόγησε αυτά τα μέτρα με τη διακίνηση ναρκωτικών και ανθρώπων στα σύνορα. Η ανακοίνωση πυροδοτεί φόβους για εμπορικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και δύο από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους τους. Η Πρόεδρος του Μεξικού Claudia Sheinbaum έχει προειδοποιήσει ότι το σχέδιο δασμών του Τραμπ θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για τις δύο χώρες – και άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν τα αντίποινα.

πηγή: Zuerst μέσω

του Ρικάρντο Μαρτίνς

Ακόμη και πριν από την ορκωμοσία του, ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τις γειτονικές χώρες με δασμούς και κυρώσεις, αποδυναμώνει τις σχέσεις και ωθεί τα έθνη της Λατινικής Αμερικής πιο κοντά στην Κίνα.

Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρά με υποψηφιότητες για τη νέα κυβέρνησή του, συνεχίζει να προκαλεί κύματα απειλώντας με δασμούς στους στενούς του γείτονες –Καναδά και Μεξικό– καθώς και σε ορισμένα μέλη των BRICS, ιδίως στη Βραζιλία, ένα από τα ιδρυτικά μέλη.

Το απρόβλεπτο φαίνεται να έχει γίνει το σήμα κατατεθέν του επανεκλεγμένου Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο, εμφανίζονται ορισμένα επαναλαμβανόμενα πρότυπα, όπως η χρήση δασμών και απειλών ως διπλωματικών εργαλείων, καθώς και η έμφαση στην πίστη στην επιλογή των συνεργατών του, συχνά εις βάρος των δεξιοτήτων τους. Μετά τις αποτυχίες της πρώτης του θητείας, ο Τραμπ φαίνεται ότι έθεσε την πίστη στην κορυφή των προτεραιοτήτων του, υποβιβάζοντας τα προσόντα στη δεύτερη θέση.

Εξωτερική Πολιτική και Εμπόριο: Απομονωτισμός και «Πρώτα η Αμερική»

Οι τελευταίοι διορισμοί του Ντόναλντ Τραμπ δείχνουν μια σαφή στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, προς μια πιο απομονωτική και συναλλακτική προσέγγιση, ιδιαίτερα όσον αφορά τη Λατινική Αμερική. Ο Mike Waltz, ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, φέρνει μια αμυντική προοπτική και πραγματιστικό απομονωτισμό. Ο Μάρκο Ρούμπιο, διορισμένος υπουργός Εξωτερικών, υιοθετεί μια επιθετική στάση για να αντιμετωπίσει την κινεζική επιρροή και να ανταποκριθεί στις τάσεις που θεωρούνται υπερβολικά «αριστερές» στην περιοχή. Τέλος, η Elise Stefanik, πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, επισημαίνει μια μικρότερη σημασία που δίνεται στην πολυμερή διπλωματία υπέρ των πιο άμεσων και συναλλακτικών διμερών σχέσεων.

Αυτές οι επιλογές αντικατοπτρίζουν πολιτικές που ευνοούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ έναντι της παγκόσμιας δέσμευσης. Η Λατινική Αμερική θα μπορούσε έτσι να αντιμετωπίσει στοχευμένες κυρώσεις ή παρεμβάσεις, ιδιαίτερα εναντίον χωρών που θεωρούνται κοντά στην Κίνα ή υιοθετούν αριστερές πολιτικές. Έθνη όπως η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Νικαράγουα θα μπορούσαν να υποστούν αυξημένη πίεση, ενώ χώρες με στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα –όπως η Βραζιλία, το Περού και η Αργεντινή– μπορεί να χρειαστεί να ταχυδακτυλουργήσουν τις σχέσεις τους με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

Η απόφαση της Βραζιλίας να μην ενταχθεί επίσημα στην Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας, ενώ υπέγραψε 37 βασικές συμφωνίες και έργα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Xi Jinping, δείχνει μια προσεκτική προσπάθεια να αποφευχθεί η πρόκληση της νέας κυβέρνησης Trump.

Παρά την υπερφιλελεύθερη ρητορική του Προέδρου της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι και τους προσωπικούς δεσμούς με τον Τραμπ και τον Έλον Μασκ, η Αργεντινή παραμένει σημαντικός αποδέκτης κινεζικών επενδύσεων. Αυτά περιλαμβάνουν υδροηλεκτρικά έργα όπως τα φράγματα Kirchner-Cepernic, το εμπόριο γεωργικών προϊόντων (σόγιας και κρέατος), καθώς και τη χρηματοδότηση σιδηροδρομικών και μεταφορικών υποδομών.

Στο εμπορικό και οικονομικό μέτωπο, ο διορισμός του Robert Lighthizer, ένθερμου υπερασπιστή των δασμών και των επαναδιαπραγματευόμενων συμφωνιών στο πλαίσιο του προγράμματος «America First», προαναγγέλλει μια στροφή προς τον αυξημένο προστατευτισμό. Αυτό περιλαμβάνει την επέκταση των δασμών ή την επιβολή νέων εμπορικών φραγμών με στόχο την Κίνα και την άσκηση πίεσης στους συμμάχους της Λατινικής Αμερικής για συμφωνίες πιο ευνοϊκές για τις βιομηχανίες των ΗΠΑ.

Σημαντικές επιπτώσεις για τη Λατινική Αμερική

Οι επιπτώσεις για τη Λατινική Αμερική είναι σημαντικές. Οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως το Μεξικό, η Γουατεμάλα και η Ονδούρα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Το Μεξικό , το οποίο στέλνει περίπου το 85% των εξαγωγών του στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πληγεί περισσότερο από τους προγραμματισμένους δασμούς. Πιθανά αντίποινα του Μεξικού θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις εντάσεις, ιδιαίτερα ενόψει των αμερικανικών κατηγοριών ότι η Κίνα χρησιμοποιεί το Μεξικό ως οδό για να παρακάμψει τους τελωνειακούς δασμούς.

Δασμοί και εντάσεις: Το Μεξικό αντιστέκεται στις απειλές Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί το Μεξικό ότι άφησε « χιλιάδες ανθρώπους » να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, φέρνοντας φέροντας « πάντα δει κανείς επίπεδα εγκληματικότητας και ναρκωτικών ». Τόνισε ιδιαίτερα τη φαιντανύλη, λέγοντας ότι το Μεξικό ευθύνεται για την είσοδό της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για να εντείνει την πίεση, ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς στα μεξικάνικα αγαθά – μια ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που δεσμεύει τα δύο έθνη – προκειμένου να ληφθούν σκληρότερα μέτρα για τη μετανάστευση και τον έλεγχο των ναρκωτικών. Εξέτασε επίσης τη φορολόγηση των εμβασμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Μεξικό, μια κρίσιμη οικονομική υποστήριξη για πολλές οικογένειες του Μεξικού. Τέλος, ο Τραμπ πρότεινε τον χαρακτηρισμό των μεξικανικών καρτέλ ως τρομοκρατικών οργανώσεων, ανοίγοντας την πόρτα σε στρατιωτικές ή μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ.

Σε απάντηση, η Πρόεδρος του Μεξικού Claudia Sheinbaum προειδοποίησε έντονα ότι η χώρα της θα επιβάλει αντίποινα στα αμερικανικά προϊόντα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οικονομικούς κινδύνους και για τις δύο χώρες. Τόνισε επίσης τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην τροφοδότηση της βίας στο Μεξικό, σημειώνοντας ότι πολλά όπλα που χρησιμοποιούνται από μεξικανικές συμμορίες προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, η ζήτηση για συνθετικά ναρκωτικά όπως η φαιντανύλη προέρχεται κυρίως από Αμερικανούς καταναλωτές, επιδεινώνοντας τα προβλήματα εγκληματικότητας και βίας νότια των συνόρων.

Ο Sheinbaum δεν σταμάτησε εκεί. Επέκρινε τις δημοσιονομικές προτεραιότητες των ΗΠΑ, υποδεικνύοντας ότι η αναδιάταξη ενός κλάσματος του στρατιωτικού προϋπολογισμού τους προς τις βαθύτερες αιτίες της μετανάστευσης και της ανάπτυξης στο Μεξικό θα μπορούσε να παράγει πιο διαρκή αποτελέσματα. Υποστηρίζοντας τον διάλογο και όχι την αντιπαράθεση, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να στείλει επιστολή στον Τραμπ καλώντας για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών.

Συνέπειες για τις σχέσεις ΗΠΑ-Μεξικού

Με ένα τόσο δύσκολο ξεκίνημα, αναρωτιέται κανείς ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τις σχέσεις ΗΠΑ-Μεξικού υπό τη δεύτερη θητεία του Τραμπ. Η έγκαιρη ανταλλαγή κατηγοριών και απειλών δημιούργησε έναν επιθετικό τόνο, καθιστώντας μια δύσκολη διμερή σχέση σχεδόν αναπόφευκτη. Ένας πιθανός δασμολογικός πόλεμος θα μπορούσε να διαταράξει το εμπόριο, επηρεάζοντας τις επιχειρήσεις και την οικονομία του Μεξικού, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο διασυνοριακό εμπόριο.

Γεωπολιτικά, η νέα εμπιστοσύνη του Μεξικού, που ενισχύεται από την υποστήριξη της Κίνας, αντανακλά μια αλλαγή στην προσέγγισή του στην πίεση των ΗΠΑ. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να εισαγάγει νέα δυναμική στις σχέσεις της Βόρειας Αμερικής, αμφισβητώντας τις μακροχρόνιες ισορροπίες δυνάμεων. Εν τω μεταξύ, η κατηγορηματική και ευδιάκριτη απάντηση της Claudia Sheinbaum υπογραμμίζει την επιθυμία του Μεξικού να μην ενδώσει στις απειλές των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας μια ισχυρότερη υπεράσπιση της κυριαρχίας και των πολιτικών του. Αυτή η δυναμική αντίδραση έρχεται σε αντίθεση με την πιο μετρημένη αντίδραση του Καναδά ή των ευρωπαϊκών χωρών.

Τελικά, η επιθετική ρητορική του Τραμπ και η αποφασιστική στάση του Σέινμπαουμ υπογραμμίζουν βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η απαίτηση των ΗΠΑ για ναρκωτικά και διακίνηση όπλων στο Μεξικό. Η εξεύρεση λύσεων σε αυτές τις προκλήσεις θα απαιτήσει αυξημένη συνεργασία και όχι μονομερείς ενέργειες. Ωστόσο, η εμπλοκή εξωτερικών δυνάμεων όπως η Κίνα περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση, καθιστώντας το μέλλον γεμάτο παγίδες και για τα δύο έθνη και για τη Λατινική Αμερική συνολικά.

Στο δεύτερο μέρος αυτού του άρθρου, θα εξετάσω τη θέση της Κίνας στη διπλωματία δασμών και απειλών του Τραμπ προς τη Λατινική Αμερική.

πηγή: New Eastern Outlook

Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197. Πάγια προσωπική μου αρχή είναι ότι όλα τα έθνη έχουν το δικαίωμα να έχουν τις δικές τους πολιτικές-οικονομικές, θρησκευτικές και γεωπολιτικές πεποιθήσεις, με την προύπόθεση να μην τις επιβάλουν με πλάγιους τρόπους είτε δια της βίας σε λαούς και ανθρώπους που δεν συμφωνούν. Αναφέρομαι πάντοτε στους Φοίνικες που από μονοθεϊστές της Παλαιάς Διαθήκης έγιναν ένθερμοι υποστηρικτές του Διονυσιακού πολιτισμού.