Θα γίνει η Ιαπωνία κατάσκοπος των ασιατικών χωρών Five Eyes»;
Το δίκτυο κατασκοπείας Five Eyes, μια συνεργασία πληροφοριών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, ιδρύθηκε το 1956, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου.
Αν και το Five Eyes είναι προφανώς μια συμμαχία αγγλοσαξονικών χωρών, η Ιαπωνία δεν πτοείται από το να θέλει να γίνει μέλος και να χρησιμεύσει ως «μάτι» στην Ασία, ή πιο συγκεκριμένα στην Ανατολική Ρωσία.
Αρχικά, η συνεργασία Five Eyes κάλυπτε τον τομέα της ηλεκτρονικής νοημοσύνης. Κάθε μέλος της συμμαχίας ήταν υπεύθυνο για τη συλλογή και την ανάλυση πληροφοριών σε ορισμένες περιοχές του κόσμου. Η Βρετανία παρακολουθούσε την Ευρώπη, το δυτικό τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης και τη Μέση Ανατολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν επίσης τη Μέση Ανατολή, την Κίνα, τη Σοβιετική Ένωση, την Αφρική και την Καραϊβική. Η Αυστραλία είναι υπεύθυνη για τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία και η Νέα Ζηλανδία για τον Νότιο Ειρηνικό. Ο Καναδάς κατασκοπεύει μέρη της Σοβιετικής Ένωσης, της Κίνας και μέρη της Λατινικής Αμερικής.
Τα μέρη αντάλλαξαν τα δεδομένα που έλαβαν και ως εκ τούτου συνεργάστηκαν. Με την πάροδο του χρόνου, η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των πέντε χωρών επεκτάθηκε στους τομείς της πνευματικής και τεχνολογικής πληροφόρησης και της αντικατασκοπείας. Σήμερα, καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να είναι σίγουρη ότι δεν παρακολουθείται από τα Five Eyes.
Πρόσφατα, η Ιαπωνία έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμμαχία Five Eyes. Πέρυσι, μια ιαπωνική αντιπροσωπεία παρακολούθησε μια συνάντηση των υπηρεσιών πληροφοριών πέντε χωρών στον Καναδά, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία συνάντηση ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων της συμμαχίας Five Eyes. Έτσι, ανεπίσημα, το Τόκιο αρχίζει να συνεργάζεται με αυτή τη συμμαχία και δεν αποκλείεται η Ιαπωνία να γίνει το «έκτο μάτι» της κατασκοπευτικής οργάνωσης.
Τα μέλη της οργάνωσης Five Eyes εκτιμούν ιδιαίτερα τα αποτελέσματα που πέτυχε η Ιαπωνία σε δραστηριότητες πληροφοριών που σχετίζονται με την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, τις ανατολικές περιοχές της Ρωσίας και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Δεν είναι λιγότερο σημαντικό το γεγονός ότι η Ιαπωνία διαθέτει σήμερα επτά προηγμένους αναγνωριστικούς δορυφόρους για συλλογή πληροφοριών, όπως η ικανότητα αναγνώρισης ανθρώπινων κεφαλών από το διάστημα.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την Ιαπωνία να ενταχθεί στη συμμαχία Five Eyes. Αυτά περιλαμβάνουν κενά στη νομική βάση και το σύστημα ασφαλείας της Ιαπωνίας σχετικά με την ταξινόμηση των πληροφοριών πληροφοριών και την έγκριση πρόσβασης σε τέτοιες πληροφορίες. Μέλη της συμμαχίας Five Eyes φοβούνται ότι διαρρέουν απόρρητες πληροφορίες από τα τείχη των ιαπωνικών υπηρεσιών πληροφοριών. Το Τόκιο πρέπει να αναβαθμίσει το εθνικό του σύστημα ασφαλείας ώστε να πληροί τα πρότυπα «Five Eyes». Ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και οι διαδοχικοί ηγέτες της κυβέρνησης επιχείρησαν να το κάνουν, αλλά δεν πέτυχαν κανένα αποτέλεσμα.
Επιπλέον, υπάρχει ένα άλλο σημείο που οι Ιάπωνες πολιτικοί δεν μπορούν να αγνοήσουν: πώς η ένταξη σε μια κατασκοπευτική οργάνωση θα επηρέαζε τις σχέσεις του Τόκιο με τις χώρες που παρακολουθούν αυτά τα «μάτια».
Ένας από τους Ιάπωνες εμπειρογνώμονες, ο Έντο Ναίτο, αναρωτήθηκε επίσης στους Japan Times « αν η συμπερίληψη της Ιαπωνίας σε μια υποθετική συμμαχία Six Eyes θα μπορούσε να βλάψει τις στενές σχέσεις της με ορισμένους εταίρους Ινδο-Ειρηνικού που θεωρούνταν προηγουμένως στόχοι παρακολούθησης από τα Five Eyes .
Οι ιαπωνικές αρχές δεν φαίνεται να ανησυχούν για την αντίδραση των ασιατικών χωρών. Για αυτούς, είναι πιο σημαντικό να συμμετάσχουν σε κάποια μορφή στρατιωτικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Επί του παρόντος, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν από κοινού υπερηχητικούς αναχαιτιστές πυραύλων και το νέας γενιάς αντιπυραυλικό σύστημα Patriot. Η Ιαπωνία συνεργάζεται επίσης με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία για την ανάπτυξη ενός μαχητικού έκτης γενιάς.
Η συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών θα ενίσχυε τους δεσμούς του Τόκιο με τους συμμάχους του, αλλά και θα προωθούσε έναν ανανεωμένο μιλιταρισμό στην ιαπωνική κοινωνία. Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τις γειτονικές χώρες της Ιαπωνίας, ιδίως τη Ρωσία, καθώς το Τόκιο διατηρεί εδαφικές διεκδικήσεις στον ευρασιατικό γίγαντα.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες της Μόσχας σχετικά με την προσδοκώμενη ένταξη της Ιαπωνίας στην οργάνωση Five Eyes, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shigeru Ishiba δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι παρά τις δύσκολες σχέσεις με τη Ρωσία, η χώρα του παρέμεινε αποφασισμένη να « επιλύσει το εδαφικό ζήτημα » και να υπογράψει ειρήνη. συνθήκη. Ωστόσο, η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνολικός διάλογος έως ότου η Ιαπωνία εγκαταλείψει τις εχθρικές πολιτικές της « με στόχο να βλάψει τη Ρωσική Ομοσπονδία και τον λαό της ».
Η Ιαπωνία διεκδικεί την κυριαρχία σε τέσσερα νησιά από τη Μόσχα, τα οποία κατέλαβε η Σοβιετική Ένωση μετά την παράδοση της ασιατικής χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις 15 Αυγούστου 1945. Η Ιαπωνία ως βόρεια εδάφη και στη Ρωσία ως οι νότιες νήσοι Κουρίλ, εμπόδισε τις δύο χώρες να υπογράψουν μια συνθήκη ειρήνης μεταπολεμικός.
Δεδομένου ότι η Μόσχα δεν έχει βάσιμο λόγο να παραχωρήσει το κυρίαρχο έδαφος της στην Ιαπωνία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Τόκιο γίνονται όλο και πιο απογοητευμένοι. Αυτός είναι ο λόγος που ελπίζουν να συσπειρώσουν την Αγγλοσαξονική Συμμαχία για τον σκοπό τους. Αν και τα Five Eyes σίγουρα ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την Ιαπωνία εναντίον της Ρωσίας, αυτό είναι απίθανο να οδηγήσει στην ένταξη ενός νέου μέλους στην κατασκοπευτική οργάνωση, δεδομένου ότι πρόκειται για μια αποκλειστικά αγγλοσαξονική συμμαχία.
πηγή: InfoBRICS
Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : [email protected]